01-08-2021 Подкасти 1498

Новинарня #6. 300 євро на культуру, Україна у Венеції, Наш Нью-Йорк

Новинарня на порталі Експеримент

Біля мікрофону Герман Гошкадор з оглядом новин культури за тиждень. Починаємо!

Розшифровка

У програму 78-го Венеційського кінофестивалю потрапили 3 українські стрічки

Венеціанський кінофестиваль оголосив програму 2021 року.

Стрічка режисера Валентина Васяновича змагатиметься за головну нагороду фестивалю — «Золотого лева».

За сюжетом фільму під назвою Відблиск, лікар-доброволець після повернення з полону на війні намагається пристосуватися до нового життя.

Нагадаю, що попередня робота режисера, «Атлантида», також показувалася в Венеції - але в «Горизонтах» - і отримала там головний приз.

У межах програми “Горизонти” відбудеться світова прем’єра двох українських фільмів: “Носорога” Олега Сенцова та “Цензорки” Петера Керекеша.

Програма Венеції виглядає цього року по-справжньому святковою та різноманітною. Тон перелядам задасть нова мелодрама Педро Альмодовара «Паралельні матері» з Пенелопою Крус, а за два дні поза конкурсом покажуть довгоочікувану науково-фантастичну «Дюну» Дені Вільнева з Тімоті Шаламе і натовпом інших зірок.

На «Золотого лева» також будуть претендувати новозеландка Джейн Кемпіон із «Силою собаки» (в ролях - Бенедикт Камбербетч і Кірстен Данст), легендарний Пол Шредер з «Холодним розрахунком» (в головній ролі - Оскар Айзек), недавня учасниця каннського журі Меггі Джилленгол з режисерською роботою «Втрачена дочка» (з Олівією Колман і Едом Гаррісом), лауреат минулорічного Гран-прі Мішель Франко з «Заходом» (грають Тім Рот і Шарлотта Генсбур), а також чилієць Пабло Ларраін із заздалегідь гучної драмою «Спенсер» про принцесу Діану, роль якої зіграла Крістен Стюарт.

Але особисто я з великим нетерпінням чекатиму нову картину Паоло Соррентіно «Рука бога», яку спродюсував Netflix і де головну роль виконав улюбленець режисера - Тоні Сервілло. Вона теж буде показана в конкурсі.

Поза конкурсом поряд з «Дюною» представлять і інші картини майстрів арт-мейнстриму. Перш за все це середньовічна «Остання дуель» сера Рідлі Скотта з Меттом Деймоном, Беном Аффлеком і Адамом Драйвером. Девід Гордон Грін зняв чергову постмодерністську версію стародавньої горрор-франшизи - «Хелловін вбиває», - з незмінною Джеймі Лі Кертіс. Едгар Райт виступить з уже другим фільмом за рік: після документальної картини про групу Sparks він нарешті закінчив роботу над комедією «Остання ніч в Сохо» з Анею Тейлор-Джой.

І це тільки перелік зірок сучасної режисури. Як завжди, в основній програмі величезна кількість нових імен і інтригуючих назв, щось з цього напевно піднесе приємні сюрпризи.

Вісімнадцятирічним жителям Франції видали по 300 євро на культурне просвітництво

Як думаєте, що вони зробили? Ну, подумайте, що б ви зробили? Французи почали купувати комікси.

Уряд Франції відзвітував про ефективність кампанії, яку проводять серед вісімнадцятирічних громадян країни. Її учасникам видали по 300 євро, які можна витратити на щось пов'язане з культурою - квитки на концерти, музичні інструменти, книги, - а ті стали масово купувати комікси. Зокрема - мангу, зазначає автор The New York Times.

Державна кампанія називається Le pass Culture. Її мета - спонукати молодих людей цікавитися культурою, а заодно допомогти магазинам і установам культури оговтатися після коронавірусних обмежень.

Приєднатися до програми можна через мобільний додаток. Вісімнадцятирічні французи скачують його, реєструються і вибирають, на що хочуть витратити гроші:

  • квитки в кіно, музеї, галереї, виставки;
  • підписки на розважальні та освітні послуги;
  • книги (фізичні та цифрові копії), комікси, фільми, ігри;
  • уроки танцю, малювання;
  • товари для творчості, музичні інструменти.

За два місяці після запуску до програми приєдналися більше шестисот тисяч молодих людей. Аналітики вивчили їх витрати і визначили, що найчастіше в додатку вибирали книги. Вони склали 75% від загального числа покупок. Дві третини від цього числа припадають на комікси і мангу.

Однак тестова версія кампанії, яку проводили з невеликою кількістю людей, показала інші результати. Учасники експерименту частіше записувалися на уроки в творчих сферах і ходили в музеї.

У 2022 році уряд країни має намір розширити програму і відкрити її для підлітків: їм будуть видавати по 200 євро.

Ось таке воно, культурне життя у Франції.

У Києві відкриють перший в місті музей сучасного мистецтва

Я дуже зрадів, коли про це дізнався. Але потім прочитав, що проект планують реалізувати протягом 3-5 років. А це значить, що може й довше. А також локацію для музею ще не знайшли. Тому йдемо далі.

Нью-Йоркський Літературний Фестиваль зможе без проблем відвідати кожен українець

Здивовані? Справа в тому, що незабаром, 2-3 жовтня, у селищі міського типу Нью-Йорк Донецької області відбудеться літературний фестиваль. Проект волонтерський і наразі не має фінансування, основні витрати покриває організаторка фестивалю, письменниця Вікторія Амеліна. Я попросив Вікторію розказати докладніше про фест.

Так, у фестивалю з'явилася офіційна сторінка у Фейсбуці. Я вже підписався і вам також раджу. Посилання додам в опис до подкасту. Ще додам, що смт. Нью-Йорк розташоване на річці Кривий Торець за 10 км від Торецька та за 38 км від Донецька.

Нью-Йоркський Літературний Фестиваль у Фейсбуку.

Google додав більше, ніж півтори тисячі гігапіксельних творів мистецтва в розділ Arts & Culture

Багаторазовий зум дозволяє розглянути шари масла на картині «Зоряна ніч» Ван Гога і тріщинки на обличчі «Дівчини з перловою сережкою» Вермеєра.

В кінці липня платформа Google Arts & Culture оновила розділ творів мистецтва, доступних в надвисокому дозволі - близько одного гігапікселя (це тисяча мегапікселів). Такий розмір дозволяє розглядати картини відомих художників при багаторазовому зумі без втрати якості зображення.

Єдиний мінус розділу - в ньому немає пошуку і фільтрів.

“Ви зможете повністю оцінити геній таких художників, як Моне або Ван Гог, тільки якщо встанете так близько до картини, що майже торкнетеся її кінчиком носа», - прокоментували в Google відкриття сторінки. У музеях такий експеримент не провести, а вдома - чому б і ні”, вирішили в компанії.

В описі до подкасту я додам посилання на проект. Arts & Culture


З вами був Герман Гошкадор. До нових зустрічей.


Читати також