Саміт НАТО: до Східної Європи направлено 40000 солдатів

Саміт НАТО: до Східної Європи направлено 40000 солдатів. Війна в Україні 2022

У Брюсселі завершив роботу саміт НАТО, де обговорювалися дії альянсу у відповідь на російське вторгнення в Україну. У прийнятому за підсумками зустрічі комюніке міститься різке засудження дій Росії та виражається підтримка України.

"Народ України надихнув увесь світ героїчним опором жорстоким загарбникам. Ми рішуче засуджуємо російські удари по мирному населенню. Разом з міжнародною спільнотою ми добиватимемося, щоб винні у військових злочинах зазнали покарання", - йдеться в документі.

Відповідальність за підрив фундаментальних норм міжнародного права альянс покладає не лише на росію, а й на Білорусь, територія якої використовується для ударів по Україні. НАТО закликає Китай відмовитися від підтримки росії та декларує політику відкритих дверей – фактично говорячи про можливість вступу України до альянсу.

Також повідомляється, що близько 40 000 військовослужбовців вже перекинуто на східний кордон блоку. У Болгарії, Румунії, Угорщині та Словаччині створюються чотири багатонаціональні бойові групи. Йдеться про заходи щодо зміцнення внутрішньої стабільності країн за умов підривних процесів Росії.

Блок обіцяє надати Україні допомогу у захисті від можливої ядерної чи біологічної атаки. Проте генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг уникнув відповіді на запитання, чи отримає Україна танки та літаки, про які просив президент Володимир Зеленський. Він повідомив, що члени альянсу надають Україні значну допомогу, але вдаватися до деталей він не готовий.


Читати також