Способи виготовлення сталевих безшовних труб

виготовлення сталевих безшовних труб

Безшовні гарячедеформовані труби, які можна придбати на сайті https://mskukraine.com/uk/katalog-produkcziyi/chornyj-metaloprokat/bezshovni-truby/truba-bezshovna-garyachekatana-gost-8731-74-ta-8732-78/, були винайдені в Німеччині в останньому десятилітті XIX століття. Такі труби виготовляють методом деформації на трубопрокатному стані підготовленої заготовки. Спеціальний валик прорізає отвори в матеріалі, з якого буде виготовлена ​​труба, завдяки цьому не потрібно робити зварне з’єднання – так званий шов. Тому безшовні труби якісніші та відрізняються більшою міцністю. На відміну від зварних, вони не мають слабких місць, які могли б утворитися в зоні з'єднання матеріалу.

Безшовні труби можна знайти в пропозиції компанії «МСК Україна». Такі труби можуть мати різну форму. Матеріалом, з якого вони виготовляються, є так звані злитки, які бувають круглими, квадратними або багатокутними. Перед деформуванням злитки необхідно нагріти, щоб у них можна було вирізати отвір. Міцність труби залежить від матеріалу, з якого виготовлений злиток, але важлива також і технологія деформування.

Гарячедеформовані труби часто додатково піддають так званому волочінню. Це забезпечує дуже високу точність розмірів і зовнішню поверхню з рівною фактурою. Для цього трубу протягують через отвір у матриці меншого діаметру, що зменшує її розміри. Залежно від використовуваної технології це може бути зміна діаметра і товщини стінки, або тільки діаметра шляхом розширення. У випадку з трубами можна використовувати так зване вільне волочіння, коли трубу протягують лише через отвір матриці, або волочіння на оправці, де внутрішній і зовнішній діаметри та товщина стінки калібруються дуже точно. Оправка може проходити крізь матрицю разом із трубою, як і сердечник під час деформування, але також може бути нерухомим елементом матриці.

Де використовуються безшовні труби?

Безшовні труби цінуються насамперед за виняткову міцність, тому їх дуже охоче використовують у таких галузях:

  • у машинобудуванні,
  • у газових і каналізаційних мережах,
  • при виготовленні свердловин і котлів,
  • у будівництві,
  • в енергетиці,
  • у гірничодобувній та хімічній промисловості,
  • в аерокосмічній та автомобільній промисловості.

Безшовні труби можуть мати різні фізичні властивості, тому важливо правильно їх підібрати для конкретних потреб. Наприклад, згадана вище компанія «МСК Україна» пропонує безшовні труби, спеціально розроблені для застосування при низьких або підвищених температурах. Існують також безшовні труби, підготовлені для будівництва котлів.


Читати також