Нова Голландія в Санкт-Петербурзі

острів Нова Голландія

Посадити грядки, почитати класиків і позасмагати. Все це роблять жителі Петербурга в центрі міста на острові "Нова Голландія".

Колись секретний військовий об'єкт перетворили в місце культурного відпочинку. Сам острів наказав створити ще Петро Перший. І з тих часів потрапити туди можна було тільки обмеженому колу людей. Тепер кузні і в'язниці розглядають всі бажаючі. Виставки сучасних художників, бібліотека під відкритим небом - це далеко не все, що відбувається на острові.

Майже триста років сюди не ступала нога звичайної людини. Жителі Петербурга могли тільки здогадуватися, що відбувається на території закритого військового об'єкта. Тепер пускають всіх. І по газонах не те, що можна, потрібно ходити. До того ж босоніж.

Полежати на шезлонгах в центрі Північної столиці приходять і молоді матусі, і співробітники задушливих офісів в обідню перерву. Це "Нова Голландія" - колись рукотворний секретний острів, тепер місце культурного відпочинку. Правда, тут поки що йде реконструкція.

Роксана Шатуновська, креативний директор проекту "Літо в Новій Голландії":

- Петро заснував Нову Голландію одночасно з містом, і вся територія була заточена власне під те, щоб обслуговувати потреби флоту і Адміралтейства. Усі триста років тут були склади, різні фабрики. Тут будуть і магазини, і ресторани, і кафе, і кінотеатр, мультифункціональний зал для театральних постановок і концертів. Буде музей сучасного мистецтва, галерея.

А поки мало не найбільш відвідуване місце - бібліотека під відкритим небом. Ніяких формулярів і застав, читачі просто вибирають - кому що подобається і перегортають книги на березі ставка. Він до речі, теж не простий. З чуток тут випробовували кораблі і навіть підводний човен. Але найбільше роздолля зараз для дітей.

Маша Небесна - куратор дитячої програми:

- Хлопці все робили свій портрет у вигляді Фріди. Тобто, пропонувалося всім активно робити загальний задник, а після цього дівчатка собі робили кокошник з квітів, хлопчики робили капелюхи, все малювали тварин, як зазвичай Фріда з твариною на руках, потім всім була дана така брову Фріди, потім хлопці сідали, укутувати себе в таку шаль, ми їх фотографували.


На території Нової Голландії є навіть культурний город. Спеціально для тих, хто хоче покопатися у землі і що-небудь виростити. Грядки по два квадратних метра жителі беруть на літо в оренду, щоб виростити квіти чи помідори. А у вересні зібрати урожай, як раз, коли "Нова Голландія" закриє двері на зиму.


Читати також