Піца Маргарита. Історія легендарного рецепта

Піца Маргарита. Історія

Якщо вас цікавить доставка піци, то піца у Житомирі приємно здивує різноманітністю пропозицій. Технологія випічки у дров'яних печах народжує незрівнянний смак і аромат, а калейдоскоп різних рецептів нікого не залишить байдужим.

Ви можете замовити піцу за традиційною рецептурою або більш сучасні варіації – з кількома видами сирів та грушею, з грибами та ананасом, з корнішонами та оливками. Незважаючи на різноманітність пропозицій, класика завжди залишається у тренді. Легендарна «Маргарита» приваблює лаконічністю рецептури та ідеальною гармонією смаку. Моцарелла, томатний соус та помідори – все, що потрібно для отримання королівських ласощів. Секрет чарівності "Маргарити", як і загадкова усмішка Джоконди, неможливо розкрити - залишається просто насолоджуватися.

З чого все починалося

Під час візиту до Неаполя монарші особи зацікавилися популярною стравою. Почесну роль королівського кулінара було відведено Рафаеле Еспозіто, який вирішив запропонувати відразу кілька варіацій. Старанний кухар намагався максимально ушляхетнити просту «їжу бідняків» і підібрати продукти найвищої якості. Для першої піци він узяв помідори та часник, для другої – гриби, базилік та сир. Начинка для третьої піци була виготовлена з найніжнішого білого сиру, яскраво-зеленого базиліка та червоних томатів. Така палітра кольорів була обрана невипадково – вона символізувала прапор Італії.

Королеву настільки захопив третій рецепт, що вона надала йому своє ім'я. Незабаром смачну випічку почали готувати при палаці, страва стала дуже затребуваною серед знаті.

Пригоди Маргарити в Америці

Початок ХХ століття ознаменувався потужною хвилею еміграції до США, завдяки чому знаменитий італійський рецепт завоював симпатії американців. На західному узбережжі почали масово відкриватися невеликі піцерії. Італійською піцею торгували лоточники, які носили запашну випічку в мідних чанах… просто на своїх головах.

Власником першої американської піцерії став Дженнаро Ломбардії, саме він відкрив на початку 19 століття у Нью-Йорку відповідний заклад. Найстаріша в США піцерія працює й досі, залучаючи безліч гурманів з усього світу.

У 40-х роках минулого століття в Чикаго відбулася «революція піци» – світло побачила дріжджова випічка з високими бортиками та товстим шаром начинки. З легкої руки кухарі саме цей рецепт дав народження принципово новому виду піци – американському.

Сьогодні «Маргарита» вважається найпопулярнішою у світі піцею. Це ситний вегетаріанський рецепт, адже у складі немає м'яса. М'який розплавлений сир створює гармонійний тандем з базиліком та солодкуватими томатами, змушуючи нас захоплюватися геніальністю італійських кулінарів. На відміну від давніх часів, зараз королівські ласощі доступні кожному з нас. А ви готові побачити з «Маргаритою»?


Читати також