Ремонт ум'ятин на кузові автомобіля без фарбування

Ремонт ум'ятин на кузові автомобіля без фарбування

Металевий кузов сучасних автомобілів дуже схильний до деформацій. Більш тонкі шари металу почали використовувати, щоб полегшити загальну вагу, покращити динамічні властивості машини, а також здешевити виробництво. Водночас корпус авто страждає навіть від таких незначних ударів, наприклад від плодів, які падають з дерев, граду, попадання м'яча чи іншого предмета, не кажучи вже про необережне водіння і ДТП.

Враховуючи особливості та вразливість сучасного кузова у детейлінгу широкого практикується рихтування без фарбування.

У яких випадках можливе рихтування без фарбування

Звичайно, далеко не всі пошкодження можна видалити зі збереженням лакофарбового покриття. Усі вм'ятини можна умовно розділити на кілька видів:

  • Дрібні округлі вм'ятини. Одна з найпоширеніших причин – град, коли численні втискання діаметром 1,5-2 см покривають капот і дах авто. Незважаючи на те, що площа вади невелика, усунути дефект не так легко. Для цього необхідна спеціальна методика та набір інструментів.
  • Середні вм'ятини. Утворюються, як правило, від ударів у бічні частини кузова, у тому числі й під час автомобільної аварії. Рихтування без фарбування в даному випадку можливе, але тільки якщо немає різких заломів.
  • Великі вм'ятини, або «хлопавки». Як не парадоксально це звучить, але видаленню без фарбування найбільше піддаються округлі дефекти великої площі. А хлопавками їх називають через характерний звук, який можна почути в результаті випрямлення кузова.

Загалом рихтування без фарбування можливе для різних видів ум'ятин. Головною умовою є відсутність різкого вигину чи залому, подряпин і глибоких відколів. Важливе значення також має локалізація вм'ятини та її глибина.

рихтування без фарбування

Методи й інструменти видалення вм'ятин на авто

Рихтування без фарбування – це спеціально розроблена методика, яка передбачає насамперед оцінку пошкоджень і вибір методу проведення процедури. Від способу видалення залежить набір інструментів.

Серед найбільш поширених методик видалення вм'ятин можна виділити такі:

  • Вакуумна. Витягування за допомогою присосок, які кріпляться із зовнішньої сторони. Цей спосіб підходить для дрібних ум'ятин. Його перевагою є відсутність необхідності розбирати кузов.
  • Клейова техніка. Застосовується для усунення дрібних вм'ятин. У набір інструментів входять насадки різного діаметра, на які наносять клейовий склад. Витягування також відбувається лише із зовнішньої сторони.
  • Крюкова та важільна техніка. Тут застосовують цілий набір гачків, ресор, мініліфтерів. Така техніка вимагає доступу зсередини, доводиться знімати внутрішню обшивку авто.

Дуже часто для досягнення результату необхідно поєднувати перелічені способи, а інструментарій не обмежується основним набором. Сюди ще входять гумові молотки та керни, надувні подушки, фіксатори й упори, клини й інші допоміжні інструменти.

Якісне рихтування без фарбування може бути зроблене тільки фахівцями, які мають досвід і постійну практику, інакше можна тільки нашкодити кузову автомобіля. Як робиться професійне рихтування без фарбування, можна подивитися на сайті однієї з найвідоміших студій детейлінгу в Києві «Чисто & Конкретно». Після видалення вм'ятин тут можуть відразу провести полірування, а також запропонувати різні способи нанесення захисного шару з метою збереження кузовного покриття.

Читати також


up