Оолонг - для справжніх поціновувачів китайських традицій

чай

Улун - це унікальний сорт чаю, який досягає 50% ферментації. Цікаво, що багато хто помиляється з класифікацією напою. На думку експертів, це окрема група, яка знаходиться у проміжку між зеленими та чорними видами. На сайтах типу TheTea можна знайти напій зі свіжим квітковим ароматом і великою різноманітністю смаку. Вражає й багатовікова історія чаю.

Походження чаю

Перші згадки про оолонг відносять ще до періоду правління династії Мін. На той момент листя вирощувалося лише у кількох китайських провінціях. Тоді такий молочний чай пили лише всередині імперії. Проте, згодом було ухвалено рішення про експорт листя. Вже в 17 столітті напій зміг підкорити серця багатьох європейців. Чай сподобався особливо жінкам.

Усього через 2 століття після початку експорту улуну виробництвом почав займатися і Тайвань. Бренди, вирощені на цій території, стали особливо популярними за кордоном, зокрема у Великій Британії та США. Сьогодні ж м'який ароматний напій можна придбати практично у будь-якій точці світу. Дивно, що технологія вирощування та заварювання зберегла свої багатовікові традиції.

Трохи про назву чаю

Досить багато питань викликає незвичайна назва напою. Справа в тому, що слово «улун» у перекладі з китайської означає «Чорний дракон». Однак при перекладі найменування в європейських країнах з'явилося друге ім'я - "оолонг". На даний момент обидва варіанти вважаються рівноправними і означають той самий чай.

Як виробляється оолонг

Першим основним завданням при виробництві стає ручне складання листя. Звичайно, залежно від конкретного рецепту змінюється період збирання врожаю. Наприклад, м'який і ненав'язливий напій отримуємо з листя, яке дозріло навесні. А ось найглибший смак у чаю, зібраного восени. Виділяють кілька основних стадій виробництва:

  • природне сушіння листя на відкритому повітрі;
  • ферментація одержаного матеріалу;
  • сушіння, яке зупиняє ферментацію;
  • скручування листя;
  • залишкове висушування для видалення вологи.

Після цього залишається лише розфасувати оолонг чай і передати його торговим представникам. За довгий період свого існування улун неодноразово схрещувався з різними добавками. Наприклад, його прийнято подавати з молоком, медом чи навіть пелюстками деяких квітів. Це допомагає розкрити смак чаю. Сьогодні індустрія пропонує переважно натуральні ароматизатори. А ось у Китаї віддають перевагу класичному смаку без добавок.

оолонг чай

Чим улун відрізняється від зеленого чаю

Від класичного зеленого чаю оолонг відрізняється формою свого листя. Зазвичай воно зім'яте або може набувати певної оригінальної форми. До того ж, напій ферментованіший. Цей процес стосується лише зовнішньої поверхні листа. Оолонг має ще кілька особливостей:

  • це повноцінна група сортів зі своїм середовищем і технологією вирощування;
  • це єдиний чай, який усієї категорією використовується для церемонії Гун Фу Ча;
  • молочний напій може заварюватися понад 10 разів, не втрачаючи насиченості;
  • під час виробництва обов'язкове скручування листя;
  • найбільш ароматний чай серед усіх продуктів із Піднебесної;
  • має деякі лікувальні властивості, а також покращує стан шкіри.

Якщо говорити про хімічний склад, у чашці чаю є велика концентрація таніну. Вважається, що він має значний підбадьорливий ефект. До того ж він здатний нормалізувати тиск і навіть сприяє зменшенню зайвої ваги. При кожному заварюванні напій відкривається по-новому. Одна чашка дозволить насолодитися багатовіковими традиціями й отримати заряд енергії.


Читати також