Художній авангард у маленькі міста: «Жіночі історії»

Художній авангард у маленькі міста: «Жіночі історії»

25 грудня 2016 року в м. Самбір у мистецькому музеї імені Леся Курбаса відбулася виставка художниці Олександри Личак «Жіночі історії». До презентації виставки авангардних робіт долучилися представники «Центру сприяння і розвитку програм та проектів ЮНЕСКО у Львівській області» Ігор Мелех та Олег Єрошенко.

Любов Тепла, директор мистецького музею, зазначила, що назва виставки підібрана вдало, та прочитала вірш з закінченням «жінки втомились бути некрасивими».


Художниця Олександра пояснила, що вона висловилася у найзрозумілішій їй формі. «За допомогою абстрактних форм та кольору і доповнила їх рисунком і фото, використавши оголену натуру, яка передає красу та пластику жіночого тіла. Мені хотілось, щоб виставка була дуже особистою, і тому я доповнила її особистими речами – своїми сукнями, які виступили у ролі полотен до картин».

Як пояснила авторка, виставка «Жіночі історії» створена для того, аби привернути увагу до теми жіночності. Що таке бути жінкою в сучасному світі – світі , де панують чоловічі цінності: фінансова забезпеченість, соціальний успіх… Як бути в такому суспільстві жінкою – м’якою, неагресивною, люблячою.
У 60 роках феміністки вибороли собі право бути чоловіком, але не було жодного руху, який би відстоював жіночність як таку.


Як сказав Ігор Мелех, мистецтво, представлене в експонатах, вже є популярним 50 років. Тому нам треба вчитись теж сприймати нові віяння в мистецтві. А ці європейські впливи мають також поширюватися і на маленькі міста.

Відвідувачі одночасно були і глядачами, і виконавцями колядок з членами районної асоціації людей з інвалідністю Н.Пукач. Д.Куціль., Р.Пукач, М.Головатий.


Серед виступаючих М.Макар, І.Мелех, Л.Бенза, О.Личак, Н.Пукач. Дарія Куціль виконала пісню про маму, Л.Тепла декламувала Л.Костенко,а Л.Бенза різдвяну поезію. На завершення художниці бажали «многая літа» і довгих років життя.


Нагадуємо, що ані Олександра вже провела декілька експериментальних виставок у Львові, Рівному, а також за кордоном Білорусії та Німеччині (Берлін). Вона не вважає себе художником, а скоріше ідеологом та філософом. Для неї головне в мистецтві зміст, а не форма.



Дмитро Тирусь


Читати також