12-12-2023 Новини у світі 2194

Рекордна ціна за перше видання книги «Гаррі Поттер і філософський камінь»

Рекордна ціна за перше видання книги «Гаррі Поттер і філософський камінь»

Перше видання книги "Гаррі Поттер і філософський камінь", надруковане у 1997 році, було продано на аукціоні за понад 55 000 фунтів стерлінгів (більш як 2,5 мільйони гривень). Про це 11 грудня повідомив аукціонний дім Hansons Auctioneers.

Продавчиня — жінка, котра живе неподалік від Единбурга, — знайшла книгу в книгарні-кафе у Вестер-Росс наприкінці 1990-х років. Вона впізнала ім'я авторки, оскільки раніше читала інтерв'ю з Ролінґ у газеті The Scotsman. Вона купила примірник у твердій обкладинці за 10 фунтів стерлінгів (463 гривні).

Кілька років тому її діти прочитали в інтернеті щось про те, як розпізнати першодруки. Але вона тоді вирішила, що видання нічого не варте, бо не має суперобкладинки.

"Через деякий час я дізналася, що книга ніколи не виходила в суперобкладинці, — розповіла аукціонному дому жінка. — Тоді ми заховали книгу якомога далі. Вона жила, як юний Гаррі Поттер, у шафі під сходами".

Перше видання книги "Гаррі Поттер і філософський камінь"

За словами книжкового експерта Hansons Джима Спенсера, було надруковано лише 500 примірників у твердій обкладинці, з яких 300 пішли до шкіл та бібліотек, а 200 — до книгарень.

Він додав: "Це був справжній, чесний перший випуск і фантастично добре збережений екземпляр. Він щойно з'явився на ринку і заслуговував на те, щоб розійтися на повну котушку, як Гоґвортський експрес".

Аукціонний дім також зауважив, що книга у твердій палітурці є однією з найрідкісніших і найцінніших книг про Поттера, а також "святим Граалем" для колекціонерів.

Перше видання книги "Гаррі Поттер і філософський камінь"

Книгу продали за понад 55 000 фунтів стерлінгів (понад 2,5 мільйони гривень) приватному британському онлайн-покупцеві. Інші примірники першого видання "Гаррі Поттера і філософського каменя" раніше продавали від 17 500 до 69 000 фунтів стерлінгів (від 810 тисяч до 3,1 мільйона гривень), залежно від їхнього стану.

"Більшість примірників досить сильно зношені, особливо колишні бібліотечні екземпляри, — кажуть у Hansons. — Ними часто ділилися з друзями і носили в шкільних рюкзаках, що в певному сенсі дуже мило, адже вони відображають дух Гаррі Поттера, коли він тільки набув популярності. Однак більш традиційні колекціонери неймовірно прискіпливі до стану, що допомогло цій книзі розкрити свій потенціал".

Книги про Гаррі Поттера є одними з найбільш продаваних книг усіх часів і народів, продані накладом понад 600 мільйонів примірників по всьому світу.

За матеріалами інтернет-ресурсів


Читати також