Біографія Мелетія Смотрицького

Біографія Мелетія Смотрицького

Мелетій Смотрицький (також відомий як Максим Герасимович Смотрицький) – письменник, церковний і освітній діяч Речі Посполитої, український мовознавець, праці якого вплинули на розвиток східнослов'янських мов; автор «Граматики слов'янської» (1619), що систематизувала церковнослов'янську мову – народився близько 1577 року в містечку Смотрич, тепер смт. Дунаєвецького району Хмельницької області, або у м. Кам'янці цієї ж області, чи в Острозі в сім'ї руського (українського) православного шляхтича, письменника-полеміста Герасима Смотрицького.

Навчався в Острозькій школі, потім (1594-1600, за підтримки князя Василя Костянтина Острозького) — у Віленській академії єзуїтів. За інформацією надісланою до Риму у 1630 його короткої біографії, закінчив «менші студії гуманістичні». Через занепокоєння батьків, родичів його релігійними переконаннями, отриманими під час навчання, був висланий навчатись до Німеччини — до шкіл протестантів. За рапортом папського нунція у Варшаві А. Сантакроче — був виключений з Академії через «схизму»; слухав лекції у Вроцлавському, Лейпцизькому, Віттенберзькому й Нюрнберзькому університетах як наставник (прецептор) молодого князя Богдана Соломирецького. Імовірно, за кордоном одержав учений ступінь доктора медицини.

У 1601 мешкав у маєтку князів Соломирецьких, де навчав молодих князів. Прізвище Соломирецький є серед записаних навчатись у Лейпцигу 1606 року. Близько 1608 прибув до Вільна, де, ймовірно, викладав у братській школі. Був діячем Віленського православного братства, за його дорученням виступав з полемічними творами.

Під псевдонімом Теофіл Ортолог 1610 надрукував свій видатний полемічний твір «Тренос» («Θринос»). Приблизно в 1615-1618 викладав церковнослов'янську та латинську мови в Київській братській школі, був одним з перших її ректорів. У 1616 виходить його переклад староукраїнською мовою «Євангелія учительного… Калиста». У 1618 повернувся до Вільна, де в Святодухівському монастирі постригся в ченці під ім'ям Мелетій.

1619 року у м. Єв'ї (Вевіс) біля Вільна вийшла друком його славнозвісна праця «Грамма́тіки Славе́нския пра́вилное Cv́нтагма». Деякі біографи Смотрицького пишуть, що він у 1617-1620 склав лексикон (але жодних слідів словника не збереглося), раніше (1615) у Кельні опублікував граматику грецької мови. Брав участь у написанні «Букваря языка славенска», надрукованого 1618 в Єв'ї.

1620 року висвячений на православного архієпископа полоцького, єпископа вітебського й мстиславського. Ведучи мову про відродження православ'я в слов'янському світі, висловлювався за принесення в Московське царство православної вченості.

Видав низку антиуніатських творів і налаштовував простолюд до переслідувань з'єдинених з Апостольським престолом у Римі. Саме з його діяльністю пов'язували загибель полоцького унійного архиєпископа Йосафата Кунцевича. У зв'язку з останнім на початку 1624 Смотрицький вирушив з Києва у подорож на Схід (Константинополь, Палестина, Єгипет). Навесні 1625 повернувся до Києва, розчарований побаченим занепадом Східної Церкви, змінив свої переконання і приєднався до спільноти прихильників унії з Римом.

Влітку 1627 перебував в Дермані як архимандрит Дерманського монастиря, що знаходився на території володінь брацлавського воєводи князя Олександра Заславського, який був католиком. 6 липня 1627 у маєтку Заславського в присутності київського унійного митрополита Йосифа Велямина Рутського склав визнання віри, написав листи до Папи Урбана VIII, кардинала О. Бандіні, Святої Канцелярії.

21-31 серпня 1627 написав листа до патріарха Кирила Лукаріса з проханням детально пояснити Православну доктрину віри. Близько 8/18 вересня в Києві зустрівся з Іовом Борецьким і Петром Могилою. Перед Зеленими святами закінчив писати «Апологію». Брав участь Синоді православної Церкви у Києві 13/23 серпня 1628 з метою переконати ієрархів у правоті унійної ідеї. Але 14/24 серпня під час служби в Києво-Печерській лаврі всі православні єпископи прокляли «Апологію» М. Смотрицького, рукопис порвали, розкидали. Аби уникнути переслідувань, він публічно погодився з цим, але, покинувши Київ, далі працював для поширення унійної ідеї.

Папа Урбан VIII 5 червня 1631 надав Мелетію Смотрицькому посаду (титул) ієраполітанського архієпископа, який є під юрисдикцією Антіохійського Патріарха.

Протягом 1628-1629 видав кілька книжок, у яких обґрунтовував та аргументував свій учинок, агітував за справу церковного єднання (під опікою Риму), за скликання собору для примирення християн Русі з Римом.

Мелетій Смотрицький помер 17 (27) грудня 1633 року в селі Дермань (нині Здолбунівський район Рівненської області); похований у Дерманському монастирі.

Мелетій Смотрицький використовував для написання своїх творів польську мову.

Біографія

Твори

Критика


Читати також