13-10-2021 Мистецтво 171

Кращі кінодуети

Найцікавіші кінодуети

У 1997 році на екрани вийшов провальний «Бетмен та Робін» Джоела Шумахера. Фільм з Клуні та О’Донелом, можливо, справді виявився невдалим (чого тільки варті костюми, над якими і досі сміються фанати), але він остаточно закріпив цей супергеройський дует у поп-культурі. Розповідаємо про інші знамениті (та важливі для кіно) екранні «парочки», чиї повернення на екрани ми чекаємо щоразу.

Бетмен і Робін (1997)

Бетмен і Робін (1997)

Бойовик

Режисер: Джоел Шумахер

Першопочатково Бетмен і Робін, звичайно, з’явилися у коміксах, але саме кінематограф дуже швидко використовує будь-яких популярних персонажів. Спроб було декілька: 1943, 1966, 1997 (а ще багато мультфільмів, серіалів і різноманітних камео). Хоча Бетмен і Робін не є рівноправними напарниками, їх дует миттєво став одним із найвідоміших у поп-культурі. А шумахерська версія ще й додала трошки гомоеротичного флеру їх стосункам. Однак режисер відмовлявся від того, що соски на костюмі Бетмена мають будь-який сексуальний підтекст: вони радше наближають персонажа до античних традицій.

Закляття (2013)

Закляття (2013) Жахи

Жахи

Режисер: Джейм Ван

Ед та Лорейн Ворени

У всесвіті «Закляття» парочка екзорцистів з’являлася аж п’ять разів. Але маємо відмітити, що популярність ці двоє отримали ще до франшизи Джеймса Вана: Ед та Лорейн Ворени були відомими демонологами, чиї імена пов’язані з ключовими містичними сторінками американської історії (від Амільтвіля до ляльки Анабель). У голлівудській серії сімейка не просто виявляється типовим дуетом за нечистю, але й є втіленням справжнього кохання. На їх прикладі висловлюються істини щодо сімейних цінностей, довіри, підтримки та простих людських почуттів, які є головною зброєю проти інфернального зла. Незрозуміло, скільки ще буде з’являтися на екранах дует Віри Фарміги та Патрика Вілсона, проте дивитися на них ми ладні безкінечно.

Смертельна зброя (1987)

Смертельна зброя (1987)

Бойовик

Режисер: Річард Донер

Мартін Рігз та Роджер Мерта

Було б дивно, якби у цьому списку не виявилося жодного баді-муві. Роджер та Мартін, чиї ролі блискуче виконали Дені Гловер та Мел Гібсон, - зразкові герої поліцейської комедії та просто харизматичний дует. Перший – темношкірий поліцейський старої закалки, другий – його напарник з суїцидальними нахилами. Будь-яке розслідування цих персонажів перетворюється у справжній атракціон з цинічними жартами, вибухами та перестрілками. Фільмів про поліцейських багато, але саме «Смертальна зброя» є найбільш довгою франшизою з незмінним кастом. Спроби серіальної адаптації, можливо, вдаються, але у пам’яті глядачів Рігз та Мерта назажди залишаться такими, якими були у 80-х.

Зоряні війни. Епізод 4: Нова надія (1977)

Зоряні війни. Епізод 4: Нова надія (1977)

Бойовик, пригоди, фантастика

Режисер: Джордж Лукас

Хан Соло і Чубака

«Зоряні війни» самі по собі є важливим елементом поп-культури, але якщо шукати у них те, що найбільше запам’яталося, то це, напевно, буде парочка Хана Соло та Чубаки. Повторюючи вестернові традиції, Лукас робить їх такими собі харизматичними злочинцями-космічними контрабандистами, що борознять простори галактики та постійно стають учасниками небезпечних авантюр. Можливо, той факт, що глядач не розуміє жодного слова Чуї, залишає у їх стосунках певну недосказаність. З іншого боку, пояснювати, за що саме ми любимо цей дует, не має сенсу: один одягнений як ковбой-спагеті-вестернів та постійно іронізує, інший – гігантська галактична собака. Чи може бути щось божевільніше й миліше?

Шерлок (2010)

Детектив, драма, трилер

Шерлок і Ватсон

Ці персонажі не помруть ніколи. У Шерлока та Ватсона було стільки реінкарнацій, що за ними всіма незабаром буде важко прослідкувати. І радянська класика з Лівановим, і хуліганська варіація Гая Річі з Робертом Дауні-молодшим, а також ще з десяток менш відомих адаптацій – від «Елементарно» до дойловського всесвіту «Тома і Джері». Але лише серіал Мофата зміг стати по-справжньому етапним для культового дуету. Дія відбувається у наш час – в епоху великих технологій, Інтернету та цифровізації. Шерлок все ще по-чарівному в'їдливий (хоча ніби й більш ніж звичайно), а Ватсон – урівноважений чоловік, хоча згодом шоуранер перетворює цю адаптацію у божевільну постмодерністську гру з хибним Моріарті та подвійними твістами. Щоправда, фінал розчарував глядачів і змусив їх чекати на повернення героїв Мофата, а радше триквела зі всесвіту Гая Річі.

Джей та Мовчазний Боб завдають удару у відповідь (2001)

Джей та Мовчазний Боб завдають удару у відповідь (2001)

Комедія

Режисер: Кевін Сміт

Джей і Мовчазний Боб

Незвичний, але, як на мене, дуже важливий для такого списку дует. Джей і Боб – два божевільних балагури з фільмів Кевіна Сміта. Протягом усього часу вони вживають траву, тусуються біля магазинчиків і вигадують дивні плани, щоб позбутися нудного життя. Це не лише захопливий дует стоунерів, але й компанія трикстерів – персонажів, які зачіпають звичне життя, показуючи його закостенілі рамки. То вони потрапляють у Голлівуд, то критикують консьюмеризм прямо у супермаркетах, то в кінці потрапляють у «Клерки 2» й абсурдно коментують мелодрами, які бачать на екранах. Коротко кажучи, якщо і є персонажі, котрі займуть у поп-культурі особливе місце, то це Джей і Мовчазний Боб – (анти)герої сучасності, здатні перевернути все догори дригом.


Читати також