Як створити свою інтернет-радіостанцію

Як зробити інтернет-радіо. Корисні поради

Що читати, що слухати, що дивитися і що купувати - сьогоднішній вибір користувача глобальної мережі величезний. На зміну газетам прийшли блоги та ком'юніті у соцмережах, з'явилися нові способи «упаковки» старих медіа і нові типи контенту.

Де шукати

Сьогодні радіо поступово «іде в мережу». Феномен інтернет-радіостанцій полягає в тому, що вони з'являються швидше, ніж ви скажете "перемикай". Українських інтернет-радіостанцій на сьогоднішній день, наприклад, вже є велика кількість. Якщо не вірите, зайдіть до каталогу українських радіостанцій. Uradio допоможе вам знайти усі найкращі радіостанції України. Саме для найвибагливіших слухачів - радіо онлайн, безкоштовно та ще й в чудовій якості. Ви ще не чули про Uradio? Тоді обов'язково ознайомтеся з їхнім контентом. 

Як створити своє інтернет-радіо

Відкрити інтернет-радіо може кожен: процес організації та адміністрування досить дешевий (особливо в порівнянні з FM-сегментом), а для онлайн-мовлення (поки що) не потрібні спеціальні ліцензії.

Навіщо все це

На початковому етапі найголовніше – визначити цілі, для яких ви організуєте проект. Від них залежить кількість вкладень, параметри «заліза» і ПЗ.

Цілі створення інтернет-радіо можуть бути різними: хтось хоче заробити, запустивши масштабний проект, хтось робить радіо «для друзів», є вузькоспеціалізовані радіостанції (за напрямками музики, за діяльністю чи хобі), а деякі просто хочуть «пограти у RDJ» — чому ні?

Від мети створення інтернет-радіо залежить його контент. Наприклад, є радіостанції, які цілодобово крутять лише музику. Є цілі проекти зі своїм штатом ведучих, розмовними програмами, сіткою мовлення та іншими атрибутами, які мають серйозні радіостанції.

З іншого боку, багато слухачів ефірного радіо йдуть в інтернет саме за музикою, у пошуках «випадкового плейлиста» (або цілком конкретного жанру/виконавця/напряму музики).

Людей цікавить контент без реклами, виходів ведучого та джинглів.

І все ж таки, розглядати створення інтернет-радіостанції як бізнес-проекту в цій статті ми не будемо, обмежимося усередненою, «аматорською» моделлю, яку можна зібрати прямо в себе вдома і отримувати задоволення.

Де будемо мовити

Тут мова піде не про зону покриття (очевидно, що ведемо моввлення скрізь, де є інтернет) і не про розташування студії, яку ми вже вирішили робити вдома. Визначимося з хостингом та сервером потокового мультимедіа (або «мовний сервер», «мовлення»). Його можна орендувати.

Особливість інтернет-радіостанцій полягає в тому, що кількість одночасних слухачів безпосередньо залежить від швидкості потоку та якості мовлення. Тому важливо, щоб швидкість не просідала через те, що до вас підключаться ще 5-10 або 100 слухачів.

«Мовний сервер» нам знадобиться для того, щоб роздавати цифровий аудіопотік. Найпопулярніші - це IceCast та ShoutCast. І той, і інший сервіс має свої переваги. Вважається, що IceCast більш функціональний, зате ShoutCast більш коротке посилання на аудіопотік (що, звичайно, не найкласніша перевага, але тим не менш).

Після вибору сервера потокового мультимедіа його потрібно налаштувати. Незважаючи на те, що вся «заводська» документація у сервісів англійською, в інтернеті легко можна знайти інструкції щодо встановлення та налаштування.

У конфігурацію входить безліч функцій: це параметри аудіопотоків, правила перемикання та іменування. Етап налаштування «мовного сервера» — один із найважливіших у процесі створення своєї інтернет-радіостанції. Тут виникає безліч проблем та питань.

Як мовитимемо

Для організації мовлення є кілька різних способів. Найпростіший (і найнецікавіший) — ретрансляція вже готового ефіру на своїх слухачів. Для цього використовується релей, який бере готовий лінк на аудіопотік радіостанції та перенаправляє його на всіх, хто до нього підключається.

Другий спосіб – автодіджей. Для нього потрібно запрограмувати плейлист, відповідно до якого контент виходитиме в ефір. Про софт, який використовують на радіо, ми вже писали, але для організації інтернет-мовлення можна використовувати програми простіше, наприклад RadioBoss або SamBroadcaster.

Цей софт дозволяє запрограмувати ефір максимально гнучко та організувати безперервне мовлення з мінімальним втручанням живої людини. Можна «розставити» контент вручну, а можна запрограмувати так, щоб музика певного жанру виходила у певний час. Налаштування софту вимагає сил і часу, тому початківцям інтернет-радіомовникам рекомендуємо запитувати поради на профільних ресурсах та форумах.

На будь-якому етапі ефіру в процес може втрутитися жива людина – це третій спосіб мовлення. Плейлист вибудовують вручну та змінюють у «реальному часі». Треки можна перемикати раніше чи пізніше відповідно до ефірної сітки (якщо вона складалася). Ще можна організовувати живі виходи ведучого в ефір.

Вибираємо «залізо»

Це один із найприємніших, але й ресурсозатратних етапів. Для організації онлайн-мовлення потрібний не тільки комп'ютер з Інтернетом.

Варіант із виходом ведучого в ефір має на увазі наявність мікрофона. Тут буде потрібно обробка звуку - без неї звучання буде неглибоким, з'являться «просідання». Ідеальний варіант – це зовнішня звукова карта. Для додаткової обробки звуку можна скористатися спеціальним софтом на зразок digispot.

Для зручності управління ефіром може знадобитися мікшерний пульт (хоч би найпростіший). Якщо дозволяють фінанси, найкраще брати не найдешевший і з фейдерами для зручності. Наявність кількох каналів виведення звуку розширює можливості радіостанції.

Як експеримент можна вивести телефонний гібрид, гостьовий діджейський пульт (якщо в гості будуть приходити діджеї та грати свою музику), а також канали для музичних інструментів, якщо того вимагає ефір.

Як ми вже писали вище, все залежить від цілей радіостанції, але організація такого функціоналу обійдеться у десятки разів дешевше, ніж для FM-сегменту.

Мікрофон теж краще вибрати усереднений. Його необхідно оснастити поп-фільтром.

Загалом цього набору інструментів цілком достатньо, щоб зробити гарне інтернет-радіо. Звичайно, воно буде аматорським, але при правильному налаштуванні зазвучить дуже професійно. Тепер можна розпочати розробку сітки мовлення, набрати кількох ентузіастів для роботи в ефірі і почати підкорювати простори інтернету.


Читати також