Культура vs війна: вражаючі миті кінофестивалю та міжнародна підтримка

Культура vs війна: вражаючі миті кінофестивалю та міжнародна підтримка

Проєкт «Культура vs війна» прийняв участь у фестивалі «Київ. Із кінематографом у серці» та підбив підсумки 2023 року

Днями в найстарішому кінотеатрі Києва – «Ліра» – відбувся щорічний тематичний кінофестиваль «Київ. Із кінематографом у серці» – 2023. Цьогорічною фокусною темою фестивалю стали війна і Київ, війна і митці, війна і простір особистих викликів. Багато кінематографістів і митців з інших галузей у цей час випробувань зі зброєю в руках стали на захист України. Героями проєкту «Культура vs війна» є відомі культурні діячі, яких об’єднує розуміння, що культура – це зброя, невпинна боротьба та безмежна віра у нашу Перемогу. На кінофестивалі «Київ. Із кінематографом у серці» – 2023 глядачі переглянули короткометражні документальні фільми-новели проєкту: «Культура vs війна. Антитіла» – про український поп-рок-гурт «Антитіла», «Культура vs війна. Сергій Михальчук» – про кінооператора, оператора-постановника близько 40 кінокартин, 4 з яких номінувалися на «Оскар», володаря «Срібного ведмедя» Берлінського кінофестивалю.  «Культура vs війна. Ахтем Сеітаблаєв» – про актора, режисера та продюсера, заслуженого артиста АР Крим, «Культура vs війна. Тарас Компаніченко» – про кобзаря, народного артиста України, очільника гурту «Хорея Козацька». Після закінчення переглядів відбулась зустріч з героями фільмів та продюсером проєкту. Із глядачами спілкувались Сергій Михальчук, Ахтем Сеітаблаєв, Тарас Компаніченко, які на сьогодні є діючими військовослужбовцями ЗСУ, а генеральний продюсер проєкту та Голова Правління Асоціації «Дивись українське!» Андрій Різоль поділився статистикою та здобутками проєкту «Культура vs війна» за 2023 рік.

Проєкт «Культура vs війна» прийняв участь у фестивалі «Київ. Із кінематографом у серці» та підбив підсумки 2023 року

      Всі шість короткометражних фільмів проєкту розміщені у вільному доступі на YouTube каналі Асоціації «Дивись українське!», у соціальних мережах Facebook, Instagram та ресурсах партнерів проєкту. На сьогодні кількість переглядів контенту вже перевищує 4 400 000 переглядів. За цей рік в Україні відбулось 13 презентацій з кінопоказами, фотовиставками та презентацією арт-буку. Це якісне і змістовне видання у понад 200 сторінок з фото, спогадами та рефлексіями героїв проєкту на тему загарбницької навали рф, всі фотороботи для якого, були надані героями фільмів Сергієм Михальчуком та Владою і Костянтином Ліберовими. Арт-бук проєкту виданий українською та англійською мовами. Під час презентацій фільми-новели проєкту дивились глядачі в Києві, Одесі, Харкові, Львові та Дніпрі. Також в цих же містах відбулись 8 дискусійних панелей на тему «Культура vs війна».

       Відбулось 75 подій в 45 містах 25 країн Світу. Заходи відбулись у Румунії, Австрії, Туреччині, Грузії, Німеччині, Бельгії, Польщі, Киргизстані, Франції, Японії, Англії, Словаччині, США, Ірландії, Естонії, Таїланді, Ізраїлі, Латвії, Канаді, Болгарії, Іспанії, Португалії, Нідерландах, Австралії та Чехії. На окремих подіях до закордонної аудиторії через відеозвернення й онлайн включення звертались герої проєкту: гурт «Антитіла», Ахтем Сеітаблаєв, Костянтин і Влада Ліберови, Сергій Жадан, Тарас Компаніченко. Цільова аудиторія комплексних подій проєкту, які складались з кінопоказів, фотовиставок та презентації арт-буку – політики, дипломати та міжнародні організації, які можуть впливати на прийняття рішень щодо підтримки України у війні з рф. Завдяки цій важкій та наполегливій праці команда проєкту створила власну мережу представників у більш ніж 15 країнах Світу, які можуть якісно і оперативно організувати події або кінопокази для місцевої аудиторії, щоб постійно доносити правду про злочини і наслідки, які чинить в Україні повномасштабне вторгнення рф. Також проєкт «Культура vs війна» активно їздить з кінопоказами і зустрічами з героями новел по військових частинах ЗСУ. Завдяки проєкту Національний тур «Кіно заради Перемоги!», який проводиться Асоціацією «Дивись українське!», відбулось більше 200 кінопоказів фільмів проєкту для військовослужбовців Збройних сил України.

Проєкт «Культура vs війна» широко висвітлюється у ЗМІ та має у своєму здобутку більше 160 публікацій в українських ЗМІ, більше 100 матеріалів закордоном та більше 40  телепоказів в Україні та Світі.

Також завершена робота по створенню повнометражного фільму проєкту «Культура vs війна», який має субтитри 8 мовами (англійська, польська, іспанська, естонська, італійська, турецька, німецька, французька). Прем’єра та демонстрація стрічки в Україні та закордоном запланована на 2024 рік.

Проект створюється Асоціацією «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!» за підтримки European Union in Ukraine, "Фонд «МХП-Громаді" та компанії «Вавілон».


Читати також