03-09-2022 Розваги 2274

7 шокуючих фільмів, які були заборонені до показу у кількох країнах

Заборонені фільми

Релігія, політичні висловлювання, секс, жорстокість і насильство - це одні з основних тем, яких варто уникати режисерам, щоб не залишити свої твори без прокату. І хоча в наші дні творча свобода стала набагато ширшою, а багато з цих фільмів вже прибрали зі списку заборонених, свого часу вони стали такими шокуючими, що дивитися їх можна було тільки на піратських VHS.

Механічний апельсин

Механічний апельсин

Найбільше прославився зображенням насильства і жорстокості «Механічний апельсин» Стенлі Кубріка. Заснований на однойменному романі Ентоні Берджесса, він включає сцени, які запам'яталися всьому світові.

Дія розвивається в антиутопічному майбутньому, де головного героя Алекса - харизматичного соціопата - поміщають в урядовий відділ терапії, створений з метою зупинити кримінал та злочини у суспільстві. Фільм заборонили у різних країнах, включаючи Ірландію та Сінгапур, на більш ніж 30 років.

Техаська різанина бензопилою

Техаська різанина бензопилою

Горор-шедевр «Техаська різанина бензопилою» був і залишається одним з найбільш популярних і успішних представників жанру і започаткував франшизу, що продовжує розростатися. Але, незважаючи на всілякі спін-офи, сіквели та рімейки, оригінальна версія 1974 року назавжди закріпила за собою право вважатися найкращою з усіх.

Проте протягом багатьох років картина була забанена в кількох країнах, до яких входять Західна Німеччина, Сінгапур та скандинавські території, а деяких країнах випущена в цензурованій версії. Причиною цього стали високий рівень насильства та жорстокість.

Останнє танго у Парижі

Останнє танго у Парижі

Ні гучне ім'я Бернардо Бертолуччі, ні пізнаване обличчя Марлона Брандо не змогли переконати цензорів у всьому світі випустити в прокат «Останнє танго в Парижі». Протягом 30 років картина була під забороною у таких країнах, як Південна Корея, Португалія, Сінгапур, Італія та Чилі. А у Великій Британії фільм зазнав повторного монтажу, щоб вирізати з нього сексуальні сцени. Фільм розповідає про сексуальні стосунки американського чоловіка та паризької жінки, а також вважається одним із найеротичніших та провокаційних в історії.

Екзорцист

Екзорцист

Найчастіше цензурування і заборони зазнають горори, адже їхні творці не проти позагравати з різного роду exploitation film. «Екзорцист» Вільяма Фрідкіна тому не виняток. Свого часу тема одержимої демонами дівчинки викликала величезну лють з боку релігійної спільноти, але при цьому допомогла картині зібрати величезну касу. Що, проте, не зупинило процес її заборони в окремих частинах Великобританії. При цьому в Сінгапурі та на Філіппінах стрічка залишається під забороною досі, а нещодавно її навіть прибрали з каталогу Netflix.

Пекло канібалів

Пекло канібалів

Один із перших фільмів піджанру «знайденої плівки» є також одним із найскандальніших в історії. Справа в тому, що його режисера Руджеро Деодато заарештували за підозрою... у вбивстві. Причиною цього стали чутки про кількох убитих для правдоподібності на камеру членів знімальної групи. Пізніше їх спростували, і всі виявилися живими-здоровими, але це не скасувало того факту, що на зйомках справді вбивали тварин.

Через відверту жорстокість «Пекло канібалів» заборонили в низці країн, включаючи саму Італію, Австралію, Норвегію, Фінляндію та Нову Зеландію. У Великій Британії фільм дозволили випустити тільки із застосуванням цензури.

Сербський фільм

Сербський фільм

«Сербський фільм» ― слова, від яких у обізнаних глядачів по спині пробігають мурашки. Картина Срджана Спасоєвича вийшла не так давно – у 2010 році, – однак має репутацію одного з найекстремальніших фільмів в історії.

За сюжетом порноактор погоджується на зйомки через гостру потребу в грошах, але режисер виявляється вбивцею, який знімає так звані снафф-відео. Тому незабаром все перетворюється на криваве місиво. У стрічці мальовничо показані табуйовані та переслідувані законом теми та дії, через що в нього і з'явилася така скандальна репутація. У результаті картину заборонили в таких країнах, як Німеччина, Норвегія, Бразилія, Австралія, Нова Зеландія, Іспанія та багатьох інших.

Південний парк: Більший, довший і необрізаний

Південний парк

Не дивно, що у списку присутній один із найпровокаційніших проектів нашого (і не тільки) часу ― «Південний парк» Трея Паркера та Метта Стоуна. Повнометражну версію культового мультсеріалу було заборонено до показу в кількох країнах, від чого її не врятував навіть рейтинг 18+.

За сюжетом Стен, Кайл, Картман і Кенні почали активно розповсюджувати лайки з канадського фільму «Палаючі дупи», через що уряд США вирішує влаштувати його героям Терренсу та Філіппу смертну кару. У той же час, пов'язані любовними відносинами Сатана і Саддам Хуссейн планують захопити світ. Власне навіть не варто коментувати, чому мультфільм викликав таке неприйняття з боку Азії та Середнього Сходу. Натомість картина встановила рекорд Гіннесса за кількістю матів в анімаційному проекті.


Читати також