Як підготуватися до консультації з дитячим психологом

Як підготуватися до консультації з дитячим психологом

Як підготувати дитину до консультації психолога: поради від спеціалістки Центру «Незламна»

Часом батьки можуть помітити зміни в поведінці дитини: вона закривається, починає гризти нігті, погано спить. Надзвичайно гострою може бути реакція малечі на війну в країні, повітряні тривоги, вибухи чи пережиту окупацію. Щоб зрозуміти та подолати психологічні труднощі, батьки можуть звернутися до дитячого психолога. Але як підготуватися до такої зустрічі, щоб не нашкодити дитині й отримати максимальну користь від візиту? Про це розповіла Ірина Басіста – психологиня та методологиня Центру «Незламна» від «Фонду Маша».

Прояви психологічних проблем можуть бути різними в кожній віковій групі, тому й їх виявлення відрізнятиметься. Наприклад, діти, старші за 10 років, уже можуть самостійно попросити батьків про допомогу фахівця. А от за поведінкою малечі варто спостерігати батькам і за необхідності не нехтувати консультаціями з фахівцем.

– Найперший показник дитячих психологічних проблем – це зміна поведінки дитини. Наприклад, донька чи син були активними, комунікабельними, але раптом стали поводитися абсолютно протилежно, почали закриватися в собі, менше говорити, – пояснює психологиня Ірина Басіста. – Також проблеми можуть позначатися  на здоров'ї: дитина почала часто хворіти, з'явилося неусвідомлене нічне сечовипускання чи гризіння нігтів. І, звісно ж, якщо батьки часто сваряться з дітьми, не можуть знайти спільну мову чи впоратися з емоціями малечі, варто звернутися до спеціаліста й отримати пораду щодо подальшого плану дій.

Роботу з дитячим психологом можна розпочинати з моменту, коли дитина вже може розмовляти. Найчастіше це вік від трьох років і старше. Центр відновлення ментального здоров'я жінок «Незламна» (проєкт «Фонду Маша» — прим. автора) надає психологічні консультації дітям від п'яти років. У цьому віці вони вже здатні добре рефлексувати й висловлювати свою думку.

Не менш важливою є підготовка до візиту з психологом. Щоб вона пройшла успішно, Ірина Басіста радить таке:

Поясніть дитині, куди ви йдете й чому

Можна сказати, що ви помітили певну проблему в стосунках з дитиною і хочете зрозуміти, як її підтримати або налагодити з нею контакт. Діти люблять своїх батьків і хотітимуть їм допомогти. Тому казати правду – найкращий варіант. Маленьким можна пояснити, що психолог допомагає бути добрими, задоволеними та веселими, використовуючи ігрові методи. Дітям віком 6-9 років можна більше розповісти про професію психолога і його завдання – навчити долати труднощі, справлятися з поганим настроєм та розвивати позитивні навички. А підліткам важливо ще раз наголосити, що розмова з психологом не буде розповсюджена батькам чи іншим особам.

Підготуйте запитання фахівцю

Під час зустрічі з психологом ви можете говорити про все, що вас хвилює. Запитання спеціалісту допоможуть краще зрозуміти ваші та дитячі потреби.

Будьте залученими

З фахівцем дитина зустрічається один-два рази на тиждень. Решту часу вона проводить зі своїми батьками, братами чи сестрами, іншими родичами. Ставлення сім'ї є невід'ємною частиною процесу психологічної реабілітації дитини. Тому батьками потрібно допомагати їй у цьому та не нашкодити своїми словами чи діями.

Заняття з психологом може проходити в присутності мами чи без – усе залежить від індивідуальних потреб дитини. Це, а також кількість занять психолог визначає на першій діагностичній сесії.

У Центрі «Незламна» мами можуть безкоштовно отримати індивідуальні консультації у дитячого психолога. Наші фахівці досконало володіють відповідними психотерапевтичними методами й готові надати індивідуальну допомогу маленьким дітям та підліткам.

Щоб скористатися цією послугою, мама має заповнити анкету й чекати на запрошення.


Читати також