Написання та вимова дат в американській та британській англійській

Dates in English. Дати в англійській

Коли обираєте їжу в супермаркеті, купуєте ліки, плануєте зустріч, організовуєте вечірку чи відвідуєте  захід, ви, звичайно, звертаєте увагу на дату. Але досить часто важко правильно зрозуміти вказані у ній цифри. Неправильно прочитавши дату, ви можете пропустити якусь подію, втратити  роботу або навіть зашкодити своєму здоров’ю (маю на увазі протерміновану їжу чи ліки). Неймовірно, але дата пишеться неоднаково в різних частинах світу. Тому розуміти її особливо важливо для тих, хто працює і спілкується із людьми з інших країн. Щоб уникнути плутанини, розкажу вам, які існують відмінності у  Великобританії та США, і навчу, як зрозуміти формат дати. Ви дізнаєтеся, як вимовити дату англійською, вказати її словами, як правильно використовувати цифри, що означає DD-ММ-YY, а також, чому грудень називають December.      

Запитання

А зараз просте запитання до вас. Яка це дата? Подивіться і прочитайте цю дату - 08/05/2021. Ви могли сказати: «8 травня 2021 року» або «5 серпня 2021 року», і проблема в тому, що не всі промовили б те саме, що ви. Уявіть собі, що ви оголошуєте дату великої події, наприклад плануєте круту вечірку і розсилаєте запрошення? Або ж ви організуєте надзвичайно важливу конференцію. Через те, що дату можна прочитати по-різному урочистий захід буде зіпсований або ж ви  втратите роботу, і я не перебільшую. Це дійсно важливо вміти правильно зрозуміти вказану дату. Що станеться, якщо написати її неправильно. Багато цікавого, запевняю вас. Проте все це призводить до багатьох непотрібних проблем.

Гаразд, давайте подивимося, що станеться, якщо ви надішлете запрошення чи оголошення з такою датою: «08/05/2021». Американці зрозуміють, що це: «5 серпня 2021 року». Тим часом британці запишуть у своїх щоденниках: «8 травня 2021 року». Американці  вважають, що перші дві цифри означають місяць, дві другі – це  день і нарешті останні дві – рік. А британці такий формат розуміють як день, місяць, рік.

Порада

Ось моя порада. Якщо у вас є вибір, завжди пишіть назву місяця словами. Щоправда, порядок у зазначенні дати залишиться такий ж, як і за використання цифр. 8 травня 2021 британці вкажуть ось так: 8 May 2021 або 8th May 2021, тобто спершу число дня. Водночас американці напишуть у такий спосіб - May 8,2021 або May 8th, 2021, себто спочатку місяць. Американці використовують кому, щоб відокремити день від року (занадто багато цифр поспіль).

Також після числа дня можна написати буквосполучення th, але це не є обов’язковим. Коли ми додаєм закінчення –th до цифри, то показуємо, що це не кількісний числівник, а порядковий. Тобто не вісім травня, а восьмого травня. Таким чином ми можемо перетворити будь-який кількісний числівник у порядковий. Проте існують винятки. Один - one, але перший first, отож закінчення –st  (1st ), два –two, проте другий second –nd  (2nd ), три –three, та третій third, закінчення –rd (3rd). Будьте також уважні із такими числами як 21st, 22nd, 23rd ,31st, адже у їхньому складі є цифри first, second, third.

Вимова

А зараз декілька слів про вимову. Щоб правильно прочитати дату 08/05/2021, насамперед треба визначити, це британський чи американський варіант. Вимовляються вони теж по-різному, але і в тому, і в іншому випадку число треба читати як порядковий числівник, тобто  артикль the і число із закінченням – th  або ж -st/-nd/-rd):

08/05/2021

08 May (британський варіант): the eighth of May (спершу число дня, тоді місяць)

August 05 (американський варіант): August the fifth (спочатку місяць, потім день)

У британському варіанті порядкове число на першому місці і узгоджується з назвою місяця за допомогою of. Це слово перемінює числівник восьмий у родовий відмінок, а саме восьмого). В американському варіанті першим вимовляють назву місяця і ніяк не узгоджують із числом. Артикль the перед числівником в обидвох варіантах не опускається the eighth/the fifth.

Інколи великі труднощі виникають, коли ми називаємо роки англійською. Існує два прийнятних способи вимови. Отож, перший. Вам слід розділити рік посередині, прочитавши перше двоцифрове число, а тоді друге (1985  - 19 І  85 – nineteen eighty five). Якщо в другій частині перша цифра нуль, її слід обов’язково прочитати як oh (1804 -18 I 04 – eighteen oh four). Спробуйте вимовити  2007 англійською.20 І 07. Сподіваюсь, що ви сказали twenty oh seven. Спосіб другий - це називати рік цілим числом. 1985-одна тисяча дев’ятсот вісімдесят п’ятий. Британці скажуть: «Оne thousand nine hundred and eighty five». Американці ж використовують інший варіант:  «Оne thousand nine hundred eighty five». Давайте порівняємо ці дві фрази. Чим вони різняться?  В Америці не використовують сполучник and між сотнями і десятками.

 Якщо ви подаєте онлайн-заявку на роботу, чи заповнюєте документ, іноді можете  побачити на бланку маленькі квадратики, в які потрібно вписати дату. Всередині них ледь помітною фарбою вписано "D" або "M", або "Y". Отже, що означає «D», «M» і «Y»? «D» значить «день/day», «M» - «місяць/month», а «Y» означає «рік/year». Ви можете побачити різні варіанти поєднання літер D, M i Y. Розглянемо на прикладі дати 8 травня 2021 року. Якщо у формі вказано: «DD/МM/YY», то ви напишете: «08/05/21». Іноді існує такий варіант: «МM/DD/YY». Дата 8 травня 2021 року виглядатиме так: «05/08/21». У разі «YY/MM/DD» писатимемо «21/05/08», a у  варіанті «YY/DD/MM»-  «21/08/05». Інколи вимагають вказати рік чотирма цифрами «YYYY/MM/DD» або «YYYY/DD/MM». Отож дату  8 травня 2021 року ми впишемо ось так «2021/05/08»  або «2021/08/05». Проте іноді ви зобов’язані вказати місяць у такому форматі «МMM». Це трішки бентежить, тому що місяців лише дванадцять. Насправді в цьому випадку вам потрібно вказати перші три ЛІТЕРИ місяця. Наприклад, січень – JAN (January), лютий – FEB (Febuary), березень –MAR (March), квітень-APR (April),травень-MAY (May). Кумедно, але вмістилась повністю назва місяця травень.

Походження назв місяців

У всьому світі назви місяців року унікальні. У Великобританії вони зазнали впливу культури та історії Стародавнього Риму. Січень January названий на честь римського бога Януса Janus. Погляньте, перші літери  одинакові. За древньоримськими віруваннями, Янус – бог ,що  має два обличчя, які дивляться в протилежні сторони .Таким чином, він дивився на початок і кінець року. Але насправді першим місяцем року календаря Римської імперії був березень, що звеличував  іншого римського бога війни Марса Mars (March – березень англійською). Деякі  місяці зберегли назви порядкових числівників. Наприклад, назва вересеня September походить від латинського слова septum, що означає сім. Колись це був 7-й місяць у календарі Стародавнього Риму. Жовтень походить від латинського слова octo, що означає вісім. Листопад - від латинського novem, що означає дев'ять. Це 9-й місяць у давньоримському календарі. З латинської "decem" означає 10, грудень називають December тому що це був десятий місяць у календарі Римської імперії.  

Сподіваюсь, інформація була цікавою і згодиться вам у роботі та щоденних справах.

Автор: Ольга Пеняк, вчитель англійської мови, репетитор


Читати також