11 переваг щоденного вживання вітаміну D

11 переваг щоденного вживання вітаміну D

Наша енергійність та хороше самопочуття тісно пов’язані з вітаміном D. Саме цей «сонячний» нутрієнт підтримує здоров’я та добробут. Організм людини здатний виробляти його під дією сонячного світла. Він грає ключову роль у зміцненні кісток. Але це далеко не все. Чи знаєте ви, що регулярне надходження елемента дає безліч інших корисних переваг для організму? Пропонуємо дізнатись більше про користь вживання вітаміну D дорослими та дітьми.

Зміцнення кісток

Вітамін D сприяє збільшенню поглинання кальцію в кишечнику, а також його використанню організмом з метою формування та зміцнення кісткової тканини. Нестача нутрієнту може призвести до слабкості кісток, через що виникає ризик розвитку різних захворювань на кшталт остеопорозу. Вживання поживної речовини збільшує мінеральну щільність кісток, а також зменшує ризик їх руйнування та переломів. Тож регулярне вживання вітаміну D3 дозволяє підтримати здоров’я кісткової системи, а також запобігти хворобам, пов’язаним із нею.

Зміцнення м’язів

Вітамін D відіграє важливу роль у підтримці м’язової функції. Він має властивість збільшувати синтез білків, які необхідні як для росту, так і для «ремонту» м’язів. Він допомагає контролювати м’язову функцію, зменшуючи ризик розвитку слабкості, а також зниження маси: в тому числі й у людей похилого віку. Вітамін допомагає волокнам м’язів розвиватися та рости, завдяки чому покращується рівновага та зменшується ризик падіння. Нестача нутрієнту ж навпаки може призвести до розвитку саркопенії — захворювання, якому характерна втрата м’язової маси та їх функцій із віком.

Підтримка імунної системи

Надзвичайно важливий вітамін D для функціонування імунної системи. Він надає допомогу імунним клітинам (макрофагам та лімфоцитам) у боротьбі зі шкідливими вірусами та бактеріями. Недостатній рівень нутрієнту може стати причиною погіршення функції імунітету, через що значно підвищується ризик різноманітних інфекційних захворювань (наприклад, ГРВІ, грипу). Вітамін D знижує ризик гострої респіраторної інфекції при щоденному вживанні спеціальних добавок. Ще він сприяє зменшенню запалення в організмі.

Покращення здоров’я порожнини рота

Для підтримки здоров’я ясен та зубів також важливе вживання вітаміну D. Його нестача нерідко спричиняє розвиток пародонтиту — захворювання, якому характерне запалення ясен та руйнування тканин, що оточують зуби. Поживна речовина зменшує запальні процеси. Вітамін D має антимікробні властивості, що дозволяє знижувати ризик розвитку карієсу та інших захворювань зубів: в тому числі шляхом покращення засвоєння кальцію.

Зменшення ризику розсіяного склерозу

Оскільки вітамін D має потужні протизапальні властивості, нутрієнт дійсно зменшує ризик розвитку розсіяного склерозу — захворювання, яке впливає на роботу нервової системи, викликаючи запалення, а також пошкодження захисного покриву нервів. Регулярне споживання нутрієнту дозволяє також і зменшити активність захворювання.

Зниження проявів синдрому подразненого кишечника

Якщо у вас діагностоване хронічне функціональне захворювання кишечника, яке супроводжується болем та дискомфортом у животі, запамороченням та іншими проблемами, варто подбати про достатнє надходження вітаміну D. Це дозволяє зменшити всі симптоми захворювання. Варто враховувати, що нутрієнт має позитивний вплив на запалення в кишечнику, завдяки чому може його значно зменшити та покращити ваше самопочуття.

Профілактика діабету

Чимало досліджень довели, що вітамін D знижує ризик розвитку діабету типу 2. Річ у тім, що нутрієнт має вплив на вироблення, а також використання інсуліну в організмі. Його достатній рівень сприяє зниженню рівня цукру в крови, тим самим зменшуючи ризик інсулінорезистентності. Крім того, він здатний зменшувати запалення в організмі.

Користь при депресії

Вітамін D має позитивний вплив на фізичне здоров’я, регулюючи роботу ряду нейротрансмітерів у мозку. У нього протизапальні властивості, що дозволяє протидіяти розвиткові депресії. Регулярне вживання нутрієнта покращує настрій та запускає процес відновлення ментального здоров’я, покращуючи здоров’я мозку та психічного добробуту.

Запобігання розвитку рахіту у дітей

У дитячому віці найбільш поширеною хворобою є рахіт, якому притаманні ослаблення та деформація кісткової тканини. Позаяк вітамін D у достатній кількості забезпечує нормальне засвоєння кальцію та фосфатів з їжі, покращується здоровий ріст, а також розвиток кісткової тканини у дітей.

Підтримка під час вагітності

Регулярне вживання вітаміну D, який можна придпати на сайті https://vitaworld.com.ua/vitaminy/vitamin-d, дозволяє забезпечити здоровий розвиток кісткової системи плода. Нестача нутрієнту може стати причиною розвитку різних ускладнень під час вагітності на кшталт передчасних пологів або низької маси малюка. Не слід забувати, що ця поживна речовина має протизапальні властивості, завдяки чому знижується ризик розвитку ускладнень, пов’язаних з періодом вагітності

Вітамін D: джерела та правильне вживання

Елемент не лише синтезується нашою шкірою під дією сонця, але й міститься у їжі. Якщо у вас виник дефіцит нутрієнта, обов'язково слід додати до свого раціону молочні продукти та сири, а також яєчний жовток. У разі необхідності лікар може призначити вживання спеціальних харчових добавок з вітаміном D. Обов’язково пийте їх щодня, дотримуючись рекомендацій. Нутрієнт найкраще засвоюється, якщо поєднувати вживання добавки з жирними продуктами. Водночас не варто перевищувати норму споживання та хаотично пити харчову добавку.

Надмірне вживання вітаміну D може стати причиною розвитку гіперкальціємії, пошкодження нирок, появи задишки тощо. Також до побічних ефектів можна віднести порушення шлунково-кишкового тракту. Саме тому обов’язково попередньо порадьтесь із лікарем та дотримуйтесь інструкції.


Читати також