Біографія Ельфріде Єлінек

Біографія Ельфріде Єлінек

Ельфріде Єлінек – австрійська письменниця та феміністка; нагороджена Нобелівською премією в галузі літератури в 2004 – народилася 20 жовтня 1946 року в місті Мюрццушляґ (Штирія, Австрія).

Батькові чесько-єврейського походження вдалося уникнути переслідувань під час Другої світової війни, оскільки він працював на стратегічно важливих хімічних підприємствах. Кілька десятків інших рідних стали жертвами Голокосту. Мати, яка жила в родині письменниці навіть коли та подорослішала, походила з колись процвітаючої віденської родини.

Сама Єлінек вважає, що дитиною постраждала від занадто обмежувальної освіти у віденській католицькій школі при монастирі. Мати планувала кар'єру доньки як музичного вундеркінда, тому з раннього віку Ельфріде навчалася у класах фортепіано, органа, скрипки, гітари й альта. Єлінек продовжила музичну освіту у Віденській консерваторії, яку закінчила як органістка. Також вивчала історію мистецтва та драми у Віденському університеті, але змушена була покинути навчання через нервовий зрив.

Єлінек почала писати вірші у ранньому віці. Літературний дебют письменниці відбувся у 1967 зі збірки «Тіні Лізи» ( «Lisas Schatten»).

На початку 1970-х бере шлюб з Готтфідом Хюнсбергом, який прославився створенням музики для картин Райнера Фассбіндера. З тих пір її життя проходило в переїздах між Віднем і Мюнхеном.

Єлінек не належить до числа письменників, яким довелося домагатися визнання роками. У 1975 на розсуд читачів було представлено її перший серйозний твір, що отримав назву «Die Liebhaberinnen» («Коханки»). Центральні персонажі – дівчата-працівниці, які мріють влаштувати своє особисте життя. Представників протилежної статі подруги сприймають лише як потенційних спонсорів, готових забезпечити їм можливість кинути роботу і зосередитися на сім`ї.

Знаменитий роман «Die Klavierspilerin» («Піаністка», 1983), завдяки якому письменниця змогла відчути смак справжньої справи, вважається мало не головним творчим досягненням письменниці. Сюжет твору взято нею з власного життя, змін зазнали лише деякі моменти й імена головних дійових осіб. Еріка Кохут, невротична героїня роману, потерпає через деспотизм своєї матері. В результаті у неї розвивається садомазохістський тип сексуальної поведінки.

Знятий за мотивами роману Єлінек фільм «Піаністка» (2001, режисера Міхаеля Ханеке) привернув увагу до творчості письменниці і сприяв її популярності в інших країнах. Фільм отримав Гран-прі Канського кінофестивалю в 2001.

Українською мовою перекладено романи «Коханки», «Піаністка», «За дверима», «Хіть», збірку «Смерть і діва».

Твори:

Романи:
1970
— «Ми — принада, дитинко!» (Wir sind Lockvögel baby!)
1979 — «bukolit. hörroman»
1972 — «Міхаель. Книга для молоді інфантильного суспільства» (Michael. Ein Jugendbuch für die Infantilgesellschaft)
1975 — «Коханки» (Die Liebhaberinnen)
1980 — «Зневажені» («За дверима» в українському перекладі) (Die Ausgesperrten)
1983 — «Піаністка» (Die Klavierspielerin)
1985 — «Oh Wildnis, oh Schutz vor ihr»
1989 — «Хтивість» («Хіть» в українському перекладі) (Lust)
1997 — «Діти мерців» (Die Kinder der Toten)
2000 — «Пожадливість» (Gier)

П'єси:
1977
— «Що сталося після того, як Нора покинула свого чоловіка, або Підпори суспільств» (нім. Was geschah, nachdem Nora ihren Mann verlassen hatte, перекладено українською у 2012)
1981 — «Клара Ш.» (Clara S.)
1983 — «Міський театр» (Burgtheater)
1984 — «Хвороба, або Сучасні жінки»
1987 — «Президент Абендвінд» (Präsident Abendwind)
1988 — «Хмари. Дім» (Wolken. Heim)
1991 — «Totenauberg»
1994 — «Ресторан для туристів» (Raststätte)
1996 — «Stecken, Stab und Stangl»
1998 — «Ein Sportstück»
1998 — «Він як не він» (er nicht als er)
«В Альпах» (In den Alpen)
«Das Werk»
«Драми принцес» (Prinzessinnendramen)
2003 — «Bambiland»
2007 — «Заздрість: Приватний роман» (Neid: Privatroman)

Нагороди:
1998
— премія ім. Ґеорґа Бюхнера
2002 — Мюльгаймська премія з драматургії (за Macht Nichts)
2003 — премія ім. Ельзе Ласкер-Шюлер
2004 — премія з критики ім. Лессінґа
2004 — Мюльгаймська премія з драматургії (за Das Werk)
2004 — Нобелівська премія в галузі літератури

Біографія

Твори

Критика


Читати також