19-07-2021 Мистецтво 261

Такий серйозний Джонні Депп

Стаття про актора Джонні Деппа

Дивний, чудернацький, незвичайний - цими епітетами часто описують кіногероїв Джонні Деппа. І це передбачувано, адже особливу популярність актор отримав завдяки ролі божевільного Капелюшника («Аліса в країні чудес»), страхітливого цирульника («Суїні Тодд, демон-перукар з Фліт-стріт»), скромного самітника Едварда («Едвард руки-ножиці») і, звичайно ж, харизматичного Джека Горобця з «Піратів Карибського моря». Але, незважаючи на це, в фільмографії Джонні Деппа є чимало героїв реалістичних і драматичних.

Джонні Депп народився в сім'ї офіціантки та інженера-будівельника, але дитинство його пройшло досить безрадісно. Проблеми з батьками, втрата близьких і зміна місця проживання підштовхнули дванадцятирічного Деппа до сигарет та алкоголю. А після розлучення батьків у 15 років почав вживати наркотики.

На щастя, він зумів знайти собі інше захоплення – музиу. Брав участь в групах «The Kids» і «Rock City». А в 1984 році Джонні Депп потрапив на знімальний майданчик фільму «Кошмар на вулиці В'язів». З цього почалася його акторська кар’єра.

Більшість персонажів Джонні Деппа вирізняються своєю яскравістю, химерними манерами і екзотичною зовнішністю. Але серед шістдесяти з гаком ролей є і зворушливі, трагічні герої.

Що гнітить Гілберта Грейпа? (англ. Whats eating Gilbert Grape) 1993

У 1993 році Джонні Деппу дісталася головна роль у фільмі Лассе Галльстрема, знятого за мотивами книги Пітера Хеджеса «Що гнітить Гілберта Грейпа?». Гілберт - юнак, який змушений заробляти, щоб утримуватити своїх рідних; аномально розповнілу матір, що не встає з дивана, сестер та розумово неповноцінного молодшого брата, в ролі якого Леонардо ДіКапріо.

Сюжет картини базується на тонкій грані між безпросвітним рутинним існуванням і променем надії, яким для Гілберта згодом стає дівчина Беккі. Але більше уваги глядачів і критиків дісталося не любовнїй лінії сюжету, а зворушливим стосункам між братами.

В останній момент (англ. Nick of Time) 1995

У бойовику Джона Бедема Депп виконав роль простого бухгалтера, у якого викрали шестирічну доньку. Щоб визволити дитину з полону, йому необхідно вбити губернатора, це вимога викрадачів.

Драматичні події фільму присмачені не тільки класичними погонями, властивими бойовикам, а й каскадерскими трюками. Деякі з них Джонні Депп виконав сам, наприклад, стрибок з тридцятиметрової вишки.

Кокаїн (Blow) 2001

Джордж Джанг - звичайний хлопець, родом з невеликого містечка, який домігся від життя всього, про що мріяв: розкішний будинок, море грошей, красуня-дружина. І все це завдяки глобальному ринку збуту наркотиків, який він сам налагодив.

Драма «Кокаїн», а також гра Джонні Деппа і Пенелопи Крус, які виконали головні ролі, викликала шквал схвальних відгуків кінокритиків. Проте, трагічна історія Джорджа Джанга, заснована на реальних подіях, була заборонена в ряді країн через пропаганду наркотиків.

Чарівна країна (Finding neverland) 2004


Біографічна драма «Чарівна країна» Марка Форстера присвячена шотландському письменнику Джеймсу Баррі, який придумав знамениту історію про Неверленді і Пітера Пена. Головні ролі у фільмі виконали Джонні Депп, Кейт Уінслет і Дастін Хоффман.

Сюжет драми розгортається в манірному Лондоні, куди абсолютно не вписується персонаж Деппа письменник Джеймс Баррі. І все-таки, він знаходить своє місце в житті поруч з самотньою вдовою і чотирма її синами. Завдяки подарованому новою сім'єю натхненню, він пише свою історію про хлопчика, який ніколи не дорослішає.

Ромовий щоденник (The rum diary) 2011

Герой Джонні Деппа - талановитий і зухвалий журналіст Пол Кемп, втомлений від життя в медійному Нью-Йорку. Кинувши роботу у великому виданні, він їде в Пуерто-Ріко, де ром ллється рікою.

Фільм «Ромовий щоденник» знятий за мотивами однойменного роману Хантера Томспона, а головні ролі в картині виконали Джонні Депп, Ембер Херд і Аарон Екхарт.

Катерина Осипова


Читати також