Чим хороші приквели про Бетмена?

Чим хороші приквели про Бетмена?  Дмитро Тирусь

У тексті збережена авторська граматика та орфографія (ред.)

Серед приквелів про Бетмена (Брюса Вейна) є серіали "Готем" (2014-2019) і "Пенніворт" (2019...). Перший з них про дворецького Альфреда ще не завершений. Другий дійшов свого фіналу на 5 сезоні 12 серії.

Перед тим, як всі з'явилися, був Готем

Обережно, далі будуть спойлери!

Шоуранер Бруно Геллер вирішив зняти серіал від моменту смерті батьків Брюса Вейна до появи Бетмена. Вихователем Брюсса став Альфред Пенніворт (Шон Пертві). В серіалі йому нарешті вперше приділили багато уваги. Він тут постає не лише вихователем, але і класним борцем. Він став для майбутнього супергероя практично батьком. Другим наставником Брюса став поліцейський Джеймс "Джим" Гордон (Бенджамін Маккерзі). Він одразу став копом після смерті батьків Брюса. І пообіцяв знайти вбивцю. Та Пролу більше опонує його напарник коп Гарві Буллок (Данал Лоуг), який не є ловеласом як Гордон. І має постійні заначки алкоголю та зв'язки, про які його напарник не здогадується.

Готем - то місто з давньою історією. І поки Брюс Вейн ріс, то були вже злі персонажі.

Антигерої

У всіх фільмах Пінгвін (Освальд Коббльпот) - старий. Лише в серіалі він молодий. Робін Тейлор прекрасно впорався з роллю. Він показав як Освальд перетворився зі звичайного бандита у кримінального авторитетуа.

Улюблений прольський бандит -  Ед Нігма/Enigma (Корі Майкл Сміт). Він неперевершений. В цьому кіно має свій особливий стиль - жовтий піджак. Спочатку він працював у поліцейському відділку. Та після випадкових вбивств розкрив у собі маньяка. Він почав загадувати загадки. А кого не відгадували, того вбивав. У нього шизофренія. Ед та Енігма - то різні його сторони особистості, якими так вдало скористався Пінгвін, щоб визволити себе з тюрми. І попросив це зробити Енігму, а не Едуа.

Класним праобразом Джокера є брати близьнюки. Джером та Джеремая Валеско (Кемерон Монахен). Ці персонажі нагадують рушницю, яка лежить та чекає свого часу, щоб вистрілити. Ці персонажі завжди вміють заінтригувати.

То як без жінок? Фіш Муні (Джада Корен Пінкетт-Сміт) є найкрутішою представницею кримінального світу. Її вигадали спеціально для "Готема". Вона є цікавішою главаркою банд за звичних Фальконе і Мароні. Вона обезбашена. Айві Пепер/Отруйний Плющ є сексуальною. Її роль виконали дві гарні актриси - Мегі Гега та Пейтон Ліст. Пролу більше сподобалася перша з названих актрис.

Готичне місто

Та спойлерити більше не вийде. Бо буде забагато букв. І це тяжка справа. Серіал заплутаний. Сильно багато героїв, бандитів та маньяків. Простіше описати місто. Готем місто готичне, корумповане, кримінальне і похмуре. Його не існує на мапі США. В ньому кожен почувається самотнім. Лише деякі герої в темряві несуть світло надії. Ось такий нуар. (Знятий в реальному Нью-Йорку).

Серіал на початку є максимально реалістичним, а потім все більше з'являється з кожним новим сезоном фантастичних елементів і містики. Про "Готем" приємно розказувати багато. Та щоб скласти думку глядачу, варто передивитись всі серії.

Особливо класні останні дві, які є кульмінацією всього, що ви побачите. Бо лише в самому кінці побачите нарешті Бетмена. І звертайте увагу на кожну деталь. Бо є відсилки до коміксів, мультфільмів, комп'ютерних ігор та фільмів.

Серіал "Пенніворт"

Перше враження у глядача може скластися, що це історія хлопця після чергової британської війни. Він хоче зробити кар'єру. І тільки в кінці другого сезону може стати зрозуміло, що це історія дворецького Бетмена Альфреда. В нього виявляється було своє особисте життя. Він познайомився з Мартою і Томасом Вейном до того, як вони були парою. І тут розгортається цікава історія. Створена вищезгаданим Бруно Геллером. Максимальний реалізм та альтернативна історія.

HBO MAX оголосили про 3 сезон серіалу "Пенніворт". Дія цього сезону відбуватиметься у 1960-х роках. Через 5 років після подій попереднього сезону. У всьому світі назріває глобальна культурна революція. Починається нова ера супергероїв та суперлиходіїв. Глядачу, а тобі з серіалв "Пенніворт" чи "Готем", в якому, на твою думку, цікавіший Альфред?

PS. Немає цих серіалів з українським дубляжем. Ось що жаль.

PPS. Третій сезон Пенніворт таки вийшов.


Читати також