12-08-2021 Розваги 660

Бібліотека

Літературний конкурс Книжкова Пара Плюс. Бібліотека

Літературний конкурс Книжкова Пара Плюс

Якщо вам сподобався цей твір, ставте лайк та робіть репости у соцмережах. Допоможіть автору посісти призове місце у конкурсі Книжкова пара Плюс.

У тексті збережена авторська граматика та орфографія (ред.)


Лісовенко Владислав - бібліотекар І категорії Дніпропетровської обласної бібліотеки для молоді ім. М. Свєтлова


Бібліотека

Моє життя в бібліотеці / Бібліотечне волонтерство

Якось ми з моїм другом Арсеном говорили про волонтерські можливості в нашій бібліотеці та про бібліотеку, загалом.

- Я: “Привіт, Арсене! Радий тебе бачити. Як справи?

- Арсен: “Привіт, Владе! У мене добре, а в тебе як?

- Я: “У мене теж добре. Дякую, що спитав.

- Арсен: Навзаєм. Де ти зараз працюєш?

- Я: “Зараз працюю у Дніпропетровській обласній бібліотеці для молоді ім. М. Свєтлова”

- Арсен: “В бібліотеці? Хіба це цікаво?”

- Я: “Так, звісно, в наш час робота бібліотекарем — це не просто сидіти за книгами та видавати їх читачам. Це інноваційний та креативний підхід до читача, який має свої унікальні потреби та може цікавитися геть різнобарвною тематикою. Всі ми хочемо, щоб поряд з нами відчувалася атмосфера щастя та дружби. Давай я тобі розповім трохи про те, чим саме займається наша бібліотека. В нашій бібліотеці існують різні можливості для молоді, адже ми орієнтовані на молодь, що навчається в університетах, в коледжах та прагне не лише навчання, але ще й отримати досвід у неформальній освіті.

- Арсен: “Неформальна освіта? Це навчання в університеті?

- Я: “Ні, Арсене, це теж навчання, але дещо інше. Неформальна освіта — це навчання у інших сферах життя. Воно сприяє визначенню орієнтирів серед молоді для обрання їх майбутньої професії, адже не кожен з нас завжди точно розуміє, яка професія йому до вподоби. Ми робимо акцент на кожній віковій категорії наших читачів та учасників заходу.”

- Арсен: “Здається, я щось чув про таке, це цікаво.”

- Я: “Так, звичайно. Але є ще одна цікава річ. Арсене, ти знаєш про таке поняття, яке має назву “волонтерство”?”

- Арсен: “Ні, Владе, що це таке? Поясни, будь ласка.”

- Я: “Волонтерство — це безкорислива соціально-важлива складова допомоги суспільству, яке ти можеш привнести у вільний для себе час.

- Арсен: “Цікаво, а чи можна делальніше?”

- Я: Звісно. Волонтерство може бути різне: це може бути волонтерство з дітьми, з молоддю, з людьми літнього віку, з людьми з інвалідністю, з вразливими верствами населення, з військовими, волнтерство задля покращення екосфери, у громадах, над соціальними проєктами, багатозадачне волонтерство, волонтерство на заходах та волонтерство за кордоном.

- Арсен: “Хто може стати волонтером?”

- Я: “Якщо взяти до прикладу нашу бібліотеку, то кожен бажаючий може стати в нашій бібліотеці волонтером, це може бути будь-яка категорія населення: студенти, викладачі, вчителі, працівники різних установ та діти. Волонтер може отримувати навички роботи у бібліотеці та у майбутньому стати її працівником. Волонтером можна стати дистанційно. Наприклад: допомагати людям похилого віку та людям з особливими потребами освоювати навички комп’ютерної грамотності. В нашій бібіліотеці можна допомагати у проведенні заходів, вести клуб за інтересами, організовувати виставки, брати участь у бібліотечних заходах, реалізовувати свої знання і вміння на благо інших, отримувати у процесі волонтерської діяльності навички спілкування, розширювати коло друзів, знайомство з азами рекламної та бібліотечної діяльності.”

- Арсен: “ Ти говорив про волонтерство за кордоном, я багато мандрую Польща, Австрія, Чехія, Угорщина, Німеччина, Бельгія, Нідерланди, Франція.Як волонтерство може бути з цим пов’язане?”

- Я: “Волонтерство може дозволити тобі мандрувати до інших країх безкоштовно й ти можеш отримати досвід у волонтерських проектах”.

- Арсен: “Круто! Ти так багато знаєш про це волонтерство. Це неймовірно! Звідки у тебе ці знання?”

- Я: “Довгий час я теж був волонтером, тож маючи чималий досвід у волонтерській діяльності, я дуже добре розуміюсь на мотивації тих людей. Ключовим показником цієї ролі є безкорисливість, бажання допомогти оточуючим та просто гарно та з користю провести час у колі дружної компанії.”

- Арсен: “Де ви знаходите волонтерів?”

- Я: “Для залучення волонтерів ми використовуємо соціальні мережі з оголошенням про набір у волонтери бібліотеки. З нашої сторони ми можемо навчати компетентностям бібліотекаря наших волонтерів, які в подальшому захочуть працювати в стінах бібліотеки.”

- Арсен: “Що тебе наштовхнуло на волонтерство? Звідки ти береш натхнення?”

- Я: “Найкраще, на мою думку, що заряджає на плідну роботу — це друзі та колеги, що завжди підтримують та наповнюють будні дні різними барвами. Натхнення можна черпати саме звідси.”

- Арсен: “Що ще у вас можна цікавого знайти в бібліотеці?”

- Я: Мій друг Даніїл, який також працює у бібліотеці для наших читачів .

Він проводить також й ігротеки та завжди, ми враховуємо думку наших гравців щодо побажань в проведенні ігор. Серед наших цікавинок в іграх:

Манчкін, Взривні кошенята, (No, thanks) Ні, дякую, The Mind (Розум), Корова 006, Зоряні імперії, Кодові імена, Одним словом, Таємний лист, Уно, Темна овечка, Доббль.”

- Арсен: “Ігри? Це ж для дітлахів, наче?”

- Я: “Не зовсім. Існують ігри для різних вікових груп. А для школярів ми проводимо різні інтерактивні ігри, де дітлахи можуть випробувати свої вміння та застосувати можливості свого розуму. Це налаштовує їх та допомагає більш ширше розкрити свій потенціал.”

- Арсен: “Дуже класно у вас. Я з радістю буду приходити до вашої бібліотеки. Дякую за розмову та за приділений час у бесіді зі мною.”


Читати також