Що почитати: новинки видавництва Фабула. Лютий 2024

Що почитати: новинки видавництва Фабула. Лютий 2024

Портал Експеримент ділиться з вами цікавими книжковими новинками, які виходять в українських видавництвах. У видавництві Фабула вихйшли книжки:

Танхельм. Первісний Дух 

Юлія Романюк 

Танхельм — королівство морфів, наполовину людей, наполовину тварин, яким править Джайна Благородна. Але однієї ночі все змінюється: королева гине, а до влади приходять заколотники на чолі з кривожерливим магом Ерголом. Танхельм перетворюється на в'язницю, морфи голодують і дичавіють. Ергол полює на «Книгу Стихій», а ключ до неї — Ейла Одноока, що десять років провела у засланні на Крайній Півночі. Від Ергола її рятує незнайомець, який знає про минуле Ейли більше, ніж вона сама. І тепер морфиня змушена з’ясувати, що насправді сталось тієї фатальної ночі. Передусім для того, щоб віднайти себе справжню. Заборонена магія, духи природи й фантастичні істоти супроводжуватимуть читачів, які разом з Ейлою дійдуть до основ і постануть перед Первісним Духом.

Імперфекціоністи 

Том Рахман

У 1950 році в Римі з’явилася англомовна газета — плід пристрасті та фантазії одного мультимільйонера. Понад півстоліття вона дивувала й розважала читачів із багатьох куточків світу. Але з початком епохи Інтернету наклад газети починає стрімко падати, у неї досі немає власного сайту, майбутнє здається похмурим. Проте репортери та редактори, схоже, цього не помічають, бо занурені в бурхливе особисте життя… У цьому груповому портреті дивовижних персонажів, яких не об’єднує нічого, крім служіння приреченій ідеї, безліч зворушливих та смішних моментів, неочікуваних сюжетних поворотів і зламаних доль. А ще — це дотепний, сповнений їдкої іронії опис світу іноземців, які мешкають у Римі, їхніх мрій, потрясінь і мелодрам.

Королева Півдня 

Артуро Перес-Реверте

Життя юної мексиканки Тереси Мендоси змінилося в одну мить, коли задзвенів «секретний» телефон, подарований її коханим. Це означало, що його вбили і їй теж загрожує смерть. Тересі удалося втекти від убивць, а згодом довелося покинути і себе колишню. Замість наївної довірливої дівчини світ побачив дуже сильну, розумну, безстрашну й безжалісну жінку. Подружка контрабандиста стає королевою наркотрафіку на півдні Європи — чим не сюжет для наркобалади? Історія Мендоси вражає, бо розказана визнаним майстром, відомим іспанським письменником Артуро Пересом-Реверте. Та автор не обмежує­ться описами перипетій долі незвичайної жінки. Другий бік його роману — майже документальне і дуже переконливе розслідування зв’язків між наркоторговцями і представниками влади, яких мафіозі залучають для безперебійної роботи «системи». Вихід роману у світ спричинив справжній скандал, а дві успішні екранізації ще раз підкреслили актуальність теми і безперечний талант романіста.

Як це — бути собакою та інші пригоди в галузі нейробіології тварин 

Ґреґорі Бернз

Нейронауковець Ґреґорі Бернз у власній вітальні змайстрував макет МРТ і навчив свого собаку не боятися цього апарату. Так народився «Собачий проєкт», спрямований на вивчення діяльності мозку собаки в притомному стані. Як наші чотирилапі улюбленці реагують на їжу і похвалу? Чи сумують за своїми людьми, коли їх не бачать? Що вони відчувають, виконуючи команди господаря? У цій книжці Бернз наводить висновки експериментів, розповідає про дресирування собак, ділиться кумедними історіями від спілкування зі своїми волохатими піддослідними. Але цього виявилось замало для задоволення наукової цікавості Бернза. У сканері МРТ опинились також мізки дельфіна, морського лева і навіть давно вимерлого сумчастого вовка. Науковець переконаний, що вивчення роботи мозку тварин дозволить краще їх зрозуміти. Цілком імовірно, що їм властиві ті самі емоції і відчуття, що й людині, от тільки виразити їх у звичний для нас спосіб ці істоти не можуть.

Естетичний інтелект Полін Браун

Книжка Полін Браун «Естетичний інтелект» показує, наскільки важлива естетика в нашому житті і, звісно, в бізнесі. Пані Браун переконана: це м’яз, який можна накачати, тобто будь-хто може розвинути естетичне чуття й застосовувати це вміння на практиці.  На думку авторки, естетична складова продукту не менш важлива за його функціональність, а компанії мусять приділяти естетиці стільки ж уваги, скільки й фінансовим звітам. Як прокачати «естетичний м’яз», як сформувати естетичну цінність товарів, як правильно розказати про це споживачам — на ці й інші теми авторка веде з читачем невимушену розмову, наводячи безліч прикладів сильних естетичних рішень, втім, залишає досить простору для власних висновків.


Читати також