Технології в освіті: інновації, тенденції та майбутнє

Технології в освіті: інновації, тенденції та майбутнє

Навчання сприяє підготовці до професійної діяльності, особистісному зростанню та підняттю самооцінки. Дистанційна школа, інтеграція цифрових інструментів, віртуальна реальність для відпрацювання практичних навичок — це лише невелика частина змін, які з’явилися відносно недавно, але уже вплинули на ефективність навчання. Крім того, вони зробили його більш інтерактивним, цікавим і комфортним. Уже стали звичними електронні дошки та цифрові щоденники, а незабаром така сама доля чекає на шоломи доповненої реальності з AI-помічниками й іншими інструментами на базі штучного інтелекту.

Інноваційні технології в освіті

Дистанційна освіта — це те, що стало зручним форматом здобуття нових знань для школярів та студентів. І сталося все це завдяки глобальному впровадженню технологій. За даними ЮНЕСКО, сьогодні до інтернету з педагогічною метою підключено понад 50% учнів шкіл. В Україні цифра ще вища. На це вплинула доступність інтернету (його вартість одна з найнижчих у світі) та необхідність забезпечувати безперервний освітній процес в умовах воєнного часу.

Проте не лише дистанційна освіта — це те, що дає змогу говорити про запровадження інновацій в освітню сферу. Крім того, є інші актуальні технології, які вже застосовують окремі навчальні заклади.

Віртуальна й доповнена реальність в освітньому процесі

Ці технології дають можливість відвідати віддалені куточки світу (наприклад музей на іншому континенті чи вершину гори) й окремі виробництва, керувати літаком або побувати у сучасній операційній. Можна проводити досліди, які в реальних умовах відтворити дорого чи небезпечно, а також візуалізувати складні для розуміння моделі в техніці чи медицині.

Адаптивні освітні платформи та системи

Завдяки ним можна створювати, розміщувати та просувати навчальні програми, а також організовувати дистанційне навчання у школі у зручних форматах. Чати, форуми, тематичні розсилки, елементи гейміфікації — усі ці доповнення на подібних платформах мотивують і додатково залучають учнів.

Хмарні технології для зберігання та обміну навчальними матеріалами

Хмари, а точніше SaaS-сервіси для зберігання та обміну даними, значно спрощують процес доступу до навчальних матеріалів як педагогів, так і учнів. Відеолекції, підручники та дидактичні матеріали в електронному форматі — усе це зручно зберігати на віддалених серверах. Отримати доступ до цих матеріалів можна в будь-який час із будь-якої точки світу за наявності інтернету.

Машинне навчання та штучний інтелект

AI-технології дають можливість створювати персоналізовані програми з урахуванням поточних знань учня. Уже є кейси із застосування машинного навчання для прогнозування успішності, створення адаптованих віртуальних помічників (тьюторів), чат-ботів з питаннями-відповідями, проведення оцінювання та інших завдань.

Переваги та виклики інтеграції технології в освітній процес

Інтеграція високих технологій у процеси навчання відкриває багато можливостей і перспектив для учнів.

  • Підвищення доступності освіти. Дистанційне навчання у школі дало змогу не переривати навчальний процес після початку активних воєнних дій у лютому 2022 року. Повністю на дистанційне навчання переведено учнів усіх прифронтових міст України.
  • Персоналізація навчальних програм. Завдяки доступності AI-інструментів з’явилася можливість адаптувати освітні програми під індивідуальні потреби учнів.
  • Поліпшення якості підготовки. Інновації максимально наближають освіту до реальних потреб суспільства, дають змогу краще підготувати учнів до професійної діяльності в майбутньому.
  • Глобалізація навчального процесу. Впровадження технологій дає змогу взаємодіяти учням з різних міст, країн і навіть континентів. Легко долається мовний бар’єр, з’являються можливості для обміну практичним та культурним досвідом.

Попри позитивний досвід впровадження інноваційних технологій в освітні процеси, існує низка проблем, які потребують першочергового розв’язання.

  • Безпека та забезпечення конфіденційності даних. Проблема загострюється через зростання кількості кіберзагроз і можливість використання персональних даних учнів у злочинних цілях.
  • Складнощі з побудовою та обслуговуванням необхідної інфраструктури. Це складний і дорогий процес, що вимагає залучення великих інвестицій та команди IT-експертів.
  • Адаптація наявного контенту. Вона потребує глобальних і локальних змін на рівні держави й окремих навчальних закладів. Необхідна ініціативна група, яка має як необхідні навички роботи з новими технологіями, так і бажання змінювати сталі підходи до організації навчального процесу.

Практичні приклади успішного впровадження

Використання інтерактивних технологій і дистанційна форма навчання в Україні стали звичайним явищем, але точно не кінцевим етапом інновацій у нашій країні. Уже є кейси організації уроків робототехніки в молодших і середніх класах (як це кілька років тому почали робити в США). Навчання робототехніці — захопливий процес, який, крім розвитку технічних навичок, додатково мотивує учнів здобувати знання у суміжних напрямах.

В Україні, як і в країнах Європи, університети активно використовують хмарні сховища для швидкого доступу й обміну навчальними матеріалами. Це не лише допомагає в організації спільної роботи над науковими проєктами, а й підвищує доступність інформації.

Минулого року в нашій країні з’явився перший простір для навчання з інструментами віртуальної реальності — хаб запрацював у Західноукраїнському національному університеті. Аналогічні можливості вже кілька років доступні студентам медичних факультетів Стенфордського університету (США). Віртуальна реальність ідеально підходить для набуття хірургічних навичок у безпечному і повністю контрольованому середовищі.

Майбутнє освітніх технологій

За короткий проміжок часу освітні технології просунулися далеко вперед. Чи можна розраховувати на збереження цієї тенденції у найближчому майбутньому? Відповідь на запитання знають провідні експерти й аналітичні агенції.

За даними MarketsandMarkets, на нас чекає стрімке зростання ринку навчальних систем з елементами гейміфікації. В EducateMe впевнені, що у найближчому майбутньому більш ніж половина систем управління навчанням (так звані LMS-системи) буде оснащена інструментами штучного інтелекту. Тут також вважають, що зросте популярність спільного навчання, коли складні завдання виконують не окремі учні, а невеликі групи. Очевидно, збережеться інтерес до відкритих освітніх платформ, які роблять дистанційну освіту ще доступнішою: Coursera, Udemy та подібних до них. Крім того, у світі набирає популярності тренд на навчання в інфлюенсерів у соціальних мережах.

Якщо розглядати не лише інновації у звичному розумінні, то серед інших трендів варто виділити також:

  • Педагогіку мікроступенів, що поєднує технічний інструментарій, педагогічні підходи і технології навчання. Ідея полягає в розбиванні процесу навчання на невеликі етапи, які учень зможе подолати без докладання великих зусиль.
  • Педагогіку автономії, яка спрямована на розвиток самостійної та самоорганізованої особистості. Що більше можливостей для вибору з’являється в учня, то вища його мотивація.
  • Турботу про психологічний комфорт, що передбачає тісну взаємодію навчальних закладів з учнями та їхніми батьками, навчання екологічному спілкуванню в колективах, реалізацію індивідуальних програм навчання.

Висновки

Штучний інтелект, доповнена реальність, цифрові платформи для навчання — усе це стало звичним та доступним за короткий проміжок часу. Водночас змінилися підходи до організації навчального процесу: віддається перевага навчанню в малих групах, персоналізованому підходу, гейміфікованим застосункам.

Концепція розвитку дистанційної освіти в Україні цілком відповідає глобальним трендам, проте не завжди за ними встигає — деякі інновації приходять до нас із запізненням. Ми бачимо в цьому і позитивний момент: зараз українські фахівці можуть вивчати напрацювання західних колег та вчитися на їхніх кейсах, впроваджувати досвід найкращих навчальних закладів світу.

Попри низку складнощів і викликів, з якими стикаються українські освітяни, ведеться системна робота над постійним оновленням та адаптацією освітньої системи під технологічний ландшафт, що швидко змінюється. Добре розвинена дистанційна форма навчання в Україні — один із найважливіших кроків, який свого часу було зроблено ц цьому напрямі. Очікується, що у найближчому майбутньому й інші інноваційні підходи будуть запроваджені на державному рівні, а також знайдуть підтримку та відгук у пересічних педагогів.


Читати також