Що таке група крові? Розберемося разом

Що таке група крові? Розберемося разом

Незважаючи на всі конфлікти людства, існує твердження, що в кожному з нас тече одна кров. Думка чудова, проте не зовсім точна. Насправді, кров має декілька різновидів. Наші червоні кров’яні тільця містять білок, так званий гемоглобін, який з’єднується з киснем, дозволяючи клітинам переносити його по всьому тілу.

Однак також існує ще й комплекс білків зовнішньої мембрани. Такі білки називаються антигенами і взаємодіють з білими кров’яними тільцями та імунними клітинами, які захищають організм від інфекцій. Антигени – це своєрідні індикатори, що дозволяють імунній системі ідентифікувати клітини власного організму й не атакувати їх як чужорідні тіла.

Існує 2 види основних антигенів : A і В. Саме вони визначають вашу групу крові. Проте, як лише з двох видів антигенів утворюються аж 4 групи крові? Річ у тім, що антигени кодуються трьома різними алелями – видозмінами одного і того ж гена. Якщо антигени А і В визначаються відповідними однойменними алелями, то нульовий алель не впливає на жодного з них. Отже, оскільки ми успадковуємо по одній копії кожного гена наших батьків, групу крові усіх людей визначають 2 алелі. Якщо вони виявляються різними, один алель пригнічує інший залежно від ступеня їхньої відносної домінантності.

Для формування групи крові алелі А і В є домінантними, а нульовий алель – рецесивним. Два алелі А дадуть групу крові А (ІІ), заразом два алелі В – групу В (ІІІ). Якщо ж ви успадкували по одному алелю А і В, так звана кодомінантність, унаслідок якої утворюються обидва типи антигенів : А і В й відповідно група крові АВ (ІV). Рецесивний нульовий алель пригнічується в поєднанні з двома іншими типами, унаслідок чого виникає група А чи В.

Проте, якщо ви успадкуєте два нульових алелі, то кров’яні клітини будуть створюватися без антигенів А чи В. Відповідно, знання груп крові обох батьків дозволяє передбачити, з якою вірогідністю у дитини буде та чи інша група.

Яке взагалі значення має група крові? Наприклад, коли йдеться про переливання крові, підбір сумісної групи – це питання життя і смерті. Якщо людині з групою А перелити кров групи В чи навпаки, то антитіла почнуть відторгнення чужорідних генів, що може спричинити згортання перелитої крові. А кров людей типу АВ містить обидва антигени, тому їхній організм не почне виробляти антитіла до будь-якої перелитої крові, це робить їх універсальними реципієнтами.

Водночас нульова група крові (І) передбачає відсутність обох антигенів, що з одного боку робить людей з такою групою універсальними донорами, а з іншого – змушує їхню імунну систему виробляти антитіла на кров будь-якої іншої групи.

На жаль, пошук підходящого донора ускладнюється ще й додатковими антигенними системами, зокрема резус-фактором, що отримав свою назву від макак-резуса, в яких він був вперше виявлений. Позитивний чи негативний резус-фактор залежить від наявності чи відсутності антигена D у крові. Окрім того, що це може стати перешкодою при переливанні, резус-фактор може викликати серйозні ускладнення в період вагітності. Якщо мати з негативним резусом виношує дитину з позитивним, її тіло почне виробляти антитіла, що здатні проникати через плаценту і атакувати плід. Таке явище називають гемолітичною хворобою новонароджених.

У деяких культурах вважають, що група крові безпосередньо впливає на тип особистості, хоча науково ця гіпотеза не доведена. Незважаючи на те, що відсоткове відношення груп крові різноманітних народів варіюється, науковці досі не зійшлися на думці про їхнє виникнення. Можливо, різні групи крові – це витівки еволюції, які запобігають вродженим захворюванням або просто наслідок вродженої генетичної мутації. Хай там що, а різні люди мають різні набори антигенів. Крім того, 4 групи крові, якими послуговуються примати, здаються нікчемними проти 13 груп, знайдених у собак.


Читати також