24-09-2022 Розваги 1395

Найкращі біографічні фільми про видатних жінок

історія Джин Сіберг. великі жінки в кіно

Пропонуємо нашим читачам переглянути біографічні стрічки про жінок, які залишили особливий слід в історії.

За статевою ознакою / On the Basis of Sex

У вересні 2020 року померла суддя Верховного суду Рут Бейдер Гінзбург – справжня американська героїня, ікона фемінізму та просто велика жінка, яка не боялася кидати виклик консервативному світу. Фільм Мімі Ледер дозволяє глядачам подивитися перші кроки майбутньої юристки, яка зрештою змінила судову систему США. Рут (Фелісіті Джонс) - одна з небагатьох жінок, які вступили до Гарвардської юридичної школи. Від талановитої студентки до професорки права, яка паралельно виховує дитину: молода дівчина проходить чимало випробувань у житті, щоб зрештою досягти успіху нарівні з колегами-чоловіками і зробити все, щоб усунути дискримінацію за ознакою статі.

Колетт / Colette

В історії багато прикладів, коли жінки писали твори під чоловічим псевдонімом. От і француженці Колетт (Кіра Найтлі) доводилося підписувати власні романи ім'ям чоловіка Віллі (Домінік Вест) — позбавленого таланту автора та професійного маніпулятора, котрий експлуатував дружину. Історії, що вийшли з-під пера Колетт, стали бестселерами, і подружжя до певного часу насолоджувалося богемним життям у Парижі. Незабаром Віллі починає замикати кохану в кімнаті та змушувати писати проти її волі. З цього моменту письменниця вступає на шлях боротьби за свободу бути собою. Дія картини відбувається у ХІХ столітті. Режисер Вош Вестмоленд розкриває образ Колетт як впливову постать у літературі, яка тривалий час залишалася в тіні чоловіка, а потім не боялася порушувати будь-які межі того часу.

Приховані фігури / Hidden Figures

Фільм Теда Мелфі став свого часу касовим хітом та отримав кілька номінацій на «Оскар». У центрі сюжету надихаюча історія про раніше не відомих широкому загалу жінок з NASA, які завдяки математичним обчисленням допомогли відправити астронавта Джона Гленна до космосу. Три афроамериканки - Кетрін Джонсон (Тараджі П. Генсон), Мері Джексон (Жанель Моне) і Дороті Воан (Октавія Спенсер) - найрозумніші жінки, котрі працюють на благо країни в епоху космічних перегонів. Щодня їм доводиться стикатися зі зневажливим ставленням через свій колір шкіри та стать, а також доводити колегам, що вони заслуговують на те, щоб бути частиною космічної програми.

Фріда / Frida

Одна з головних жінок у мистецтві оживає у біографічній стрічці Джулі Теймор із Сальмою Хаєк у головній ролі. Фільм починається з автокатастрофи, в якій Фріда Кало мало не загинула у віці 18 років. Шлюб із живописцем Дієго Ріверою, стосунки на стороні, поїздки до Нью-Йорка та Парижа, погіршення здоров'я, підкорення світу — всі ці аспекти з життя Кало органічно лягли в основу двогодинного байопіка.

«Фріда» — замальовка життя без перебільшення видатної жінки, портрет ні на кого не схожої художниці, котра пережила чимало злетів і падінь і залишилася увічненою у світовій культурі. Успішна спроба сфотографувати образ бунтарки принесла свої плоди: фільм отримав дві премії «Оскар».

Джекі / Jackie

Зазвичай вбивство Кеннеді розкривається на екрані або в документальному ключі, або з погляду ФБР і любителів теорій змови. Пабло Ларраїн іде зовсім іншим шляхом: у центрі історії вдова президента Жаклін, або звичніше — Джекі. Жінці в рожевому костюмі від Chanel знову і знову необхідно брати себе в руки, зберігати обличчя, підтримувати дітей і з'являтися на публіці, поки сама вона розсипається на шматки від горя. Незрівнянній Наталі Портман вдалося передати на екрані дві іпостасі легендарної жінки: бездоганну ікону американок з ідеальною зачіскою та скорботну жінку з розбитим серцем.

Проти всіх ворогів: історія Джин Сіберг / Seberg

Однієї знакової ролі у фільмі «На останньому подиху» було достатньо, щоб Джин Сіберг назавжди залишилася у пам'яті глядачів символом французької нової хвилі. Недооцінений і облаяний байопік з Крістен Стюарт вимальовує образ акторки поза знімальним майданчиком. У 1960-ті улюблениця публіки повертається до Лос-Анджелеса. Перед новою голлівудською іконою відкрито сотні дверей, а попереду, здається, чекає плеяда багатопланових ролей. Але стосунки з членом «Чорних пантер» та активістська діяльність Сіберг роблять із неї одну з головних мішеней спецслужб. З цього моменту життя зірки йде під укіс. Параноя, психіка, що похитнулася, розпач — тендітна постать Джин руйнується на очах глядачів, а трагічний кінець виявляється неминучим.

Ерін Брокович / Erin Brockovich

Сюжет фільму Стівена Содерберга побудований на реальній історії, що сталася у США у 1990-х. Мати-одиначка з трьома дітьми, активістка з завзятістю і без копійки в кишені — все це про Ерін Брокович. Молода жінка влаштовується на роботу до маленької юридичної контори і починає боротися з величезною корпорацією, яка незаконно забруднює воду в штаті Каліфорнія. Зрештою виходить надихаюча драма про те, як багато може зробити одна людина завдяки своєму голосу, працьовитості та непохитній вірі в добро. "Ерін Брокович" отримала кілька номінацій у престижних преміях, а виконавиця головної ролі Джулія Робертс удостоїлася "Оскара".


Читати також