Створюємо мотивацію дитині

Створюємо мотивацію дитині. Англійська мова з нуля. Поради

Нещодавно розмовляла зі своєю подругою. Вона була на батьківських зборах у школі, де виступали вчителі англійської мови (2 клас, дві підгрупи). Одна говорила: «Дякую, батьки! У вас такі чудові діти! Так приємно працювати!..» А ось інша не була такою оптимістичною: «А я змушена констатувати, що діти не хочуть вчитися».

Мене як учителя ця остання фраза просто обурила. Якщо у другому класі вони вже не хочуть, що буде далі? Здавалося б, чого простіше закохати дітей в англійську у початковій школі: співай, грай, малюй, танцюй та жодних домашніх завдань! Проте звалювати всю провину на вчителя також несправедливо. У розмові зі своєю подругою я з'ясувала, що всі діти першої групи вдома мають касети до шкільного курсу, і вони регулярно разом з батьками слухають нові слова та співають пісеньки.
РАЗОМ З БАТЬКАМИ — ось та вирішальна ланка, яка визначила успіх дітей першої групи. Батьки, ми є головним авторитетом наших дітей, і ми можемо створити міцну мотивацію до вивчення мови!

Я хотіла б запропонувати ідеї, основою яких є практичне значення мови. Тобто я вчу мову тому, що знаю, де вона мені знадобиться. У якій ситуації процес навчання піде успішніше: якщо ваш начальник скаже: «Підтягни свою англійську - і поїдеш на стажування в США» або «Підтягни свою англійську. Для престижу фірми всі мають знати мову? Думаю, перша. Ось і я спробувала знайти способи зробити наочною практичне значення мови для дітей.

Давно настав час визнати, що англійська мова міцно закріпилася в нашому житті, і не помічати цього вже просто неможливо.
Окиньте поглядом ситуацію вашої квартири. Скільки англійських слів вам удалося знайти? Думаю чимало: stop, play, pause, enter, start, тощо. Ось вам і нагода почати знайомити малюка з англійською мовою.
Дитина плутає латинську абетку з рідною, не бачить різниці між b і d — пишіть SMS-ки латиницею.
Звичайно, це не англійська мова, але алфавіт він точно засвоїть.
Дитина любить комп'ютерні ігри?
Прекрасно! Це ще один стимул (і спосіб) вивчати мову. Перекладайте разом із ним слова з екрана. Слухайте промову героїв англійською у супроводі субтитрів.

Існує думка, що висока успішність дітей у початковій школі (порівняно з показниками середньої школи) пов'язана з тим, що батьки допомагають дітям виконувати домашні завдання, пояснюють матеріал, недозволений дитиною на уроці.

Але справа тут, на мій погляд, не лише у батьківській компетенції, а й у батьківській зацікавленості успіхами дитини. Виявляйте інтерес до вивчення мови, навіть якщо жодного слова не розумієте англійською. Скажіть, що вам подобається звучання англійської мови, попросіть дитину читати вам вголос. Багато батьків із задоволенням вивчають мову разом із дітьми з першого класу.

У підлітковому віці батьківський авторитет здає свої позиції.
На перший план виходить спілкування з однолітками, різні захоплення. Запитайте, про що улюблена (англійська) пісня вашої дитини, знайдіть разом її слова, переклад. Покажіть, як англійська може може збагатити сферу інтересів підлітка: футбольні терміни, інтерв'ю зірок на Youtube, інструкція з в'язання оригінальної шапочки з іноземного сайту, тощо. Все, що приносить задоволення, міцно відкладається у нашій пам'яті. А спрагу спілкування вгамує листування з однолітками з інших країн англійською мовою.

У багатьох дітей виникає величезне бажання вивчати англійську після того, як вони побували за кордоном.

І необов'язково це має бути Англія чи Штати. Навіть перекинувшись парою слів зі службовцем турецького готелю, дитина відчує важливість мови, радість, що її англійську розуміють, і з новими силами візьметься за навчання.

Багато батьків хочуть, щоб дитина вчила мову для своєї майбутньої кар'єри, але для школяра така довгострокова мета, як стати дипломатом, є неактуальною. Ставте дитині короткострокові цілі, наприклад, вчи для майбутньої поїздки на відпочинок, читання улюбленої книги в оригіналі і т.д.

Створюйте позитивну мотивацію:
«От вивчиш переказ – вчителька тебе похвалить», а не «От не вивчиш переказ – буде соромно перед класом».

Хваліть за успіхи, не акцентуйте увагу на невдачах.
Якщо дитина дуже ранима, і погані оцінки взагалі відбивають у неї бажання вчитися, розкажіть їй, як ви самі вчилися в школі, як ви долали труднощі.

Не порівнюйте свою дитину з іншими дітьми:
«Катя Петренко так добре говорить англійською, а ти…» Це не стимулює дитину, а може лише призвести до того, що вона зненавидить цю Катю і вирішить, що ви її взагалі не любите, оскільки дитина не виправдала ваших надій.

І насамкінець хочу сказати, що багато хто, починаючи вивчати мову, думають про те, як багато потрібно вчити, як важко вимовляти... А ось моя семирічна дочка недавно видала: «Мамо, а я не боюся труднощів. Важко буває тільки спочатку, а початок швидко минає! Так що не бійтеся труднощів!


Читати також