Лікар розповіла, чому з'являється висипка при зараженні Омікроном

Омікрон

Лікар сказала, що така висипка не обов'язково є ознакою коронавірусної інфекції, але стає все більш поширеним явищем при цьому захворюванні.

У пацієнтів з Омікроном можуть виникнути різні шкірні висипання, навіть якщо захворювання протікає безсимптомно. Про це повідомила дерматолог Наталія Гайдаш.

Зокрема, так званий симптом ковидного пальця - стан, при якому пальці ніг пацієнта стають червоними, фіолетовими або синюватими і іноді покриваються висипом.

За його словами, патогенез усіх порушень COVID-19 полягає у мікротромбозі, у тому числі й судин. Тому такий пурпурний, червоний висип виникає при таких мікротромбозах, мікротромбуванні дрібних судин, у тому числі й шкіри. Тому і є така клінічна ознака, як висип. Вона не зникала, не виникла знову при "Омікроні", а була весь час, просто є низка пацієнтів, у яких це є клінічною ознакою.

Вчені досліджують потенційний зв'язок діабету та COVID-19. Нові дані показують, що коронавірус, як і деякі інші віруси, може атакувати клітини, що виробляють інсулін, у підшлунковій залозі — процес, який може спричинити принаймні тимчасовий діабет у сприйнятливих людей.


Читати також