Науково-популярні відео тижня. Добірка від 24.02.2024

Науково-популярні відео тижня. Добірка від 24.02.2024

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень та освітні матеріали. Приємного перегляду та мирного неба!

Чому так складно створити синій світлодіод

Нове цікаве відео від VERITASIUM.

Дайджест космічних новин за тиждень.

Сьогодні поговоримо про Австро-Угорщину, велику імперію під владою Габсбургів, до складу якої входили зокрема українські землі (Галичина, Буковина та Закарпаття). Її згадують і з ностальгією, як “бабцю Австрію” під владою “татуся цісаря” Франца Йосифа з блискучою архітектурою Відня, Будапешта та Львова, і як приречену державу, яку деякі сучасники називали Каканією, а Іван Франко - “багном гнилим”. Про те, якою державою була Австро-Угорська імперія, розповідаємо в цьому відео. Можна подумати, начебто про минулу велич Австро-Угорщини сьогодні нагадують хіба що музейні артефакти. Як виявилося, не тільки. У 2006-му німецькі дослідники влаштували опитування у п’яти державах, частина території яких перебувала під владою Габсбурґів. Брали до уваги регіони, розташовані не далі, як за 200 кілометрів від колишнього кордону. Як виявилося, саме в частинах, що підпорядковувалися «Каканії», рівень довіри до владних структур – на кілька відсотків вищий, ніж у решті. А ще тут нижчий рівень корупції. Серед країн, в яких проводили експеримент, була й Україна. Автор сценарію: Денис Мандзюк. 

Республіка Урал. Історія російського сепаратизму

путін спрогнозував розпад російського народу на московитів - і уральців. Чому саме уральців? Це що за народ? І за що його так ненавидів покійний Жириновський - і ненавидить тимчасово живий Соловйов? Про це поговоримо в сьогоднішньому випуску. 

З цього відео ви дізнаєтеся: чи зможемо ми побачити живого мамонта? Яку смерть упродовж довгих років для нас зберігала сибірська морозилка? І чи варто нам виступити проти дослідницьких місій у Сибіру?

Великий Атрактор притягує нашу й сусідні галактики зі швидкістю триста тридцять кілометрів на секунду. Але зачекайте – ми ж рухаємося швидше. Невже, крім Атрактора, нас хоче поглинути ще один мегаоб’єкт? Чи нас затягує до іншого Всесвіту? В решті решт, що з неймовірною швидкістю засмоктує нашу галактику?

В цьому випуску говоримо про новий спосіб контрацепції для чоловіків, несправедливість зменшення обсягів батьківського сну та трансгенні банани.

Чергова цікава лекція з історії від братів Капранових.

У сьогоднішньому ефірі з Галиною Мамчук - редакторкою, оглядачкою в бізнес школі Laba та Мар'яною Франко - психотерапевткою, блогеркою, супервізоркою у напрямку ЕМДР, засновницею Психологічної студії Сенс, поговоримо на тему критики. Про те, чому одних людей критика надзвичайно зачіпає, а інших ні, де межа критики та чи можна навчитися правильно критикувати, дивіться далі у нашій розмові. 

Цікава інформація про карликову планету в поясі астероїдів, в середині Сонячної системи.

Лекція №2. Фізика у 20-му столітті. У світі електромагнетизму: Вчені Фарадей, Томсон і Максвелл розкривають секрети силових ліній.


Читати також