Історичний роман В. Скотта в сучасній літературознавчій дискусії

Історичний роман В. Скотта в сучасній літературознавчій дискусії

А. О. Шуліпа

Історичний роман як літературний жанр сьогодні, за висловом професора Корнельського університету Гарі Е. Шоу, «страждає від нехтування, навіть презирства» [6, 9]. На нашу думку, ця літературна форма заслуговує більше уваги, ніж їй зазвичай приділяють, а особливо це стосується творів найвидатнішого автора історичних романів, сера Вальтера Скотта (Walter Scott, 1771-1832).

Характеризуючи жанр, потрібно розуміти, що цей тип роману відрізняється від інших не тією чи іншою композиційною технікою, як це було, скажімо, у крутійському романі, не своєю силою викликати певні емоції (готичний і сентиментальний роман) і, звичайно, не історичним контекстом, з яким він співвідноситься (роман XVIII століття), а, скоріше, зображенням оточення, що дає змогу провести паралель хіба що із соціально-психологічним романом.

Історичні романи «шотландського Сервантеса», як Скотта називали в Іспанії [5, 141], прийнято поділяти на декілька груп. Першу з них утворюють так звані «шотландські» романи, сюжети яких пов’язані з минулим Шотландії (сюди входить славнозвісний «Айвенго»). У цих творах автор зосередив на увагу на конфлікті Шотландії та Англії, в основі якого був захист національної незалежності. У романах про історію батьківщини значне місце відводиться картинам побуту і детально розглядаються причини загибелі патріархального укладу під тиском буржуазних порядків.

Другу групу історичних романів В. Скотта утворюють ті, сюжети яких стосуються історії Англії, але в деяких згадується і Шотландія, адже політичний розвиток країн тісно переплітався. У цій групі романів відображені основні етапи соціально-політичної історії Англії: епоха феодалізму, період абсолютизму, буржуазна революція та реставрація Стюартів. Тут приділяється особлива увага найбільш небезпечним недолікам державного устрою, що чинили негативний вплив на добробут суспільства.

Третя група об’єднує романи, присвячені історії Франції та інших європейських держав. Найвідоміші серед них - «Квентін Дорвард» (1823) і «Талісман» (The Talisman, 1825). Перший демонструє процес закріплення абсолютної монархії в особі французького короля Людовіка XI і підступні політичні стратегії, які використовувалися для укріплення влади, другий - епоху хрестових походів де, як і раніше в «Айвенго», з’являється фігура Річарда Левове Серце.

Єдиним твором, в якому Скотт звертається до сучасної йому епохи, є роман «Сент-Ронанські води» (St. Ronan’s Well, 1824), де героями виступають різні типи людей буржуазно-аристократичного суспільства.

Багатство фантазії у романістиці Скотта, майстерність і легкість, з якою він ілюстрував картини минулого, дивували, а інколи сприймалися зі скептицизмом. Однією з найбільш характерних ознак його романів є акцент на загальнонаціональних питаннях, а не тільки «приватних інтересах і пристрастях» [4, 101]. За певними виключеннями (найважливіші – романи «Антикварій», «Сент-Ронанські води» і «Гай Меннерінг»), його твори дають нам уявлення не лише про власне особистість, а про індивідів у зв’язку із суспільними конфліктами їхньої епохи, і саме це робить його книги актуальними для представників різних поколінь і соціальних верств. Автор вдихає енергію сучасності у минуле, і перед нами постають образи папістів і пуритан, роялістів і круглоголових, грабіжників, проповідників, наставників, тобто людей із найрізноманітніших прошарків соціуму.

Враховуючи те, що автор називав свої твори «historical romances» (більш традиційним є термін “historical novel”), слід зазначити, що «неромантична» сторона життя в них відтворюється не менш переконливо, ніж «романтична». Скотт, розпочавши свій творчий шлях як поет, зумів «облагородити» жанр роману, який раніше засуджувалася критикою як «сентиментальний, жіночий». Він пов’язує романну форму з гуманітарними науками Просвітництва, передусім, з історією, і цим перетворює роман на абсолютно чоловічий жанр. До того ж, у його поетичних творах, за словами Річарда X. Хаттона, біографа Скотта, авторська натура виражається «лише наполовину» [4, 102].

Романтика Скотта нерідко називають засновником англійського реалістичного роману. Письменник не лише правдиво описував звичаї, пейзажі, одяг представників різних станів, але і «першим в історії європейського роману поставив поведінку своїх персонажів у залежність від історичного і соціального середовища...» (М. Тугушева) Розуміючи нереальність спроб реставрувати минуле, він прагнув знайти компроміс між героїзмом предків і практицизмом нащадків, що якраз відповідало б потребам сучасності. Гадаємо, Скотт добре усвідомлював, що зміна епох не означає зміни людської натури, адже людям завжди були притаманні одні й ті самі емоції: любов, ненависть, страх тощо. Його герої, подібно до персонажів Корнеля і Расіна, нерідко стоять перед вибором між крайностями - розум вступає у боротьбу із серцем, а сам автор робить вибір між поезією і прозою, якобітським і ганноверським, яскравим Минулим і реальним Майбутнім.

Розповіді про пригоди героїв у романах Скотта стали «ключем до нової історіографії» [5, 145]: вони включають у себе подорож у часі, протягом якого протагоніст, який зазвичай є вихідцем із цивілізованого суспільства, зустрічається з людьми, чий спосіб життя по аналогії демонструє, яким воно було для предків героя. Спостерігаючи за пригодами персонажів, європейський читач мав змогу прослідкувати їх інтелектуальний і духовний розвиток, так само як і розвиток їхньої культури.

Бібліографічні посилання:

  1. Аникст А. Романтизм / А. Аникст // История английской литературы. - М.: Учпедгиз, 1956. - С. 204-268.
  2. Тугушева М. Любитель старини, поклонник современности... / М. Тугушева // Скотт В. Роб Рой / В. Скотт; [пер. с англ. Н. Вольпин; предисл. М. Тугушевой; комм. Р. Самарина]. - М.: Эксмо, 2008. - С. 7-24.
  3. Duncan I. Scott and the Historical Novel: A Scottish Rise of the Novel / I. Duncan // The Cambridge Companion to Scottish Literature / edited by Gerard Carruthers and Liam Mcllvanney. - Cambridge: Cambridge University Press, 2012. - P. 103-116.
  4. Hutton R. H. Sir Walter Scott / R. H. Hutton. - Cambridge: Cambridge University Press, 2011. - 190 p.
  5. Manning S. Walter Scott (1771-1832): The historical novel / S. Manning // The Cambridge Companion to European Novelists / edited by Michael Bell. - Cambridge: Cambridge University Press, 2012. - P. 140-158.
  6. Shaw H. E. The Forms of Historical Fiction: Sir Walter Scott and His Successors / H. E. Shaw. - New York: Cornell University Press, 1983. - 257 p.

Л-ра: Філологічні науки. – Дніпропетровськ, 2014. – Ч. 2. – С. 422-424.

Біографія

Твори

Критика


Читати також