03.07.2023
Популярна наука
eye 1283

Останні новини у світі високих технологій. 2.07.2023

Добірка новин технологій за тиждень. 2 липня 2023 року. Портал Експеримент

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Ракета SpaceX вивела на орбіту космічний телескоп Евклід. Він вивчатиме темну матерію

Ракета-носій Falcon 9 компанії SpaceX вивела на орбіту космічну обсерваторію "Евклід" Європейського космічного агентства (ЄКА).

Ракета стартувала з космодрому на мисі Канаверал у штаті Флорида. Компанія SpaceX повідомила, що "Евклід" успішно відокремився від Falcon 9.

Телескоп «Евклід» вирушив до космосу на пошуки темної матерії та темної енергії. За місяць космічний апарат подолає 1,5 мільйона кілометрів, після чого вийде в точку Лагранжа L2, розташованої за Землею в протилежній від Сонця стороні, де вже знаходиться телескоп Джеймс Вебб.

Європейське космічне агентство розпочало розробку телескопа «Евклід» у 2012 році, хоча ідея створення такої обсерваторії з'явилася в ЄКА у 2008 році. Спочатку передбачалося, що "Евклід" у космос виведе ракета "Союз 2", але після повномасштабного вторгнення РФ в Україну "Роскосмос" заборонив європейським організаціям використовувати російські ракети, тому телескоп полетів у космос на ракеті Falcon 9.

Вже не перший місяць: обов'язкові оновлення Windows 11 значно знижують швидкість роботи ПК

Різке зниження швидкості SSD з 7000 МБ/с до 3000 МБ/с, а окремих випадках — до 1000 МБ/с.

Компанія Microsoft регулярно випускає оновлення для ПК на базі Windows 11 і далеко не від всіх таких апдейтів можна відмовитися. Починаючи з березня 2023 року, користувачі, які встановили щомісячні обов'язкові оновлення, почали стикатися зі зниженням швидкості роботи комп'ютерів, включаючи триваліший час завантаження та уповільнення роботи SSD.

Скарги на проблему з'явилися на форумах, соціальних мережах, службі підтримки Microsoft та інших онлайн-платформах. Зазначається, що ПК може працювати повільніше, коли ви намагаєтеся виконати завдання з інтенсивним використанням SSD, такі як копіювання великих файлів з одного місця в інше, або гра у велику гру.

Деякі користувачі повідомляють про різке зниження швидкості SSD з 7000 МБ/с до 3000 МБ/с, а в окремих випадках - до 1000 МБ/с.

Проблеми почалися із запуском березневого оновлення KB5023778, спостерігаються вони і в найсвіжішому, обов'язковому червневому оновленні KB5027231. Як зазначає тематичний ресурс WindowsLatest, який провів власне розслідування, проблема буде присутня і в майбутньому традиційному липневому «оновленні у вівторок» (Patch Tuesday), оскільки залишається невирішеною в необов'язковому оновленні за червень 2023 року (під номером KB5027303).

Видалення оновлень, починаючи з березневого Patch Tuesday 2023, відновлює швидкість SSD до колишніх 7000 МБ/с. Це означає, що проблема може бути пов'язана безпосередньо з останніми оновленнями.

Ілон Маск обмежив читання постів у Twitter

Він вважає, що таким чином бореться зі скріпінгом.
Ілон Маск сьогодні неприємно здивував багатьох користувачів Twitter: він повідомив про обмеження на читання та перегляд постів у соціальній мережі. Таке рішення він пояснив боротьбою зі скріпінгом – автоматизованим збиранням масивів даних.

"Верифіковані облікові записи обмежені читанням 6 тис. повідомлень на день, які не пройшли перевірку - 600 повідомлень на день, нові неперевірені облікові записи - 300 на день", - написав він у Twitter.

Природно, багато користувачів виявилися незадоволеними такими обмеженнями, тому Маск пішов на поступки: через годину після повідомлення про введення обмежень він написав, що ліміт буде збільшено до 8 тис., 800 і 400 постів відповідно. Маск додав, що обмеження введені через «вкрай високий рівень збору даних та маніпулювання системою».

Xiaomi готує до випуску Redmi 12 5G та Poco M6 Pro 5G

Представлений цього тижня смартфон Redmi Note 12R незабаром дебютує на інших ринках. За даними інсайдера та розробника з Польщі Каспера Скржипека (Kacper Skrzypek), Redmi Note 12R дебютує на глобальному ринку як Redmi 12 5G, а в Індії він буде представлений під позначенням Poco M6 Pro 5G. Цікаво, що Poco M5 Pro 5G в Індії не виходив і, ймовірно, не вийде - замість нього одразу з'явиться модель Poco M6 Pro 5G.
Від зміни назв характеристики не змінюються: в технічному плані Redmi 12 5G і Poco M6 Pro 5G будуть клонами Redmi Note 12R. Тобто вони отримають IPS-екран з діагоналлю 6,79 дюйма, роздільною здатністю Full HD+ і кадровою частотою 90 Гц, SoC Qualcomm Snapdragon 4 Gen 2, камеру з датчиками роздільною здатністю 50 і 2 Мп, акумулятор ємністю 5000 мА·год з підтримкою заряджання потужністю 18 Вт, Android 13 з інтерфейсом MIUI 14.

Google Pixel 8 і Pixel 8 Pro поборються за звання флагманів, що найповільніше заряджаються

Стали відомі параметри підсистем живлення новинок.

Смартфони Google Pixel нового покоління, незважаючи на анонс лише через кілька місяців, вже майже повністю розсекречені. Нові дані проливають світло на підсистему живлення.
Зарядка у Pixel 8 і Pixel 8 Pro все ще буде дуже повільною за сучасними мірками, хоча потужність зросте на 4 Вт щодо попередників. Тобто мова відповідно про 24 та 27 Вт. Потужність бездротової зарядки підвищиться на 3 Вт і становитиме 23 Вт у обох моделей.

Pixel 8, незважаючи на менші габарити, ніж у Pixel 7, отримає більш ємний акумулятор: 4485 проти 4270 мА год. У Pixel 8 Pro ємність збільшиться лише номінально: з 4926 до 4950 мА год.

Після 63 днів мовчання: марсіанський вертоліт NASA Ingenuity нарешті «зателефонував» додому

Американське управління з аеронавтики та дослідження космічного простору NASA повідомило, що двомісячний період мовчання вертольота Ingenuity на Марсі закінчився. Ingenuity зв'язалася зі своїми кураторами 28 червня через свого напарника, марсохід Perseverance. Це був перший сеанс зв'язку із 26 квітня 2023 року.

Тоді відбувся 52 польот вертольота на дні марсіанського кратера Езеро. Диспетчери місії в Лабораторії реактивного руху (JPL) NASA у Південній Каліфорнії втратили зв'язок з гелікоптером, коли він спускався до поверхні для посадки.

Команда очікувала, що зв'язок перерветься, тому що між місцем посадки вертольота та позицією марсохода Perseverance був розташований пагорб, який блокує зв'язок між ними. Ровер діє як радіоретранслятор між вертольотом та диспетчерами місії в JPL. До втрати зв'язку команда Ingenuity підготувалася та заздалегідь розробила план повторного контакту. Зв'язок був відновлений 28 червня, коли Perseverance піднявся на вершину пагорба і знову побачив Ingenuity.

Керівник групи Ingenuity із JPL Джош Андерсон розповів:

Та частина кратера Езеро, яку в даний час досліджують ровер і вертоліт, має пересічену місцевість, що робить більш ймовірними збої зв'язку. Мета команди полягає в тому, щоб утримувати Ingenuity вище від Perseverance, що іноді вимагає тимчасового виходу за межі спілкування. Ми дуже раді повернутися на зв'язок з Ingenuity та отримати підтвердження про рейс 52.

У NASA наголосили:

Шістдесят три дні — довгий термін у плані очікування результатів польоту, але дані, що надходять, показують, що з першим інопланетним вертольотом все гаразд. Якщо решта результатів перевірки здоров'я Ingenuity будуть такими ж райдужними, вертоліт може знову полетіти протягом наступних кількох тижнів.

Нагадаємо, гелікоптер Ingenuity ("Винахідність") доставили на Марс прикріпленим до днища марсохода Perseverance ("Наполегливість"), який приземлився в кратері Езеро 18 лютого 2021 року. Головні завдання Ingenuity полягають у демонстрації технологій, проведенні перших польотів на Марсі та проведенні розвідки для Perseverance.

Читати також


up