Ідея для вечора з друзями: кавова церемонія

кава

Про те, що чайна церемонія — мистецтво, чарівне видовище та можливість зануритися в дивовижний світ Східних традицій чув кожен. А чи знаєте ви, що існує не менш цікава — кавова церемонія? Так, традиція розпивати каву з особливою подачею зародилася в Ефіопії, де, до речі, уперше з'явилася ідея заварювати ароматний напій із зерен кавового дерева. У цій статті розповімо, як можна перетворити процес пиття кави — у справжнє священнодійство та розважити друзів незвичайною кавовою церемонією. Рекомендуємо використовувати тільки якісну каву, в ідеалі — Starbucks каву, оскільки ця мережа кав'ярень відома у всьому світі ідеальними напоями й сировиною.

Традиційна церемонія

На території Ефіопії — історичної батьківщини кави — заведено проводити церемонію в кілька етапів. Спочатку відбираються найкращі зерна, потім обсмажуються на мангалі в пательнях. Господар своїми руками перетворює зерна в порошок за допомогою ступи. Мелена кава заварюється, переливається в глиняний глечик із вузькою шийкою, в якому настоюється і доходить до кімнатної температури. Потім напій ще раз доводять до кипіння, розливають по маленьких чашках. У процесі церемонії запрошені захоплено спостерігають за діями господаря, ведуть неспішні бесіди, а часом — співають пісні. Таким чином процес споживання такого популярного напою перетворюється на справжнє таїнство.

Як влаштувати кавову церемонію дома

Для проведення кавової церемонії потрібні зерна — ідеально підходить Кава Старбакс. Обирайте арабіку середньої або глибокої обжарки. З нею вдасться домогтися насиченого аромату. Також буде потрібна джезва, глечик із вузькою шийкою та кавові чашечки. Ці маленькі атрибути допоможуть створити неповторну атмосферу.

  1. Для створення особливого настрою можна використовувати ароматичні лампи, олію. Вони допоможуть налаштуватися на належний лад і додадуть вашому житлу особливого затишку. Ідеально використовувати для церемонії ладан або гуміарабік. Вони відмінно підкреслюють аромат кави.
  2. Підготуйте зерна. Купити каву Старбакс можна в кав'ярні, попередньо порадьтеся з консультантом у виборі сорту.
  3. Подрібніть зерна в кавомолці або використовуйте мелену каву. Ціна кави Starbucks не відрізняється залежно від виду — мелена кава чи зернова.
  4. Зваріть напій і подавайте гостям у гарному посуді. Попросіть запрошених описати смакові відчуття: які ноти відчувають, наскільки напій щільний, чи має кислинку. Повірте, за такою бесідою можна провести не одну годину.

Тепер ви знаєте, як провести кавову церемонію дома. Повірте, друзі оцінять такий незвичайний вечір — і захочуть повторити його.


Читати також