23-01-2024 Новини у світі 2276

Київська бієнале: ключова подія сучасного мистецтва Східної Європи

Київська бієнале: ключова подія сучасного мистецтва Східної Європи

П’ятий випуск Київської бієнале, що об’єднав 7 міст по всій Європі з головною локацією у Відні, The New York Times назвала «Ключовою подією сучасного мистецтва Східної Європи за останнє десятиліття» та «найбільш динамічною виставкою року».

Тепло зустріла проєкт німецькомовна преса, назвавши віденську частину «Виставкою року» у Süddeutsche Zeitung. Проєкт продовжиться у Берліні під назвою Kyiv Perennial та відкриється 23-25 лютого 2024 року на 10-річчя Майдану та 10-ту річницю російської війни проти України. 

На виставках Київської бієнале, три з яких відбулися в Україні, було представлено понад 150 мистецьких робіт українських художників та художниць та їх європейських колег. Проєкт спрямований на реінтеграцію української мистецької спільноти, розділеної війною i на надання можливості її представникам та представницям осмислити полiтичнi, культурні, соціальні та екологічні виклики, що постали перед Україною разом із міжнародними учасниками та учасницями, помістити їх у глобальний контекст. Децентралізована Київська бієнале стала жестом побудови мостів для довготривалих відносин ЄС з Україною як на особистісному, так і на інституційному рівні, - проєкт реалізується у партнерстві з провідними інституціями у сфері сучасного мистецтва, що утворили кураторський консорціум.

П’ятий випуск Київської бієнале

Проєкт розроблений і реалізований у співпраці з tranzit at (Австрія), tranzit org (Словаччина, Угорщина, Румунія, Чеська республіка), «Other Edges» (Чеська Республіка), Музеєм сучасного мистецтва у Варшаві (Польща), Музейним кризовим центром (Україна), Довженко-Центром (Україна), галереєю «Асортиментна кімната» (Україна) та резиденцією «Sorry, No Rooms Available» (Україна) Gesellschaft für bildende Kunst (Німеччина), Between Bridges Foundation (Німеччина), Prater (Німеччина), й у партнерстві з Міністерством культури та інформаційної політики України, Федеральним міністерством культури Австрії, Німецьким федеральним культурним фондом, Європейським cоюзом, містом Відень, Erste Foundation, Музейною конфедерацією L’Internationale, та багатьма іншими.


Читати також