«Гра в кальмара»: як справжня боргова криза, що сколихнула Південну Корею, надихнула на створення популярного телешоу

Про серіал Гра в кальмара

Авторка: Сара Сон, професорка корейських студій Університету Шеффілда.

«Гра в кальмара» – це все що завгодно, але не ваші звичайні сентиментальні та простодушні корейські теледрами. У цій суворій критиці сучасного життя в Південній Кореї, глядачам показана закручена, яскрава історія про насильство, зраду та відчай. Все це розгортається н

авколо серії моторошних ігор, в яких гравці буквально б’ються не на життя, а на смерть. Не дивлячись на жорстокий контент, шоу підкорило світову аудиторію, ставши найпопулярнішим серіалом на платформі Netflix щонайменше в 90 країнах.

Драма тримає глядачів у напруженому очікуванні фіналу протягом дев’яти епізодів. Група людей, що загрузли у боргах і особистих нещастях, бере участь в серії з шести ігор на ви

живання, створених за зразком популярних південнокорейських дитячих ігор. Невдахи загинуть в результаті безжалісного відбору, і лише один щасливчик, ставши переможцем, забере 46.5 мільярда південнокорейських вон (близько 29 мільйонів фунтів стерлінгів).

Ранні епізоди показують обставини, які змусили головних героїв поставити все на кін. Глядачі бачать низку абсолютно різних життів, але кожне з них потопає в боргах і злиднях. До чоловіка, який був звільнений, а потім обтяжений боргами через невдалі комерційні підприємства та азартні ігри, приєднується невдаха керівник фонду. Літній чоловік, який помирає від раку, грає в гру разом із північнокорейським перебіжчиком. Пакистанський трудовий мігрант і бандит, разом із сотнями інших, не менш нещасних людей, які стали жертвами південнокорейського капіталізму, ризикують всім.

Гра в кальмара

«Гра в кальмара» доповнює інші останні південнокорейські кінопродукти, зокрема фільм «Паразити», який отримав «Оскар» у 2020 році, піддаючи різкій критиці соціально-економічну нерівність, яка занапастила життя багатьох у Південній Кореї. Зокрема, це говорить про загострення кризи боргів домогосподарств, яка вразила нижчий та середній класи.

Боротьба Південної Кореї з боргами домогосподарств

Борги домашніх господарств у Південній Кореї різко зросли за останні роки до понад 100% її ВВП – найвищого показника в Азії. 20% найбільш оплачуваних працівників у країні мають власний капітал в 166 разів більший, ніж 20% найбідніших робітників, і ця нерівність з 2017 року зросла на половину.

Заборгованість зросла відносно доходів і нещодавно піднялися процентні ставки. Як наслідок, ті, хто не мав коштів вирішувати незаплановані проблеми, такі як раптове звільнення або сімейне захворювання, опинилися в ще більш уразливому становищі.

Індекс Джині, що вимірює нерівність розподілу національного багатства, ставить Південну Корею приблизно на один рівень із Великою Британією і в краще становище, аніж США. Проте, зростаюче безробіття серед молоді, різке підвищення цін на житло та глобальна пандемія повернули назад те незначне скорочення нерівності, яке спостерігалося в останні роки під час прогресивного уряду Мун Чже Іна.

Не тільки сім’ї залазять в борги, щоб оплатити житло та освіту, що є суттєвою витратою для представників середнього класу, які сподіваються забезпечити своїм дітям вступ до бажаного університету. У серпні уряд Південної Кореї оголосив про нові кредитні обмеження, спрямовані на зменшення боргів серед молоді. Міленіали та люди у віці між 30 і 40 роками, мають найбільшу заборгованість відносно доходів.


Але спроби обмежити запозичення призвели до того, що деякі люди беруть більш дорогі та ризиковані позики. Такий вибір залишає багатьох боржників на милість колекторів, бо найменша зміна умов кредиту призводить до невиконання платежів. Хоча мало хто може опинитися в руках бандитів, які погрожують вилучити органи для продажу, як показано в «Грі в кальмара», непідйомний тягар заборгованості стає дедалі більшою соціальною проблемою – не кажучи вже про те, що він є провідною причиною самогубств у Південній Кореї.

Гравці, переможці і переможені

Включення в «Гру в кальмара» інших персонажів, представників бідних меншин Південної Кореї, висвітлює також наслідки соціально-економічної нерівності для цих груп. Безжальна експлуатація керівником фабрики працівника-мігранта, який змушений вступити в гру, є символом бар’єрів для кар’єрного зростання для мігрантів з Південної та Південно-Східної Азії. Серіал також висвітлює проблеми північнокорейських перебіжчиків, які повинні боротися на багатьох фронтах, щоб досягти фінансової стабільності і соціального включення.

серіал Гра в кальмара

Шоу висміює християнство, неодноразово демонструючи зміну суспільної думки про швидкий розвиток Південної Кореї протягом 1970-х і 1980-х років і його зв’язок зі зростанням впливу церкви в той час.

Протестантська трудова етика мала бути наріжним каменем економічного «дива» авторитарної доби в Південній Кореї, під час якого три десятиліття амбітних економічних планів високо підняли рівень доходу в країні. Протягом усього цього часу світовий успіх розглядався як ознака благословення, а мегацеркви процвітали.

Проте корупція була поширена серед політиків і сімей чеболів (конгломератів), які служили церковним старійшинам, розкрадаючи кошти та будуючи свої приватні імперії. Не д

ивно, що розчарування в деяких членах політичної еліти та церкви призвело до того, що багато хто в світській країні став заперечувати правдивість претензій християнства на служіння бідним і пригнобленим у Південній Кореї.

Звісно, ця історія не є унікальною для Південної Кореї. Персонажі «Гри в Кальмара», їхні проблеми та людяність перегукуються з досвідом суспільств у всьому світі. Економіки країн, подібних до Південної Кореї, стикаються з багатьма тими ж проблемами, що посилюються триваючою пандемією.

«Гра в кальмара» жорстко нагадує переможцям кожного етапу та всесвітній аудиторії шоу, що ті, хто досягає успіху, часто роблять це за рахунок тих, хто зазнав поразки через слабкість, дискримінацію, неправильне судження або просто невдачу. Останній епізод натякає на можливість продовження серіалу, але навіть якщо його не буде, «Гра в кальмара» дає зрозуміти, що велика історія, яку він представляє, ще далека від завершення.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «Squid Game: the real debt crisis shaking South Korea that inspired the hit TV show» вжурналіThe Conversation 7 жовтня 2021 р.

Переклали студенти групи 22п Факультету іноземної філології Національного університету імені М.П. Драгоманова.


Читати також