Користувачі ноутбуків брешуть частіше, ніж ті, хто користуються телефонами: як пристрої можуть визначати нашу поведінку під час спілкування з незнайомцями

Користувачі ноутбуків брешуть частіше

Автори: Тері Курцберґ, доцент катедри менеджменту та глобального бізнесу Ратґерського університету; Чарлз Нокен, доцент катедри менеджменту Університету Де Поля; Мейсон Емері, доцент професійної практики Ратґерського університету.

Основна ідея

Як показало наше нове рецензоване дослідження, люди брешуть заради особистої вигоди частіше, коли користуються ноутбуком, ніж смартфоном. Враховуючи, що ці два пристрої мають практично однакові технічні можливості – це коробки зі штучним інтелектом – це здивувало нас і лише підкреслило психологічний вплив технологій.

Наше перше із запланованої серії досліджень являло собою версію того, що економісти називають грою в ультиматум. У вправі «погодитись чи відмовитись» одному з гравців кажуть, що він отримає певну суму грошей, частину якої він має поділити з партнером. Але вони можуть сказати партнеру все, що захочуть, про загальну суму і про те, скільки від неї готові запропонувати – це дозволить їм збрехати і залишити більшу частину грошей собі. Однак, щоб вони отримали хоч якісь гроші, партнер має погодитись на запропоновану суму.

У нашому варіанті ми попросили 137 студентів і аспірантів уявити, що вони отримають 125 доларів США на двох зі своїм однокурсником, якщо їхній випадково обраний партнер погодиться на угоду. Половина з них використовували ноутбук, інші – смартфон.

дівчина зі смартфоном

Хоча переважна більшість учасників хоча б трохи збрехали, користувачі ноутбуків брехали набагато частіше і набагато більше. 82% учасників з ноутбуками обманювали (порівняно з 62% користувачів телефонів) і в середньому стверджували, що сума була на 20 доларів менше.

Хоча це був гіпотетичний випадок, не пов’язаний із реальними грошима, попередні дослідження, проведені нами й іншими вченими, показують, що подібні сценарії добре передбачають реальну поведінку.

Щоб перевірити, чи підтвердиться наш висновок у більш реальному сценарії, ми розробили експеримент з переговорів, в якому двом людям було запропоновано поторгуватися про ціну покупки напівпровідникової фабрики, що належить одному з них. Ми розділили 222 студентів на покупців і продавців. Покупцям конфіденційно повідомили, що ринкова вартість об’єкта оцінюється у 21 мільйон доларів.

Потім ми попросили покупців повідомити продавців, яка, на їхню думку, справедлива ринкова вартість об’єкта та зробити початкову пропозицію. Як і в першому експерименті, близько половини студентів використовували свої телефони, а решта вела переговори на ноутбуках.

Знову ж таки користувачі ноутбуків більше брехали. В середньому вони називали продавцям справедливу ціну у розмірі $16.7 мільйонів, занижуючи її більш ніж на $4 мільйони, порівняно з $18.1 мільйонами для учасників, які використовували телефони. В обох випадках їхні фактичні пропозиції були лише трохи вищими за нібито ринкову вартість, яку вони називали.

Щоб з’ясувати, що відбувається, ми запитали учасників окремого дослідження про їхні асоціації з кожним пристроєм і виявили стійку закономірність. Телефони викликали асоціації з друзями та родиною, а ноутбуки – думки про роботу, успіх і досягнення, які, згідно попередніх досліджень, можуть спровокувати неетичну поведінку.

Чому це важливо

Використання людьми технологій при прийнятті рішень може непомітно, але фундаментально змінити спосіб роботи нашого мозку.

У попередніх дослідженнях ми виявили, що люди частіше брешуть, менше співпрацюють і більш негативно оцінюють інших, коли виконують завдання віртуально, а не особисто з фізичними інструментами, такими як ручка та папір.

Хоча дослідження, подібні до нашого, не можуть досконало передбачити, як люди поведуть себе в реальному житті, ці експерименти дають більше доказів того, що технології можуть непомітно змінювати людську поведінку.

Що ми поки не знаємо

Ми не знаємо, чи будуть наші висновки справедливі для інших завдань і в контексті наявних відносин. Навіть у наших експериментах на рішення людей брехати можуть впливати інші фактори, такі як розмір екрану або місцезнаходження.

Наше дослідження показує необхідність оцінювати те, як технічні засоби використовуються в реальних умовах, включно з несвідомим впливом, який ці пристрої можуть мати на щоденні рішення та етичні стандарти.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «Lies are more common on laptops than on phones – how devices may shape our behavior when bargaining with strangers» в журналі The Conversation 14 вересня 2022 р.

Переклали Вероніка Єгорова й Анна-Марія Матола.


Читати також