Науково-популярні відео тижня. Добірка від 6.11.2022

Найкращий наукпоп за тиждень у Ютубі. 6 листопада 2022 року

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень. Приємного перегляду та мирного неба!

Роберт Сапольський представляє другу частину лекції, яка досліджує суперечливу наукову практику визначення поведінки на основі генетики. Вона охоплює класичні методи генетики та недоліків поведінки, значення факторів навколишнього середовища, негенетичне успадкування ознак, а також вплив кількох поколінь і зв’язок з епігенетичними відмінностями.

3 листопада 1937 року, в розпал сталінсько-єжовських репресій, відбувся наймасовіший розстріл діячів української творчої та інтелектуальної еліти. В урочищі Сандармох у Карелії капітан держбезпеки Міхаіл Матвєєв і молодший лейтенант держбезпеки Гєоргій Алафєр убили 151 українця, серед яких – Лесь Курбас, Микола Куліш, Валер’ян Підмогильний, Микола Зеров, Антін Крушельницький, Сергій Грушевський, Степан Рудницький, Володимир Чехівський. Загалом із 27 жовтня до 4 листопада було виконано 1111 смертних вироків. Але “українські Соловки” є й під Києвом – у Биківнянському лісі на лівому березі Дніпра. Там із 1937 до 1941 року поховали, щонайменше, 30 тисяч страчених. Серед жертв Биківні – Михайль Семенко, Леоніла Заглада, Михайло Бойчук, Теодосій Мовчанівський, Андрій Бандера. Водночас, знищували й тих, хто безпосередньо обслуговував більшовицький тоталітарний режим і навіть сам брав участь в організації та здійсненні масових репресій.

Як овочі стали супергероями

Майже дитяча лекція від автора каналу Довколаботаніка.

Про тему оргазмів зараз говорять доволі часто. Хоча, так було не завжди, раніше ця тема була табуйована, так само як і будь яка інша, тема що стосувалася сексуального життя. Навіть саме слово , оргазм, почали вживалось не часто і не було в розмовному вжитку звичайних людей. На тему чоловічих та жіночих оргазмів поговоримо сьогодні з нашими експертами - психотерапевткою Мар'яною Франко та психоаналітиком та сексологом Романом Андрієвським

Сьогодні в Істороії для дорослих – розповідь Степана Процюка про одного із найбільших ормантиків 20 століття – Юрія Яновського. Він мав унікальний оптимізм і довіру до людей, а ще – величезний талант, який так і не вдалося вповні реалізувати через радянську цензуру. 

Перший міжзоряний об'єкт в Сонячній системі.

Відомо, що нескінченність – це не число. То чи можна порахувати до нескінченності? Відповідь – у цьому відео від Майкла Стівенса.

Англійський Експрес / L1L23 / First working day / Should

У двадцять третьому епізоді ми познайомимося з модальним дієсловом should та розглянемо тему Перший день на роботі.

Не так давно ми розповідали про колишні великі імперії, які тепер живуть мирним спокійним життям. А тепер черга держав, що прагнуть повернути імперську велич. В новому випуску WAS ми поговоримо про історію злету та падіння Туреччини (Османської імперії), Угорщини та Росії. Ви дізнаєтеся, чому в Греції виступили проти серіала про Роксолану “Величне століття”, чому назва французького палацу Тріанон здатна травмувати угорського патріота, та які українці будували Російську імперію.

Як нашалтувати Starlink

Хочеш купити Старлінк, але не знаєш, із чого почати? Ми розпакуємо тарілку Starlink останньої версії, я розкажу, як правильно купити і налаштувати термінал, як змінити власника та країну, як передати термін до ЗСУ, скільки це коштує, і розберемося в секретах налаштування. 

Які міфи щодо домедичної допомоги завжають рятувати життя? Кому треба вчитися тактичній медицині? Як обрати турнікет та курси дромедичної допомоги? Що не так із больовим шоком? Про це і не тільки Клятий раціоналіст поспілкувався з Іваном Ніколєнком, керівником напряму тактичної медицини благодійного фонду «Солом’янські котики».

Подкаст терапія - це діалоги двох друзів. Спартак - український лікар, кандидат психологічних наук. Янович - український актор та комік. Наука досі не може пояснити, як вони зійшлися і чому досі спілкуються. Власне, це єдине, що й хлопці не можуть пояснити. На все інше в подкаст терапії відповіді є.

Проєкт інтелект від каналу Куншт.


Читати також