17-12-2023 Мистецтво 1112

Місця зйомок фільму «Готель “Ґранд Будапешт”»: ПОВНИЙ список + мапа!

Ґранд Будапешт

Авторка: Ребека Шарп

Ґустав Г. запитує юного Зеро, чому він хоче бути портьє. Той відповідає: «Ну, а хто б не хотів працювати в “Ґранд Будапешті”? Це ж заклад». Так воно і є. Якби тільки він був справжнім, а не вигаданим. На щастя, багато місць зйомок фільму «Готель “Ґранд Будапешт”» цілком реальні, і ви можете відвідати їх, коли забажаєте.

Фільм «Готель “Ґранд Будапешт”» (2014) розповідає про кількох дивакуватих персонажів, які живуть, зупиняються та обслуговують вишуканий однойменний заклад, розташований у вигаданій центральноєвропейській країні Зубровка в 1930-х роках. Головні герої — консьєрж Ральфа Файнса Ґустав Г. та його протеже Зеро (Тоні Револорі) — юний портьє. Коли помирає один із найвідданіших гостей Ґустава, він стає головним підозрюваним і прагне очистити своє ім’я.

У фільмі набагато більше подій (це фільм Веса Андерсона, у ньому щонайменше 67 сюжетних ліній), але суть така. Це мій найулюбленіший з усіх його фільмів, а місця зйомок «Готелю “Ґранд Будапешт”» було обрано надзвичайно вдало. Оскільки Зубровка є вигаданою країною, були використані місця в регіоні Саксонія в Німеччині. А сцени, де реальні локації не підійшли б, знімали на студії «Бабельсберґ» у Потсдамі.

Реальні центральноєвропейські локації надихнули на створення багатьох декорацій, тому я перерахувала їх усі в кінці цього блогу. Ви готові дізнатися, де знаходяться всі локації, які використовували для зйомок фільму «Готель “Ґранд Будапешт”» у Німеччині? Тоді давайте почнемо!

Де знімали фільм «Готель “Ґранд Будапешт”»?

Місця зйомок фільму «Готель “Ґранд Будапешт”» у Німеччині

1. Кінотеатр Ернста Тельмана, Ґерліц

Перше місце зйомок фільму «Готель “Ґранд Будапешт”» — цвинтар Старого Лютца, де дівчина відвідує могилу «Автора». Андерсон зняв цю сцену біля стіни кінотеатру Ернста Тельмана в Герліці. Це не справжнє кладовище, і він також замінив білі літери, які насправді складали напис «Голосуйте за Тельмана». Тельман був лідером соціалістичної партії за часів Ваймарської республіки, нацисти розстріляли його в 1944 році.

Він також замінив реальне тло на мальовничий краєвид Кракова в Польщі. Але я думаю, що кінематографісти створили бутафорське кладовище за реальною стіною, тому що білі будинки позаду ідентичні тим, що стоять у Ґерліці.

Ernst Thälmann Filmkulisse, Görlitz

2. Універмаг «Ґерліц», Ґерліц

Отже, де знаходиться готель «Ґранд Будапешт»? Ви вже знаєте, що це знімальний майданчик, але де? Ну, пошук місця для зйомок, де можна було б відтворити інтер’єр готелю, був основною причиною того, що більшу частину фільму знімали в Ґерліці. Це колишній універмаг Görlitzer Warenhaus, тепер відомий як Kaufhaus Görlitz. Універмаг датується початком XX століття, але перед початком зйомок його нещодавно закрили. Це означає, що він був гарно оздоблений і не встиг занепасти.

Тож, на жаль, ви не можете тут зупинитися! Але ви можете зупинитися в тому ж готелі в Ґерліці, що і знімальна група, тобто в готелі Берзе. Знімальній групі довелося старанно працювати, щоб перетворити атріум універмагу на готель — як у часи його розквіту в 1930-х роках, так і в роки занепаду в 1960-х.

Універмаг «Ґерліц», Ґерліц

3. Колишня лазня Фрайзебад, Ґерліц

Ще одне основне місце дії фільму «Готель “Ґранд Будапешт”» знаходиться всередині арабських лазень. Це також була реальна локація в Ґерліці! Колишня міська лазня Фрайзебад виконала роль громадської лазні та спа-центру. Молодий «Автор» (Джуд Лоу) зустрічає старшого Зеро (Фарид Мюрей Абрахам) під час купання, що, мабуть, є найнезручнішим способом познайомитися з кимось.

Колишня лазня Фрайзебад, Ґерліц

4. Штадтгалє, Ґерліц

Концертний зал Штадтгалє у Ґерліці виконав роль величезної їдальні готелю «Ґранд Будапешт» у версії 1960-х років.

Інша кімната у Штадтгалє стала «трофейною кімнатою» замку Лютц, де жила мадам Д. (Тілда Свінтон) і де зачитували її заповіт. І, нарешті, третя кімната в цій будівлі навіть пізніше у фільмі стала залою зброї Кунстмузею, де уповноважений Вілмос Ковакс (Джеф Голдблюм) намагається сховатися від переслідувача. Отже, Штадтгалє — напрочуд вдале місце для зйомок фільму «Готель “Ґранд Будапешт”».

5. Молочна крамниця Пфунда, Дрезден

Нарешті, «Готель “Ґранд Будапешт”» знайомить нас із чудовою кондитерською Мендля! Інтер’єр молочної крамниці Пфунда в Дрездені править за інтер’єр кондитерської Мендля, і це, мабуть, один із найкрасивіших інтер’єрів молочної крамниці, які ви коли-небудь бачили. Блакитні кахлі ретельно розписані вручну, вам знадобиться цілий вікенд, щоб роздивитися всі візерунки. Хоча я не думаю, що вам дозволять фотографувати всередині, що дуже прикро.

Хочете знати, хто винайшов вигадливе солодке частування «Шоколадна куртизанка», яке так часто з’являється у фільмі? Його створила Мюлер Анемона з пекарні Café CaRe’s у місті Ґерліц.

Молочна крамниця Пфунда, Дрезден

6. Фішмарктштрасе, 5, Ґерліц

Фасад кондитерської Мендля у фільмі «Готель “Ґранд Будапешт”» насправді можна знайти на вулиці Фішмарктштрасе, біля будинку № 5 у Ґерліці. Тут ви можете побачити верхівку міської церкви Святої Трійці, що височіє на задньому плані.

7. Брюдерштрасе, Ґерліц

Як і більшість (якщо не всі) фільмів Веса Андерсона, «Готель “Ґранд Будапешт”» складається з розділів. Найпершим місцем зйомок на початку другого розділу «Готелю “Ґранд Будапешт”» є вулиця Брюдерштрасе в Ґерліці. Ця широка пішохідна вулиця є місцем розташування газетного кіоску з вивіскою «преса». Саме тут Зеро бере щоденні газети і дізнається, що вдова графиня мадам Д. померла.

8. Замок Гайневальде, Гайневальде, Саксонія

Ґустав Г. і Зеро одразу ж вирушають до будинку мадам Д. Вона живе в містечку Лютц, а її будинок називається Замок Лютц, що має свідчити про те, що вона була дуже заможною жінкою, адже володіла найвідомішим замком міста. Замок Гайневальде у поселенні Гайневальде (здається, замки називають за певною логікою) правив за фасад замку Лютц.

Замок Гайневальде, Гайневальде, Саксонія

9. Замок Вальденбурґ, Вальденбурґ, Саксонія

Замок Вальденбург у Вальденбурзі (частково) виконав роль внутрішнього оздоблення замку Лютц. Я не маю жодного уявлення, чому дизайн Гайневальда не підійшов для зйомок, але це шоу-бізнес, тут своя логіка.

10. Замок Бурґ Крібштайн, Крібштайн, Саксонія

Оскільки мадам Д. перед смертю заповіла Ґуставу Г. коштовну річ, поліція вирішила, що він, напевно, вбив її. Тому вони відправили його до КПП 19: Табору для ув’язнених! За екстер’єр в’язниці у фільмі слугував замок Крібштайн у Крібштайні. Це замок на скелі та березі річки, який більше схожий на схованку Дракули, ніж на замок, в якому хтось хотів би жити. Під час перебування у в’язниці Ґустав Г. без проблем заводить друзів, зокрема знайомиться з Людвігом (Гарві Кейтель), який є ватажком місцевої банди.

Замок Бурґ Крібштайн, Крібштайн, Саксонія

11. Будинок для літніх людей «Замок Остерштайн», Цвікау, Саксонія

Звичайно, було б занадто просто, якби екстер’єри й інтер’єри локацій у фільмі Веса Андерсона були зняті в одному місці. Ні, деякі (не всі) інтер’єри КПП 19: Табору для ув’язнених насправді знаходяться в замку Остерштайн у Цвікау. Зараз у замку знаходиться будинок для літніх людей.

12. Дрезденський Цвінґер

Уповноважений Ковакс усвідомлює, що його переслідує підозрілий чоловік на мотоциклі. Це найманий вбивця дітей мадам Д., якого грає Вілем Дефо. Ковакс вистрибує з трамвая на наступній зупинці і поспішає всередину Кунстмузею (дослівно «художній музей» у місті Лютц), щоб сховатися. У Дрездені не так багато місць зйомок фільму «Готель “Ґранд Будапешт”», але останнє з них — музей Цвінґер. У фільмі він виступає як фасад Кунстмузею і є просто досить милим палацом у стилі бароко.

Звісно, ви можете впізнати деякі інтер’єри Штадтгалє в Ґерліці, про що ми вже згадували.

Дрезденський Цвінґер

13. Оглядовий майданчик Баштайаусзіхт, Баштайвеґ, Ломен

Після великої сутички в готелі, в якій Дімітрій, син мадам Д. (Едріен Броді), зазнає поразки, і суддя знімає з Ґустава Г. усі звинувачення, роблячи його власником готелю «Ґранд Будапешт», Зеро та Агата (Сірша Ронан) одружуються!

Ґустав Г. одружує їх на оглядовому майданчику Баштайаусзіхт на мосту Баштай в Національному парку Саксонська Швейцарія. Чи знали ви, що це одна з найстаріших споруд, побудованих для туризму? Чесно кажучи, виглядає як ідеальне місце для шлюбної церемонії.

Місця в Європі, що надихнули творців фільму «Готель “Ґранд Будапешт”»

Оглядовий майданчик Баштайаусзіхт, Баштайвеґ, Ломен

1. Оглядовий майданчик «Стрибок оленя», Карлові Вари, Чехія

Оглядовий майданчик «Стрибок оленя», Карлові Вари, Чехія

Статуя оленя, що стоїть на високій скелі поруч із фунікулером готелю Ґранд Будапешт, існує в реальному житті, хоча реальну статую для фільму не знімали. Оглядовий майданчик «Стрибок оленя» у Карлових Варах, Чехія, надихнув Андерсона на створення цієї декорації.

2. Ґранд готель Пуп, Карлові Вари, Чехія

Ще одна локація в чеському курортному місті Карлові Вари, що надихнула Андерсона на створення самого готелю «Ґранд Будапешт», - це Ґранд готель Пуп. Водночас на створення образу пастельно-рожевого готелю, що нагадує торт, режисера надихали й багато інших готелів. Серед них:

— Готель «Адлон» у Берліні.

— Готель «Савой» у Лондоні.

— Готель «Брістол палац» в Карлових Варах.

Андерсон вивчив багато фотографій готелів центральноєвропейських курортів 1930-х років. Звичайно, для сцен, знятих у 1960-х роках, він шукав натхнення в комуністичних і бруталістичних будівлях.

3. Обсерваторія Сфінкс, Ґріндельвальд, Швейцарія

Sphinx Observatory, Grindelwald, Switzerland

Високогірна наукова обсерваторія Зубровки на вершині гори — це місце дії у фільмі «Готель “Ґранд Будапешт”». Її створили за допомогою спецефектів і декорацій. Але вона була значною мірою натхненна реальною обсерваторією, а саме обсерваторією Сфінкс у Ґріндельвальді, Швейцарія. Вони виглядають ідентично.

Статтю вперше було опубліковано англійською мовою на сайті Almost Ginger 7 червня 2021 року.

Переклали Ірина Бачуріна та Каріна Липка


Читати також