Останні новини у світі високих технологій. 27.09.2022

Останні новини у світі високих технологій. 27.09.2022

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Створено живу програмовану матерію з бактерій

жива програмована матерія з бактерій

Вона знадобиться для очищення водойм і створення датчиків. Хоча до комерційної версії ще далеко.
В Університеті Райсу в США біологи розробили технологію вирощування живої матерії з генетично модифікованих бактерій. Для початку вчені змінюють генетичний код бактерій, після цього використовують білок, який стимулює зростання мікроорганізмів і дозволяє створювати великі структури.
Основою роботи стала бактерія Caulobacter crescentus (її можна знайти у водоймищах). У її генетичному коді міститься білок, який створює захист мембрани бактерії. Цей захист схожий на луску змії. Саме така "луска" і використовується для створення просторових структур, які потім заповнюються масою з бактерій. В результаті виходить речовина, яка росте за аналогією з деревами, кістками і т. п. За добу населення таких мікроорганізмів збільшується в 10 тисяч разів.

Вчені вже створили кілька видів таких бактерій, враховуючи ті, які можуть очищати водоймища, прискорюючи процес окислення у глюкози. Це дозволить очистити воду від отруйних речовин чи забруднення.

Загалом така технологія може стати основою для біоелектроніки, живих датчиків і нових ліків. Крім того, таким способом можна створити будівельні матеріали, які відновлюють свою структуру при порушенні.

Нарешті, такі мікроорганізми можна зберігати за кімнатної температури, що дозволить відмовитися від спеціальних заходів при перевезенні. При цьому дослідники зазначають, що комерційне впровадження технології поки що далеко.

Китайські вчені вважають, що динозаври почали вимирати до падіння метеорита

динозаври

Видове розмаїття динозаврів знижувалося задовго до падіння метеориту.
Дослідники з китайського університету геонаук, вивчивши понад 1000 залишків яєчних шкаралуп, припустили, що динозаври стали на шлях вимирання за мільйони років до падіння метеорита.

Скам'янілі яєчні шкаралупи та цілі яйця динозаврів, які жили за два мільйони років до падіння метеорита, було виявлено у Центральному Китаї. Незважаючи на величезну кількість останків, вони належали лише двом різним таксонам — гадрозавридам та овірапторам. При цьому кількість видів постійно зменшувалась усі два мільйони років. Це може свідчити про те, що біорізноманіття вже тоді було надзвичайно низьким.

Зниження біорізноманіття послабило колективну здатність динозаврів до адаптації після удару астероїда Чіксулуб, який впав у Мексиці. Це означає, що передумови для масового вимирання динозаврів склалися мільйони років до падіння метеорита.

Низьке видове розмаїття у той період було характерно й для Північної Америки, тобто зниження різноманітності проходило глобально. Причинами могли стати виверження вулканів та зміна клімату. Деякі дослідження припускають, що різноманітність динозаврів могла почати скорочуватись за 10 мільйонів років до падіння метеориту. Противники цієї гіпотези вважають, що менше 20% динозаврів перебували в занепаді перед падінням метеориту, тому пояснити їхнє вимирання лише «земними» причинами не можна. Автори наголошують, що необхідні подальші дослідження на цю тему.

Скільки золота можна видобути зі смартфона? Користувач переробив понад 200 пристроїв, щоб знайти відповідь на це питання

золото у смартфонах

Золото використовується не тільки в індустрії ювелірних виробів, а й у електронних пристроях - у друкованих платах. Може здатися, що видобуток золота з мобільних телефонів, що були у використанні, — це непогана ідея для стартапу.

У цьому вирішив переконатися користувач Weibo під ніком Chef Alchemist, який купив 210 друкованих плат від смартфонів по 1,5 долара за штуку. У процесі отримання золота необхідно провести ряд хімічних і фізичних процесів (очищення, розчинення, фільтрацію і так далі) з використанням кислоти й інших матеріалів. У результаті він зміг видобути з цих плат лише 0,41 г золота. На місцевому ринку це не більше, ніж 30 доларів.

Тобто витрати лише на закупівлю друкованих плат виявилися у 10 разів більшими за вартість отриманого золота. Також треба врахувати вартість інструментів і хімічних реактивів.

Mydrivers зазначає, якщо масштаби переробки досить великі, а процес поставлений на конвеєр, вилучення золота зі схем мобільних телефонів має сенс. Згідно з опублікованими Mydrivers даними, з 1 мільйона мобільних телефонів можна отримати 16 тонн міді, 350 кг срібла, 34 кг золота та 15 кг паладію.

Однак процес видобутку золота дуже забруднює довкілля, а різні хімічні речовини також негативно впливають на здоров'я робітників. Тому ці виробництва поступово згортаються чи забороняються у Китаї.

Таємничий планшет Google Pixel Tablet буде досить великим

Google Pixel Tablet

Стали відомі деякі параметри.
У Мережі з'явилися характеристики планшета Pixel, який компанія показувала раніше на своєму заході.

Pixel Tablet з'явиться лише наступного року, хоча невідомо, коли саме. Сама Google подробицями не ділилася. Але тепер нам відомо, що планшет буде оснащений екраном діагоналлю 10,95 дюйма, 128 або 256 ГБ флеш-пам'яті, модулем Wi-Fi 6 і, ймовірно, SoC Tensor другого або вже третього покоління, залежно від того, коли пристрій вийде на ринок.

Також раніше були чутки про те, що саме Pixel Tablet стане першим пристроєм із виключно 64-розрядною Android 13, тобто 32-розрядне ПЗ на нього встановити буде неможливо.

Вчені виявили протогалактику, яка дала життя Чумацькому Шляху

Чумацький Шлях

Її вік перевищує 12,5 млрд років.
Міжнародна команда астрономів виявила найдавнішу за всю історію спостережень популяцію зірок у центрі Чумацького Шляху, які можуть бути центром галактики. Препринт роботи вчених з Інституту астрономії Макса Планка опубліковано у базі ArxiV.
Вчені припускають, що ця популяція є залишками протогалактики, яка дала життя галактиці Чумацький Шлях. Протогалактика сягає майже 18 тис. світлових років, її маса в 100 млн разів перевищує масу Сонця, а вік перевищує 12,5 млрд років.

Вчені використали дані, отримані космічним кораблем Gaia, запущеним у 2013 році. Основна місія цього апарату – допомога у складанні найдетальнішої карти Чумацького Шляху.

Загалом астрономи досліджували близько двох мільйонів зірок, з них 18 тис. не рухаються у бік поглинаючого диску Чумацького Шляху. За словами вчених, це говорить про те, що ці зірки є ядром, навколо якого галактика й утворилася.

Глава Xiaomi вже тестує перший 200-мегапіксельний смартфон компанії - Xiaomi 12T Pro

Xiaomi 12T Pro

Продаж стартує у жовтні.
Лей Цзюнь, засновник Xiaomi, голова та генеральний директор Xiaomi Group, повідомив у соціальних мережах, що тестує новий телефон, який незабаром буде випущений у всьому світі.

Йдеться про нову лінійку Xiaomi для зарубіжних ринків, яка включатиме моделі Xiaomi 12T та 12T Pro. У моделі 12T Pro вперше для цієї компанії використовується 200-мегапіксельний датчик зображення. За даними, це сенсор Samsung HP1, який раніше з'явився в Moto X30 Pro.
Оптичний формат датчика HP1 становить 1/1,22 дюйми, що більше, ніж у Sony IMX707 розміром 1/1,28 дюйми з 0,64-мкм пікселем. В умовах недостатнього освітлення можуть бути синтезовані пікселі розміром 1,28 мкм для створення фото з роздільною здатністю 50 Мп.

Крім того, Xiaomi 12T Pro також буде оснащений 8-мегапіксельним надширококутним та 2-мегапіксельним макрооб'єктивом, а фронтальна камера буде 20-мегапіксельною.

Xiaomi 12T Pro отримає 6,67-дюймовий прямий екран з роздільною здатністю 1220 x 2712 пікселів і частотою оновлення зображення 120 Гц, однокристальну систему Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1, акумулятор ємністю 5000 мА•2 і підтримує 1000 мА.

Xiaomi 12T буде оснащений однокристальною системою MediaTek Dimensity 8100, основною камерою на 108 млн пікселів і теж підтримуватиме швидку провідну зарядку потужністю 120 Вт.

Смартфони вийдуть у жовтні.

Музика, яка пахне. Haval витратив на аудіосистему Cool Dog мільйони доларів

 Cool Dog

18 динаміків, унікальні сидіння та система ароматизації салону.
Компанія Haval витратила на створення аудіосистеми у кросовері Cool Dog понад 4 мільйони доларів. Тепер у компанії розповіли, що у цій системі особливого. Haval Cool Dog орієнтований на молодіжну аудиторію та отримав нову аудіосистему об'ємного звучання 4D sound-burning cockpit.

Розробники не обмежилися просто гарною акустикою і підсилювачем. Автомобіль отримав справжній сплав ексклюзивного музичного інтерфейсу, 18 динаміків об'ємного звучання виробництва JVC, передніх сидінь з активною функцією підтримки ритму, які дозволяють краще відчути низькі частоти. Крім того, великий внесок роблять 64-колірне ритмічне атмосферне освітлення і бортова система ароматизації салону з трьома спеціальними типами ароматів.

У результаті кросовер може надати користувачеві повний спектр налаштування аудіовізуальних, тактильних і навіть нюхових параметрів.

SpaceX випустила понад мільйон терміналів Starlink

Starlink

Замовлення на Starlink почали збирати 19 місяців тому.
Усього за 19 місяців з моменту відкриття попередніх замовлень на систему супутникового інтернету Starlink компанія SpaceX випустила понад мільйон терміналів.

Спочатку інформацію підтвердив @esherifftv, заявивши, що отримав її від джерела, яке працює на виробничому підприємстві SpaceX Starlink у Редмонді, штат Вашингтон. Ілон Маск одразу ж підтвердив цю новину у Twitter.

Нещодавно Ілон Маск оголосив, що супутниковий інтернет-сервіс тепер є на всіх континентах. Крім того, мільярдер також підтвердив, що Starlink тепер працює в Ірані після відключення владою інтернету для більшості громадян на тлі придушення мирних протестів, спричинених смертю студентки Махси Аміні.

Apple дозволить продавати NFT у додатках з App Store

Apple NFT

Але братиме комісію у 30%.
В Apple дозволити розробникам продавати незамінні токени (NFT) через функцію покупок у додатку. При цьому Apple хоче отримувати 30% комісії з усіх транзакцій, що відбуваються при купівлі токена.

Спільнота називає рішення компанії «абсурдним», оскільки Apple аж ніяк не відіграє ролі в цих транзакціях — вони просто відбуваються із пристроїв компанії. У деяких регіонах комісії Apple можуть становити понад 35%.

«Тепер Apple вбиває всі додатки з NFT, які не може обкласти податком, руйнуючи ще одну технологію, що зароджується, яка може конкурувати з її гротескно завищеною комісією у вбудованому платіжному сервісі. Apple потрібно зупинити», - написав у своєму Twitter CEO Epic Games Тім Свіні.

Ряд експертів вважають, що Apple втратить розробників NFT-маркетплейсів і змусить користувачів переходити до конкурентів - писати мобільні криптопрограми та веб-версії для Android буде вигідніше, ніж для iOS.

NASA успішно протестувало захист Землі від небезпечних космічних об'єктів

DART

Американський зонд DART зіткнувся з астероїдом Діморф на швидкості 24 тис. км/год.

Кілька годин тому космічний зонд місії DART протаранив астероїд Діморф (Dimorphos), котрий належить до системи Дідім. Ця система складається з двох малих астероїдів - Дідім (Didymos - з грецької «близнюки») і Діморф, котрі мають між собою гравітаційний зв’язок, подібно Землі і Місяцю. Різниця полягає лише у тому, що 160-метровий Діморф, не обретається навколо свого великого брата - 780-метрового Дідіма, а ці два астероїда обертаються навколо спільного інерційного центру - тобто фактично хороводять коло. Так ось саме малий Діморф, діаметром усього 160 метрів і був ціллю «дротика».
DART або «Double Asteroid Redirection Test» - це спільна місія NASA Planetary Defense Coordination Office і університета Джона Гопкінса (The Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory). Ціль місії - з’ясувати, чи може рукотворний зонд змінити траєкторію небесного тіла, якщо воно буде потенційно загрожувати Землі зіткненням. Місія стартувала 24 листопада 2021 року з з космодрому Ванденберг. РН Falcon9 від компанії SpaceX вивів зонд у космос.

Те, як DART наближався до астероїда, команда Центра управління місією спостерігала у прямому етері. Було чітко видно сам астероїд і навіть каменюки, що на ньому лежать. Останній кадр був зроблений за 2,5 секунд до удару.

У нас також є можливість спостерігати за катастрофою зі сторони - незадовго до зіткнення, а саме 11 вересня, від зонду відділився невеличкий кубсат LICIACube, котрий був розроблений Італійським космічним агентством. Його задача - летіти за DARTом і знімати хід місії у безпечній перспективі. Двома роками пізніше, Європейська космічна агенція відправить дослідницький зонд HERA для дослідження кратера, що утворився у результаті удару.
Зараз же вчені будуть досліджувати, як саме зміниться траєкторія Діморфа, а також період його обертання, а відповідно і траєкторія самої системи Дідім-Діморф. Це дасть нам зрозуміти, чи реально буде втілити сценарій «Армагеддона» у житті.

Відеокарти рекордно обвалилися в ціні

Відеокарти

У деяких випадках вартість нижча за рекомендовану.
Після виходу оновлення для Ethereum попит на потужні відеокарти різко впав. Якщо ще недавно відеокарти сімейства GeForce RTX 30 могли продаватися у два-три рази дорожче за рекомендовану ціну, то тепер ціни різко впали (у деяких випадках навіть нижче за рекомендовані).

GeForce RTX 3080, яка нещодавно продавалася за 1140 доларів, коштує близько 700 доларів, проте тепер не так просто знайти бажаючих купити відеокарти. Раніше майнери приходили до магазинів із купою грошей і забирали всі доступні відеокарти, а тепер ні нові комп'ютери, ні відеокарти практично не купуються.

Майнери, які вирішили продати відеокарти, куплені на рік і більше, змушені втрачати гроші. Продавці очікують, що найближчим часом на ринку з'явиться ще більше відеокарт від майнерів. Можливо, це призведе до ще більшого падіння цін.

Очікується, що нове покоління відеокарт буде випущено найближчими тижнями, що підвищить попит на старі карти. GeForce RTX 40 стане доступною 12 жовтня. Radeon RX 7000 надійде у продаж на початку листопада.

Apple Watch Ultra здатні витримати занурення глибше 40 метрів, про які говорить Apple


Годинник протестували у спеціальній камері.

Новинка Apple, нагадаємо, має підвищений ступінь захисту, зокрема від води. Сама компанія каже, що годинник можна занурювати на глибину до 130 футів, або до 40 метрів. Як можна бачити, в експерименті в спеціальній камері створювався тиск, який вищий за те, що відповідає зазначеній глибині, і годинник пережив такий експеримент. До речі, після перевищення зазначеної вище глибини годинник сигналізує про це і перестає показувати точне значення, вказуючи лише, що поріг 130 футів перевищений.

Судячи з усього, автор не створював тиск вище того, що є на глибині 160 футів, або майже 50 метрів. При цьому варто пам'ятати, що загалом Watch Ultra відповідають специфікаціям, які мають на увазі можливість занурення на глибину до 100 метрів, але поки що такої перевірки годинникам ніхто не влаштував.

Xiaomi працює над смартфоном, що нагадує дзеркальні камери

Xiaomi

Великий датчик зображення, змінна фокусна відстань і рухомий об'єктив.
Авторитетний інформатор Digital Chat Station стверджує, що Xiaomi працює над новою камерою для смартфона, яка буде схожа на дзеркальні камери.

Китайська компанія запатентувала нову систему масштабування. При цьому патент описує смартфон, оснащений єдиним модулем основної камери. Також згадуються великий датчик зображення, змінна фокусна відстань і рухомий об'єктив.

Поточна тенденція на ринку смартфонів полягає в тому, що чим більше датчиків, тим більш вражаюча система камер. Однак Xiaomi може змінити правила гри.

Xiaomi – не перший виробник смартфонів, який працює у цьому напрямку. Раніше Samsung представила Galaxy K Zoom та S4 Zoom з камерами зі змінною фокусною відстанню, які були досить важкими пристроями.

Microsoft обмежила для москалів можливість оновлення комп'ютерів із Windows 11

 Windows 11

Якщо москаль спробує завантажити та інсталювати оновлення через Windows Update, операційна система пропонує перейти на офіційний сайт компанії. На сайті ж при спробі завантажити спеціальну програму-завантажувач останньої версії Windows 11 відкривається порожнє вікно браузера, завантаження не відбувається.

З App Store масово зникають москальські програми

vk більше нема в app store

Додаток сервісу оголошень «Юла» та сервісу для купівлі, оренди та продажу нерухомості в москві «Домклик» видалено з App Store. У пошуку їх немає, а за прямим посиланням відповідні сторінки не відкриваються.

З App Store зник додаток соціальної мережі "ВКонтакте", а пізніше з маркетплейсу Apple були видалені інші додатки холдингу: "Пошта Mail.ru", "Облако Mail.ru", "VK Музыка", "VK Клипы", "VK Мессенджер", "VK Play" та "VK Админ".


Читати також