Інтервенційні дослідження: добрі наміри не завжди ведуть до добрих вчинків

Стратегії проти зміни клімату та пандемій

Інтервенційні дослідження спрямовані на пошук стратегій, які допомагають боротися зі зміною клімату та інфекційними захворюваннями.

Німецький епідеміолог, професор Тиль Бернігаузен є директором Гайдельберзького інституту глобального здоров’я при Університетській клініці Гайдельберга. У 2017 році йому було присвоєно звання професора імені Александра фон Гумбольдта.

Для професора Тиля Бернігаузена здоров’я планети, індивідуальне здоров’я людини та соціальна рівність є трьома головними глобальними питаннями найближчих десятиліть. І вони тісно пов’язані між собою: «Коли ми використовуємо або знищуємо природні ресурси Землі, наприклад, забруднюючи повітря і воду, вирубуючи ліси, це також негативно впливає на наше фізичне і психічне здоров’я». І, звичайно, нестача ресурсів також призводить до суспільних проблем. Однак, за словами Бернігаузена, прогрес в охороні здоров’я людей може відбуватися і за рахунок здоров’я планети, якщо, наприклад, краще забезпечення продуктами харчування досягається за рахунок екологічно шкідливого ведення інтенсивного сільського господарства.

Як директор Гайдельберзького інституту глобального здоров’я, Бернігаузен безпосередньо працює над вирішенням цих проблем та їх взаємодією. Нещодавно професор виступив співорганізатором великого симпозіуму з питань зміни клімату та боротьби з пандеміями: зміна клімату не лише спричиняє спеку, бурі та зливи, які становлять безпосередню загрозу для нашого життя. Вона також опосередковано загрожує нашому здоров’ю, збільшуючи ймовірність виникнення епідемій. Наприклад, через поширення в Європі екзотичних комарів, які можуть переносити такі небезпечні хвороби, як лихоманка Західного Нілу, лихоманка денге або малярія.

Тигрові комарі люблять Барселону

Наприклад, у 2005 році в Барселоні з’явився перший екземпляр азіатського тигрового комара. В останні роки вже були спалахи лихоманки чикунгунья, яку він переносить. Бернігаузен, який разом зі своєю командою та місцевими партнерами працює над проєктом, бачить вирішення проблеми в каналізаційній системі. Деякі каналізаційні мережі Барселони прокладені ще з римських часів і є ідеальним середовищем для розмноження екзотичних комарів, які процвітають у теплій і вологій темряві. «Потомство комарів прекрасно почувається в прямокутних каналах, де в багатьох місцях збирається стояча вода. Тепер вони будуть замінені вигнутими каналами, щоб вода могла стікати звідусіль». Регулярно проводяться перевірки, щоб визначити, чи мають заходи бажаний ефект, наприклад, встановлюються пастки для комарів, щоб виміряти щільність їх популяції.

Інститут, де працює Бернігаузен, спеціалізується на так званих інтервенційних дослідженнях і є світовим лідером у цій галузі. Науковець хотів би, щоб більше установ наслідували його приклад: «Не тільки в медичних дослідженнях, але й у політиці, наданні допомоги для розвитку, захисті клімату — скрізь завжди має бути науково обґрунтована перевірка того, чи дійсно втручання в систему має позитивний ефект». Медицина, де докази сьогодні є стандартною основою для прогресу, є лідером у цьому напрямку.

Бернігаузен також звертається до німецького уряду: «Бракує бажання експериментувати і випробовувати нові рішення, як я бачу, наприклад, в Африці, коли йдеться про стримування ВІЛ». Запровадження самотестування на СНІД, наприклад, працює напрочуд добре, адже багато людей соромляться йти до лікаря.

Швидке вирішення проблем завдяки ШІ

Дослідження того, які рішення ведуть до успіху, вимагає величезних обсягів даних. Бернігаузен працює над вирішенням цього завдання зі своїм колегою Йоахімом Рокльовом, другим професором імені Александра фон Гумбольдта в його інституті. Математик є фахівцем зі штучного інтелекту і використовує комп’ютери, зокрема, для моделювання зв’язків між зміною клімату та інфекційними захворюваннями. Таким чином, медицина, суспільні науки та комп’ютерні науки утворюють симбіоз, так би мовити, у стінах університету.

«Як кваліфікований історик медицини, я знаю, що люди впродовж історії завжди знаходили хороші рішення для вирішення проблем свого часу, — каже Бернігаузен. — Однак завдяки дослідженням щодо можливих втручань і новим технічним можливостям нам до снаги робити це набагато швидше і ефективніше».

Записав Ян Берндорф.

Інтерв’ю раніше було опубліковано в журналі «Kosmos» 11 травня 2023 року.

З німецької переклав Дмитро Юткевич.


Читати також