Біографія Леоніда Полтави

Біографія Леоніда Полтави

Леонід Полтава (справжнє ім'я Леонід Едвардович Пархомович, прізвище-оберіг Єнсен) – український поет в еміграції по Другій світовій війні – народився 24 серпня 1921 року в с. Вовківці Сумської області в родині сільського лікаря Едуарда Адамовича Пархомовича. Мати Любов Іванівна — учителька.

Навчався в Ніжинському учительському інституті (1940). Після втечі сталінської влади з України — активіст культурницького руху, кореспондент українських видань Ромен та Харкова. Згодом — у підпіллі, у числі остарбайтерів у Німеччині. Зокрема, разом з поетом Леонідом Лиманом, за допомоги Володимира Ярошевича потайки вивіз українські шрифти з колишньої друкарні журналу «Дозвілля» та газети «Земля» з міста Плауена (радянська окупаційна зона) і започатковано український друк спочатку в Реґенсбурзі на Дунаї, а згодом — «Прометей» — видавництво в Новому Ульмі.

Опинявся кількаразово в концтаборах; у повоєнні роки — у таборах для біженців у Німеччині. Жив кілька років у Парижі, потім у Мадриді очолював український відділ Іспанського радіо, згодом працював на радіо «Свобода» у Мюнхені. З 1958 — у США, де працював в українській редакції радіо «Голос Америки», редагував щоденник «Свобода».

Леонід Полтава помер 19 квітня 1990 року в Нью-Йорку.

Похований на українському православному цвинтарі Св. Андрія у Саут-Баунд-Бруку, штат Нью-Джерсі.

1946-го виходить його перша збірка «За мурами Берліна», до якої ввійшли поезії часів війни, а 1948 — збірка «Жовті каруселі». 1952 у Мюнхені було видано невеличку збірку його новел під назвою «У вишневій країні». Згодом за океаном виходять ще чотири поетичні збірки: «Біла трава», «Вальторна», «Із еспанського зшитка», «Смак Сонця». У 1953 виходить збірка «Українські балади», а у 1958 — «Римські сонети».

Письменник часто казав: «Люблю працювати для дітей!», і частина його творчого доробку — для дітей: «Лебеді», «Котячий хор», «Абетка веселенька для дорослих і маленьких», вірші, казки, поеми, оповідання, лібрето оперет «Лис Микита», «Лісова царівна», «Мавпячий король», «Лисячий базар».

Прикметний твір-хроніка — історичний роман «1709» про часи українсько-шведського союзу та війну з Росією.

1968 написав репортажну повість «Над блакитним Чорним морем» з 1917-1922 років. Події в ній відбуваються у Туреччині, Болгарії та Чехії.

Біографія

Твори

Критика


Читати також