13-03-2023 Розваги 363

Брендан Фрейзер. Від забуття до номінації на Оскар

Брендан Фрейзер. Від забуття до номінації на Оскар

Ще недавно здавалося, що кар'єру Брендана Фрейзера закінчено. Тепер він номінований на «Оскар» за роль у «Киті» Аронофскі. Розповідаємо неймовірну історію актора, який пережив славу і забуття — але знайшов у собі сили повернутися.

Наприкінці 1990-х Брендан Фрейзер був одним із найбільш затребуваних та високооплачуваних акторів Голлівуду. Фільми за його участю — «Мумія», «Джордж із джунглів», «Вибух з минулого» — любили критики та глядачі. Але наприкінці 2000-х Фрейзер практично перестав зніматися — багато в чому, як з'ясувалося з його інтерв'ю 2018 року, через пережите 2003-го домагання. Тепер актор знову у центрі уваги — він номінований на «Оскар» за роботу у фільмі Даррена Аронофського «Кит». Нагородження пройде в ніч з 12 на 13 березня, головними конкурентами Фрейзера називають Коліна Фаррелла («Банші Інішерина») та Остіна Батлера («Елвіс»). Розповідаємо історію Брендана Фрейзера, котрий перезапустив свою кар'єру в зовсім новому для нього амплуа.

Про що «Кит» Аронофскі

У драмі Аронофскі Фрейзер грає Чарлі — вчителя англійської мови з ожирінням, який безупинно заїдає горе через смерть коханого чоловіка. За сюжетом 270-кілограмовий герой намагається налагодити стосунки із 17-річною дочкою — її зіграла зірка «Дивні дива» Седі Сінк.

Під час зйомок фільму Фрейзер щодня проводив у гримерів по шість годин: залежно від сцени на артиста одягали накладний торс вагою від 22 до 136 кілограмів. В інтерв'ю Variety він розповідав:

Я накачав м'язи, про існування яких не підозрював. Костюм був майже як гамівна сорочка з рукавами. Його розписували аерографом вручну, щоб костюм був схожий на людську шкіру. На ньому навіть було волосся, приклеєне вручну.

Прем'єра "Кита" відбулася на Венеціанському кінофестивалі 5 вересня 2022 року. Після фінальних титрів глядачі стоячи вітали Фрейзера протягом шести хвилин — під час цієї овації він заплакав на очах у глядачів. Роль Чарлі стала для актора приводом для дослідження його особистого болю: за останні 10 років він сам пережив кілька втрат і став самітником, але потім почав життя спочатку.

Брендан Фрейзер у фільмі «Кит»

Що сталося з кар'єрою Фрейзера

Вперше глядачі впізнали Брендана Фрейзера 1992-го: у комедії «Заморожений каліфорнієць» він зіграв печерну людину, яка замерзла у льодах — і відтанула вже в наші дні. З того часу він ще кілька разів грав наївних симпатичних влучників — наприклад, у комедіях «Джордж з джунглів» (1997) та «Вибух з минулого» (1998).

Герой Фрейзера в «Джорджі з джунглів» майже весь час ходить у пов'язці на стегнах — творці картини явно підкреслювали тим самим відмінну фізичну форму актора. Після цієї прем'єри брутального і привабливого Фрейзера помітили продюсери пригодницького фільму «Мумія», — і режисер картини Стівен Соммерс запросив його до проекту.

«Мумія» вийшла 1999 року і стала суперхітом — за бюджету 80 мільйонів доларів фільм зібрав у прокаті 416 мільйонів. Самому Фрейзеру роль принесла найбільший на той момент гонорар у його кар'єрі — чотири мільйони доларів — і статус одного з найоплачуваніших акторів Голлівуду.

Рейчел Вайс та Брендан Фрейзер у фільмі «Мумія»

Через рік актор знявся в комедії «Засліплений бажаннями» з Елізабет Герлі, де зіграв невдаху програміста, якого спокушає диявол у вигляді дівчини. За цю роль він отримав 10 мільйонів доларів, а ще через рік – 2001-го – заробив 12,5 мільйона на сіквелі «Мумії».

Але наступні фентезі-бойовики за участю Фрейзера на кшталт «Чорнильного серця» (2007) та «Подорожі до центру Землі» (2008) не повторили успіх «Мумії». Сімейні комедії за його участю - "Луні Тюнз: Знову в ділі" (2003), "Помста пухнастих" (2010) - громили критики та ігнорували глядачі.

У ті роки Фрейзер пробував грати і драматичні ролі: у картині Джихо Лі «Повітря, яким я дихаю» (2007) він створив образ бандита з трагічним минулим, а в трилері Майкла Калео «Востаннє» (2006) він перетворився на наївного стажера у великій корпорації. Єдиним великим успіхом для Фрейзера в цьому жанрі стала кримінальна драма «Зіткнення» Пола Гаггіса (2004), в якій актор виконав роль окружного прокурора (у картини три «Оскари»: за найкращий фільм, сценарій та монтаж).

І все ж таки до кінця 2010-х головним досягненням Фрейзера залишався образ любителя пригод Ріка О'Коннелла з «Мумії». У 2008-му продюсери відновили франшизу: третя частина, «Гробниця імператора-драконі», мала запустити нову трилогію, про О'Коннелла та його сина. Але фільм не виправдав очікувань — у кінотеатрах він зібрав 403 мільйони доларів за бюджету 145 мільйонів. Для голлівудської картини це провал: на маркетинг закладається сума, що дорівнює бюджету фільму, тож прибуток від третьої «Мумії» ледве перевищив 100 мільйонів. Після цієї невдачі кар'єра Фрейзера у великому кіно завмерла на 10 років.

Кадр із фільму «Мумія: Гробниця імператора дракона» (2008)

Філіп Берк

П'ять років тому в інтерв'ю журналу GQ актор розповів про пережите домагання. 2003-го його покликали на обід Голлівудської асоціації іноземної преси, яка вручає нагороду «Золотий глобус» — одну з найпрестижніших в індустрії. У коридорі Фрейзер зіштовхнувся з Філіпом Берком — президентом асоціації на той час. Через 15 років актор так описує цю зустріч:

Лівою рукою він обійняв мене за талію, стиснув сідницю, дістав до промежини. І він почав водити пальцем. Я відчув себе жахливо. Наче я був маленькою дитиною. Мені здавалося, що у мене в горлі грудка. Я думав, що розплачуся.

Фрейзер розповів про те, що сталося дружині, актрисі Ефтон Сміт, і своєму агенту. За їхньою порадою актор зажадав від Берка письмових вибачень і отримав їх формально. Але сама асоціація іноземної преси та її президент все одно називали домагання «грайливим поплескуванням» та жартом.

Після цієї події, за словами Фрейзера, у нього розпочалася депресія. «Я був нещасний. Переконував себе, що нічого страшного не трапилося, що цей хлопець просто доторкнувся до мене», — згадував актор. Під час зйомок сімейної комедії "Луні Тюнз: Знову в ділі" він продовжував думати про інцидент із Берком. У фільмі актор грав сам себе, а також свого двійника-каскадера. У фіналі фільму Фрейзер та його дублер зустрічаються – і копія Фрейзера б'є актора по обличчю.

Щоб зіграти самого себе, Фрейзер сам вибирав одяг — і в цій сцені, де йому треба було бити себе по обличчю, він одягнувся зовсім без смаку. «Так я уявляв найгіршу версію себе. Ось чому я хотів зіграти у цьому фільмі. Мені треба було роздратуватися на себе і добре врізати, поки цього не зробив хтось інший. А я знав, що це станеться.»

Брендан Фрейзер у фільмі «Луні Тюнз: Знову в діліі»

За словами актора, пізніше цей удар йому таки завдали: Філіп Берк якимось чином вплинув на голлівудські студії і вони внесли Фрейзера до чорного списку, вважає актор.

Не знаю, чи ця подія викликала немилість в асоціації іноземної преси. Але тиша [в кар'єрі] була приголомшливою. Телефон перестає дзвонити, і ви починаєте запитувати себе чому? Є багато причин, але чи це була [конфлікт з асоціацією] одна з них? Гадаю, що була.

35-річний актор сподівався перезапустити свою кар'єру за допомогою ролі Супермена у черговій екранізації коміксів DC, яку Warner Bros. розробляли у середині нульових. Але, незважаючи на обіцянки режисера Бретта Ретнера, роль Фрейзеру не дісталася, як він вважає, через інтриги всередині студії. Це вкотре надломило актора.

"Якщо хочете, я зламаю ребро"

Зйомки у пригодницьких блокбастерах вплинули на здоров'я Фрейзера, адже більшість трюків він виконував самостійно.

Перші травми він отримав уже в 1991 році, на знімальному майданчику дебютного фільму «Безглузде парі». 23-річний Фрейзер грав епізодичну роль матроса, який б'ється у барі. У цій сцені його жбурляли в ігровий автомат — у результаті актор сильно забив ребро, але продовжив робити дублі. "Все в порядку! Я ще раз можу. Якщо бажаєте, я зламаю ребро. Хочете, щоб я зробив це знову? "- казав тоді артист.

Такий самий підхід до роботи був у Фрейзера і на зйомках усіх «Мумій» — до третьої частини виконавець головної ролі буквально почав розвалюватися на частини. «Мене „збирали“ за допомогою скотчу, пакетів з льодом та захисних наколінників та налокітників для їзди на гірському велосипеді. Цю амуніцію не видно під одягом. Щодня я одягав такий екзоскелет», — згадував актор.

Зрештою Фрейзеру знадобилося кілька серйозних операцій. Йому двічі провели ламінектомію — видалили пошкоджені частини хребців у грудному відділі та попереку. Потім частково замінили колінний суглоб. Після чого було ще кілька операцій на хребті та операція на пошкоджених голосових зв'язках. За словами актора, він провів у лікарнях майже сім років.

Водночас Фрейзер розлучався з дружиною Ефтон Сміт, колишньою актрисою, з якою Брендан познайомився на барбекю у Вайнони Райдер 1993-го. Разом вони прожили 16 років, мають трьох синів. Розлучення тривало два роки, процес завершився 2009-го. Суд вирішив, що артист має виплачувати дружині 900 тисяч доларів на рік, хоча його гігантські гонорари на той час уже залишилися в минулому.

2013-го він просив суд скоротити аліменти, але клопотання відхилили. Фрейзеру довелося продати будинок.

Наступні вісім років після виходу останньої «Мумії» він знімався лише у фільмах категорії «Б» і з'являвся в епізодичних ролях у серіалах. 2016-го його запросили на невелику роль у третій сезон шоу «Коханці». Під час промокампанії Фрейзер дав інтерв'ю ютьюб-каналу Build. Протягом усієї розмови актор дивився в одну точку, бурмотів щось і відповідав невпопад. Інтерв'ю стало приводом для жартів у соцмережах, але незабаром з'ясувалося, що напередодні запису померла мати Фрейзера — і під час бесіди з журналістами він просто не міг зібратися з думками.

Даррен Аронофскі та Брендан Фрейзер на 79-му Венеціанському кінофестивалі під час прем'єри фільму «Кит»

Повернення

Робота в серіалах допомогла колишньому герою бойовиків повернутись у велике кіно. Наприкінці 2016 року Фрейзера, який сильно змінився за ці роки, помітив режисер і продюсер Денні Бойл. Він дивився серіал «Коханці» — і звернув увагу на почуття, які відчув, дивлячись на Фрейзера, який поправився і змарнів. Бойл тоді продюсував серіал «Траст» (2018) про викрадення онука Жана Поля Гетті — найбагатшої людини світу середини минулого століття. Фрейзер на запрошення режисера отримав роль асистента Гетті та оповідача історії.

Після виходу "Трасту" про Фрейзер згадав Стівен Содерберг - і запропонував йому невелику роль у кримінальній драмі "Без різких рухів" (2021). Обидва проекти отримали високі оцінки критиків: у «Трасту» 78% на Rotten Tomatoes, а фільм Содерберг — 92%.

Наступним, незадовго до пандемії коронавірусу, до Фрейзер звернувся вже Даррен Аронофскі. Режисер 10 років намагався адаптувати для екрану п'єсу Семюеля Д. Гантера, за якою знято «Кит». На головну роль претендував навіть Джордж Клуні, але дісталася вона зірці «Мумії». Аронофскі згадував:

Коли Брендан залишив мій офіс після нашої першої зустрічі, я вже все зрозумів. Я знав, що він міг би зіграти когось, кого більшість людей спочатку відкинули б, але за п'ять хвилин почали б відчувати до нього почуття. Потім протягом 20 хвилин вони починають закохуватися в персонажа — у Брендані є щось особливе. Він просто розбиває тобі серце.

Що робить Фрейзер зараз

Повернення на великі екрани та визнання критиків та глядачів перезапустили кар'єру актора. 2023 року Фрейзер з'явиться на екранах у фільмі Мартіна Скорсезе «Вбивці місячної квітки», де його партнерами по майданчику стали Леонардо Ді Капріо та Роберт Де Ніро.

У ніч проти 13 березня у Лос-Анджелесі відбудеться церемонія вручення премії «Оскар». Фільм «Кит» претендує на нагороди у трьох номінаціях: «Найкращий грим та зачіски», «Найкраща жіноча роль другого плану» (акторка Хонг Чау) та «Найкраща чоловіча роль» — 54-річний Брендан Фрейзер вперше отримав номінацію на головну кінонагороду.

У цьому кіносезоні його роботу в «Киті» визнала найкращою Гільдія кіноакторів, Асоціація кінокритиків США та Голлівуду, а також кінофестиваль у Торонто та ще кількох об'єднань. Від відвідування церемонії «Золотий глобус» у листопаді 2022-го Фрейзер відмовився — через той самий скандал із домаганням Філіпа Берка:

Я маю більше неприємного досвіду від роботи з Голлівудською асоціацією іноземної преси, ніж поваги до них. Ні, я не братиму участі. Це через мою історію з ними. Моя мати не виховувала лицеміра.


Читати також