Будівництво та технічне обладнання сцен: інновації та мобільність

Будівництво та технічне обладнання сцен

Люди бачать сцени в основному на концертах у центрі міста, на музичних фестивалях і на різноманітних ярмарках на відкритому повітрі. Такі споруди є незамінними, коли мова йде про індустрію розваг. Вони забезпечують безпеку та достатній простір для артистів і виставленого обладнання. В Україні виробництвом сценічних конструкцій займається компанія Alviss. У цій статті ви дізнаєтесь, як будують сучасні сцени.

Кілька слів про сцену

Важко було б говорити про тему статті, не вдаючись до визначення слова «сцена». Простими словами, це піднятий майданчик з дахом, призначений для художніх вистав. Тут співаки співають, коміки жартують, а актори розігрують сценічні п’єси. Недарма людей, які виступають у громадських місцях, на таких майданчиках, називають артистами.

Сценічна техніка

У спеціалізованих словниках існує термін, яким називають мистецтво підготовки сцени до виступу артистів. Він враховує механічне обладнання, а також електронні компоненти, необхідні для хорошого освітлення та звуку. Це мистецтво називається сценічна техніка. Спеціалісти цієї галузі знають, що для того, щоб побудувати сценічний комплекс, необхідно придбати чи орендувати:

  • опорні елементи,
  • дах,
  • подіум,
  • театральну механіку.

Усе це можна знайти на сайті https://www.alviss.ua/rent/sceny/. Стане в пригоді й допоміжне обладнання – сходинки, поручні, бар’єри, лебідки, а також контролери для керування сценічним обладнанням.

Будівництво сцени вимагає стратегічного підходу. Інженери повинні правильно розраховувати доставлення окремих матеріалів та обладнання, найняти потрібну кількість людей для фізичної роботи та знати, як побудувати конструкцію швидко та вчасно. Донедавна будівництво сцени було великим і дорогим капіталовкладенням, яке потребувало багато роботи. Сцени були стаціонарні, що значно подовжило час, необхідний для зведення конструкції. Віднедавна мобільні сцени стали більш вигідним рішенням. Їх можна зібрати за короткий час, так само швидко розібрати, а потім перевезти на нове місце. Їхня мобільність не робить негативного впливу на довговічність обладнання, тому кількість людей, які цінують переваги подібних рішень, зростає.

Як створюються сцени сьогодні?

Усе більше компаній вирішують придбати мобільні сцени, тому що їхнє будівництво не займає багато часу, хоча все ще вимагає праці сценічного техніка та хороших навичок планування. Для порівняння, пересувну сцену можна встановити всього за годину за участю кількох, не обов’язково дуже підготовлених, людей. Збірка старих типів сцен, виготовлених із менш сучасних матеріалів, займає від шести до восьми годин і вимагає залучення досвідчених та фізично витривалих людей.


Читати також