15 років Mail.ru Group. Останні нововведення

15 років Mail.ru Group. Останні нововведення.

Компанія Mail.ru Group відсвяткувала цього тижня свій 15-й день народження. І на великій конференції, присвяченій цій події, зробила відразу кілька гучних анонсів. І, напевно, найважливіший з них: для виходу на зарубіжні ринки Mail.ru Group буде використовувати нове глобальне ім'я my.com.



"Тому що, як вам відомо, Mail.ru і Odnoklassniki.ru мають деякі обмеження по запуску на зарубіжних ринках з точки зору імені. І ми довго думали. Взагалі для мене це був один з найбільш важливих питань за останні півроку. Я практично думав над ним кожен день. І сьогодні ми раді оголосити, що будемо використовувати новий бренд my.com при виході наших продуктів на зарубіжний ринок", - заявив генеральний директор Mail.ru Group Дмитро Гришин.

І хоча найчастіше в компанії в якості прикладу виходу на європейський і американський ринки призводять ігри, найімовірніше, Mail.ru Group почне промоутувати на my.com поштовий сервіс.

Справа в тому, що частка російської аудиторії давно стала постійною величиною, а холдингу потрібен приріст користувачів. Величезний інтерес у оглядачів викликала ціна домену, а так як від коментарів на цю тему менеджмент компанії відмовляється, то журналістам доводиться гадати. Дволітерний домен в зоні .Com - задоволення дороге, тому називаються різні цифри: від 300тисяч до 12 мільйонів доларів.

Ще один цікавий анонс про бренд ICQ, але при цьому з самої "аською" пов'язаний досить опосередковано. Інтернет-холдинг Mail.ru Group розгортає в Москві одну з найбільших безкоштовних Wi-Fi-мереж. Вона буде складатися приблизно з 500 хот-спотів, розташованих в кафе, парках, вокзалах і аеропортах.

Зараз ця мережа, що отримала назву ICQ WiFi Free, існує у вигляді приблизно десяти точок доступу, однак, до середини листопада цього року обіцяють побудувати цілком. На запитання, навіщо Mail.ru Group знадобилося створювати безкоштовну Wi-Fi-мережу і вже тим більше називати її ім'ям колись популярного у світі сервісу миттєвих повідомлень, в компанії відповідають просто, але все одно незрозуміло.

"Це наша маркетингова політика. Ми хочемо, по-перше, подивитися, як поводяться користувачі інстант-мессенджінга в цих мережах, як вони поводяться в кафе і ресторанах. Таким чином, ми, звичайно, хочемо популяризувати свої сервіси і, в першу чергу, сервіс ICQ. Якщо зайти зараз на точку, то можна подивитися вітальну сторінку, і там не тільки ICQ, але ще й мейлрушні сервіси. Так що це більше маркетинг", - пояснив керівник напрямку інтернет-месенджерів Mail.ru Group Ігор Єрмаков.

За словами Ігоря Єрмакова, робота мережі протягом перших двох місяців покаже, чи буде компанія нарощувати кількість хот-спотів. Однак доступ до інтернету через ICQ WiFi Free обіцяють залишити безкоштовним і в перспективі.

І ще один анонс від Mail.ru Group: соціальна мережа "Однокласники" намагається грати в російський аналог Spotify. На презентації сервіс назвали "інтернет-радіо", хоча, по суті, це просто сервіс рекомендацій для розділів "Відео" і "Музика". Функція в розділі "Музика" працює так: користувач при прослуховуванні свого улюбленого виконавця може натиснути кнопку "Схоже", і "Однокласники" запропонують композиції, які потенційно могли б сподобатися користувачеві.

"Всі треки, які потрапляють до нас, каталогізуються. Так як до нас потрапляють мільйони треків, ми обробляємо масу інформації: назва треку, його довжина, якісь hash-коди цього треку для того, щоб скласти каталог. Після цього ми намагаємося прибрати дублікати. Ми намагаємося зрозуміти, знайти найпопулярніші треки, і тільки після цього ми починаємо аналізувати що ще слухають люди разом з цими треками. Всі ці кроки складають досить велику математику, і тільки після того, як ми їх пройшли, ми змогли зробити ось це просте натискання", - розповів керівник бізнес-підрозділу "Соціальні мережі" Mail.Ru Group Ілля Широков.

Що з цього вийде, і чи буде жити такий дивний формат, поки незрозуміло. І знову ж: поки сервіс безкоштовний. Західні аналоги типу інтернет-радіо Pandora або Spotify "живуть і заробляють" на підписці і рекламі. Однак, на думку Іллі Широкова, реклама такий сервіс виправдати не зможе, тільки викличе роздратування у користувачів.

"Ми зараз проводимо експеримент з "Гала-рекордс", з Нікітіним і іншими російськими студіями. Вони надали нам тільки частину нашого контенту, щоб ми могли продемонструвати що ми можемо для них заробляти гроші. Той контент, який вони нам передають, люди можуть скачувати вже за гроші. Тобто, прослуховувати безкоштовно, вони з'являються у всіх рекомендаціях безкоштовно. Але для того, щоб завантажити трек до себе на телефон або на комп'ютер, потрібно заплатити невелику суму грошей - 10 рублів, якщо не помиляюся. І ось саме за такою моделі, ми хочемо рухатися далі", - продовжив Ілля Широков.

Треба відзначити, що все-таки виглядає схема дещо дивно: зараз у розпорядженні "Однокласників" 3000 треків для продажу і мільйони композицій, залитих на сервіс користувачами для безкоштовного прослуховування.


Читати також