07-08-2021 Розваги 1369

Найкращі серіали про жінок-детективів

Найкращі серіали про жінок-детективів

У цій добірці представлено 7 чудових серіалів, які присвячені важкій праці жінок-детективів.

Мейр з Істтауна (2021)

Mare of Easttown


Серіал розповідає про жінку-детектива поліції (Кейт Уінслет), яка живе у невеликому містечку в Пенсильванії. Їй доведеться вести розслідування страхітливого вбивства й водночас вирішувати власні проблеми, що чекають на неї вдома.

Вбивство на пляжі (2013)

Broadchurch


Найближчим аналогом «Мейр з Істтауна» є британський серіал «Вбивство на пляжі», який розповідає в першу чергу про те, як одне вбивство сколихнуло маленьке містечко і змусило його мешканців вступити у відкриту конфронтацію одне з одним. Еллі Міллер (оскароносна актриса, Олівія Колман) товаришує з матір’ю загиблої 11-річної дитини, тому для неї ця справа набуває особистісного характеру. Примітно, що «Вбивство на пляжі» - це не лише заплутаний детектив, але й відмінна життєва драма: оптимістичну і довірливу героїню поступово зломлює розслідування – вона перетворюється в навченого життям і цинічного професіонала.

Вершина озера (2013)

Top of the Lake


Якраз між ролями в «Божевільні» і «Розповідь служниці» Елізабет Мосс знялась у недооціненому серіалі «Вершина озера» від культової новозеландської постановниці Джейн Кемпіон. Героїня Мосс, детектив із Сіднея на ім’я Робін, змушена повернутися у рідне місто Лейктоп в Новій Зеландїї до хворої матері. Вдома її як спеціаліста у розслідуванні злочинів, пов’язаних із сексуальним насиллям, просять допомогти допитати 12-річну вагітну дівчину. Героїня погоджується, але дівчинка безслідно зникає, тому тепер нез’ясовані два питання: куди вона втекла і чому вагітна? Повернення у провінційну Нову Зеландію Робін переживає особливо важко: проведений на батьківщині час змушує її згадати страшні події, які трапилися з нею у підлітковому віці та підштовхнули визначитися з майбутньою професією.

Крах/Падіння (2013)

The Fall (2013)


Творці найкращих детективів (наприклад, «Зцілення» Кійосі Куросави) чудово розуміють психологізм ситуації: слідчі поступово стають одержимими тими, кого намагаються знайти, а загравання з методом «думай як убивця» цілковито їх захоплює. «Крах» - це якраз приклад такого провокаційного детектива, який протиставляє слідчу Стеллу Гібсон і маніяка Пола, який, вбиваючи молодих жінок Північної Ірландії, веде подвійне життя. Творці шукають в їхній роботі паралелі, а головне – підсилюють між ними дивну, майже сексуальну напругу. На жаль, 2 сезон якісного міні-серіалу став більш «глядацьким», від того простішим, що зіпсував продовження «Краху».

Головний підозрюваний» (2011)

Prime Suspect


Британці, як завжди, попереду всієї планети, коли йдеться про галузь серіалів: на почату 1990-х вони випустили в ефір міні-серіал про першу жінку в лондонській поліції, Джейн Теннісон, яка, бездоганно виконуючи свою роботу, піднімається кар’єрними сходами всупереч колегам-жінконенависникам й інституціональному сексизму. «Головний підозрюваний» був в ефірі довгих 15 років, але це не означає, що він містить декілька сотень епізодів – усього 9 телефільмів, кожен з яких присвячений новій заплутаній справі. До речі, саме цей серіал перетворив Хелен Міррен на суперзірку і надав їй путівку в Голлівуд.

Вероніка Марс (2004)

Veronica Mars


«Вероніка Марс» за правом вважається одним з головних та оригінальних серіалів 2000-х: це була водночас історія дорослішання, підліткова і детективна драми про старшокласницю, яка поєднує навчання і небезпечну роботу. Магія щезла, коли в третьому сезоні героїня вступила до коледжу – зникла підліткова наївність і необов’язковість. Коли «Вероніка Марс» повернулася у вигляді повнометражного фільму, а потім повноцінного четвертого сезону, стало зрозуміло, що це вже інший серіал. Оцінити гідно його могли лише глядачі, які колись були ровесниками Вероніки в 2000-х, а тепер виросли разом з нею.

Джессіка Джонс (2015)

Jessica Jones


Джессіка Джонс завжди була крутою, але в коміксах це було помітніше, ніж у телевізорі. Проте, перший сезон серіалу «Джессіка Джонс» від Netflix легко назвати відмінним, що поступається з останнього, хіба що першим сезонам «Шибайголови». Колишня супергероїня Джессіка Джонс, що страждає від ПТСР, працює приватним детективом і водночас бореться з власними демонами і тяжінням до самознищення: завдяки акторській грі Крістен Ріттер це виглядає не як жіноча версія типового детектива-циніка, а як, на диво, зважена драма про першу в історії Marvel серіальну антигероїню.


Читати також