Арктичні острови-привиди. «Найпівнічніший острів» у світі не перший, стертий з карти

Арктичні острови-привиди. Найпівнічніший острів

Автор: Кевін Гамільтон, почесний професор атмосферних наук Гавайського університету.

2021 року експедиція біля крижаного північного узбережжя Гренландії помітила острів, який, здавалося, був раніше незвіданим. Він був невеликим і вкритим гравієм, і його було оголошено претендентом на звання найпівнічнішої відомої суші у світі. Першовідкривачі назвали його Кекертак-Аванарлек, що гренландською означає «найпівнічніший острів».

Але в регіоні існувала таємниця. Трохи на північ від мису Моріс Джесуп протягом десятиліть було відкрито кілька інших невеликих островів, які потім зникли.

Деякі вчені припустили, що це були скелясті береги, які підняв морський лід.

Але коли команда швейцарських і датських дослідників вирушила на північ, щоб вивчити цей феномен «островів-привидів», вони виявили зовсім інше. Вони повідомили про свої відкриття у вересні 2022 року: ці невловимі острови насправді є великими айсбергами, що стоять на дні моря. Ймовірно, вони прийшли з сусіднього льодовика, де щойно відкололися інші айсберги, вкриті гравієм від зсувів, які були готові спливти.

Це не перше подібне зникнення у заполярній Арктиці і не перша необхідність стерти землю з карти. Майже століття тому інноваційна повітряна експедиція змінила карти великих ділянок Баренцова моря.

Вид з цепеліна в 1931 році

Експедиція 1931 року виникла на основі плану американського газетного магната Вільяма Рендолфа Герста щодо вражаючого рекламного трюку.

Герст запропонував, щоб «Граф Цепелін», на той час найбільший у світі дирижабль, полетів до Північного полюса для зустрічі з підводним човном, який би подорожував під льодом. Ця пропозиція зіткнулася з практичними труднощами, і Герст відмовився від плану, але ідея використання «Графа Цепеліна» для проведення географічних і природничих досліджень заполярної Арктики була підхоплена міжнародним комітетом полярних наук.

Повітряна експедиція, яку вони розробили, використовувала новаторські технології та зробила важливі географічні, метеорологічні та магнітні відкриття в Арктиці, включаючи перекартування великої частини Баренцова моря.

Експедиція була відома як Polarfahrt, що німецькою означає «полярна подорож». Незважаючи на міжнародну напруженість у той час, цепелін перевозив команду німецьких, радянських і американських вчених і дослідників.

Серед них були Лінкольн Елсворт, багатий американець і досвідчений дослідник Арктики, котрий напише перший науковий огляд «полярної подорожі» та її географічних відкриттів. Двоє важливих радянських вчених також брали участь – визначний метеоролог Павло Молчанов і головний науковий дослідник експедиції Рудольф Самойлович, який здійснював магнітні вимірювання. Відповідальним за метеорологічні операції був Людвіг Вайкман, директор Геофізичного інституту Ляйпцизького університету.

Літописцем експедиції був Артур Кестлер, молодий журналіст, який потім прославився своїм антикомуністичним романом «Ніч ополудні», де зображував тоталітаризм, який обернувся проти прихильників своєї партії.

Граф Цепелін

Побудований у 1928 році та довжиною більше двох футбольних полів, «Граф Цепелін» зазвичай використовувався для надрозкішних комерційних пасажирських перевезень. Фінансування наукової місії відбувалося частково за рахунок продажу листівок із марками, спеціально випущеними поштовими службами Німеччини та Радянського Союзу. Джерело: Вікімедіа.

П’ятиденна подорож привела їх на північ Баренцова моря, аж до 82-ох градусів північної широти, а потім сотні миль на схід, перш ніж повернутись на південний захід. 

Кестлер робив щоденні звіти за допомогою короткохвильового радіо, які з’являлися у газетах по всьому світу. 

«Досвід цього стрімкого, тихого і невимушеного підйому, чи радше падіння вгору, в саме небо, є прекрасним і п’янким, – написав Кестлер у своїй автобіографії 1952 року. – …це дає людині повну ілюзію, ніби вона вирвалася з неволі земного тяжіння».

«Ми ширяли в арктичному повітрі декілька днів, спокійно рухаючись із середньою швидкістю 60 миль на годину і часто зупиняючись у повітрі, щоб завершити фотографічну зйомку або випустити невеличкі метеорологічні кулі. Усе це мало чарівність і викликало тихе захоплення, яке можна порівняти з подорожжю останнім вітрильником в епоху швидкісних човнів».

«Недолік неіснування»

Регіони високої широти, над якими пройшла Polarfahrt, були неймовірно віддалені. Наприкінці 19 століття, австрійський дослідник Юліус фон Пайєр повідомив про відкриття Землі Франца-Йосифа, архіпелагу з майже 200 островів у Баренцовому морі, але спочатку виникали сумніви щодо її існування.

Земля Франца-Йосифа. Джерело: Вікімедіа

Земля Франца-Йосифа. Джерело: Вікімедіа

Polarfahrt підтвердила існування Землі Франца-Йосифа, але виявила, що карти, створені ранніми дослідниками заполярної Арктики, мали разючі недоліки.

До експедиції «Граф Цепелін» був оснащений ширококутними камерами, які дозволяли детально фотографувати поверхню знизу. Цепелін, що повільно рухається, ідеально підходив для цієї мети і міг проводити неквапливі огляди, які були неможливі під час польотів літальних апаратів з нерухомим крилом.

«Ми витратили залишок дня [27 липня] на географічне дослідження Землі Франца-Йосифа», – написав Кестлер.

«Нашою першою ціллю був острів під назвою Земля Альберта Едварда. Легше сказати, ніж зробити, бо Земля Альберта Едварда мала один недолік – її не існувало. Її можна знайти на кожній карті Арктики, але не в самій Арктиці...».

«Наступна мета – Земля Гармсворт. Як би смішно це не звучало, Землі Гармсворт теж не існувало. Там, де вона мала бути, не було нічого, крім чорного полярного моря та відображення білого “Цепеліна”».

«Бог його знає, чи дослідник, який наніс ці острови на карту (я вважаю, це був Пайєр), не став жертвою міражу, прийнявши деякі айсберги за сушу… У всякому разі, станом на 27 липня 1931 року їх було офіційно стерто».

Експедиція також відкриє шість островів і змінить берегові контури багатьох інших.

Революційний спосіб вимірювання атмосфери

Експедиція також відзначилась інструментами, які Молчанов випробував на борту «Графа Цепеліна», включаючи нещодавно винайдені «радіозонди». Його технологія зробить революцію в метеорологічних спостереженнях і призведе до винайдення інструментів, на які сьогодні покладаються атмосферні вчені, і я також.

До 1930 року вимірювання температури високо в атмосфері було надзвичайно складним завданням для метеорологів.

Павло Молчанов і Людвіг Вайкман готуються до запуску метеорологічної кулі. Джерело: Музей радіозондів Північної Америки

Павло Молчанов і Людвіг Вайкман готуються до запуску метеорологічної кулі. Джерело: Музей радіозондів Північної Америки

Вони використовували так звані реєструючі зонди, які фіксували температуру і тиск за допомогою метеорологічної кулі. Стилус створював безперервний слід на папері чи іншому носії, але, щоб прочитати його, вчені повинні були знайти пакет зонда після того, як він упав, а він зазвичай дрейфував на багато миль від точки запуску. Це було особливо непрактично у віддалених районах, таких як Арктика.

Пристрій Молчанова міг передавати температуру та тиск через короткі проміжки часу під час польоту повітряної кулі. Сьогодні радіозонди з повітряних куль запускаються щодня на кількох сотнях станцій по всьому світу.

Polarfahrt була шансом Молчанова на вражаючу демонстрацію. «Граф Цепелін» зазвичай літав у нижніх кількох тисячах футів атмосфери, але міг служити платформою для запуску метеорологічних куль, які могли підніматися набагато вище, діючи як дистанційні «роботи» у верхніх шарах атмосфери.

Polarfahrt

Щоб запустити радіозонди з цепеліна, метеорологічні кулі спочатку мали додаткову вагу, щоб знизитися. Баласт був закріплений так, щоб згодом відчепитися, і тоді повітряна куля могла піднятися в атмосферу. Джерело: Музей радіозондів Північної Америки.

Заповнені воднем метеорологічні кулі Молчанова забезпечили перші спостереження стратосферних температур біля полюса. Він несподівано виявив, що на висоті 10 миль повітря на полюсі насправді було набагато теплішим, ніж на екваторі.

Доля головних героїв

Polarfahrt став останнім розквітом міжнародного наукового співробітництва на початку 1930-х років, у період катастрофічного зростання авторитарної політики та міжнародних конфліктів. До 1941 року США, Радянський Союз і Німеччина будуть у стані війни.

Молчанов і Самойлович стали жертвами сталінської таємної поліції. Будучи угорським євреєм, життя та кар’єра Кестлера були затьмарені політикою того часу. Згодом він знайшов притулок в Англії, де побудував кар’єру романіста, есеїста й історика науки.

«Граф Цепелін» продовжували використовувати для комерційних пасажирських перевезень переважно на трансатлантичних рейсах. Але одна з найвідоміших трагедій в історії незабаром поклала кінець епосі подорожей цепелінами. У травні 1937 року молодший дирижабль «Графа Цепеліна» «Гінденбург» загорівся під час спроби приземлитися в Нью-Джерсі. «Граф Цепелін» був демонтований у 1940 році, щоб забезпечити металобрухт для німецьких військових зусиль.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під заголовком «Ghost islands of the Arctic: The world’s ‘northern-most island’ isn’t the first to be erased from the map» в журналі The Conversation 8 вересня 2022 р.


Переклали Ростислав Кашуба, Маргарита Клименко та Катерина Шарабура.


Читати також