07-03-2023 Розваги 334

Gorillaz «Cracker Island»: Спокій та експерименти

Gorillaz «Cracker Island»: Спокій та експерименти

Замість другого сезону Song Machine видав колекцію треків - не найозубніший, але точно неординарних.

"Cracker Island" - це не концептуальна робота та не колекція потенційних хітів. Однак це напрочуд мирна колекція чудових пісень у корпоративному стилі Gorillaz. Вони різноманітні та поєднані у своїй неординарності. Зображення органічно доповнюється запрошеними музикантами з від латиноамериканської зірки Bad Bunny до Rock Longernda Stevie Nix з Fleetwood Mac.

"Cracker Island" починається з титульного треку, який одночасно виступав як лід-сингл. Це тривожна історія про утопічну острівну секту. У неї є незабутній хор - мабуть, завдяки цьому вона добре виступала на альтернативному радіо Mechart Billboard, де вона досягла другого місця. Запрошений артист-це видатний басист, співак та продюсер, який зумів грати в треш-метал-гурті Suicidal Tendencies та брати участь у альбомах Кендріка Ламара.

Слідом за Cracker Island йде куди більш спокійна Oil, спільна робота з вокалісткою Fleetwood Mac Стіві Нікс. Вона миттєво закохалася у трек, особливо їй сподобався текст із міркуваннями про депресію та світ мрій. Далі звучить Tired Influencer, погляд старшого покоління на сучасних зірок соцмереж. У цьому контексті важко не згадати минулорічний скандал між лідером гурту Деймоном Албарном та Тейлор Свіфт – він звинуватив співачку у тому, що вона не сама пише свою музику. Але в Tired Influencer він міркує без спроб принизити і навіть використовує голос автоматичного асистента Siri. Цікаво, що, незважаючи на скандал, Gorillaz залишаються затребуваними у юного покоління: пісні "Rhinestone Eyes" та "She's My Collar" завірусилися в TikTok.

Половина трекліста «Cracker Island» складається із сольних композицій, половина – із спільних робіт з іншими музикантами. Баланс ідеальний: з одного боку, запрошені виконавці збагачують пісні, з іншого – Gorillaz і власними силами видатні. Це видно в сольних треках, на кшталт вищезгаданого Tired Influencer, світло-ностальгічних Baby Queen і Tarantula і вельми незвичайної Skinny Ape, що поєднала електроніку з інді-роком. Невипадково останній трек було обрано для презентації нового формату концертів Gorillaz – шоу доповненої реальності. За словами  Албарна, він написав "Skinny Ape", надихнувшись роботом-кур'єром від Amazon.

Окремо треба відзначити трек New Gold, у створенні якого взяли участь Tame Impala і Буті Браун. Дуже різні артисти, які однаково близькі до Gorillaz і чудово звучать разом. Tame Impala – головні альтернативні зірки 2010-х, а Браун – засновник легендарного хіп-хоп-колективу The Pharcyde. Розмови про дует з Tame Impala йшли ще 2020-го, і ось пісня нарешті вийшла. За словами Грега Керстіна, робота йшла довго тому, що лідер Tame Impala Кевін Паркер обрав незвичайний музичний розмір 6/4 і потрібен час, щоб Албарн їм перейнявся. Очікування того варте: це гарна непересічна пісня з хітовим потенціалом – принаймні за мірками альтернативи.

Інший важливий дует на Cracker Island – Tormenta, записаний з одним з найпопулярніших артистів у світі – пуерториканським репером Bad Bunny. Співпраця видається дещо несподіваною, але саме з неї і почався Cracker Island. Gorillaz - група універсальна, що підходить до будь-якого стилю. Це зауважив і сам Деймон Албарн в інтерв'ю латиноамериканському виданню Warp:

«Що мені подобається в Gorillaz – я можу привести будь-кого. Нещодавно я записав пісню з Bad Bunny на Ямайці. Щось цікаве для наступного року. Це перший сингл, перший трек нового проекту».

Інтерв'ю вийшло у вересні 2021-го – тобто на той момент «Tormenta» було записано. Тоді Bad Bunny вже вважався успішним артистом, проте статусу суперзірки він досяг у 2022-му після виходу альбому «Un Verano Sin Ti». Гості – аж ніяк не рідкість для альбомів Gorillaz, але Cracker Island до певної міри символічний: тут рок-класика в особі Стіві Нікс зустрічається із сучасним реггетоном від Bad Bunny. Як це завжди буває у Gorillaz, запрошені виконавці зберігають фірмові риси своїх стилів і водночас стають частиною звучання гурту. Слово "Tormenta" означає "шторм", при цьому сама пісня досить тиха, меланхолійна. Таке визначення, втім, підходить для всіх треків, за винятком Cracker Island і Skinny Ape.

Альбом Cracker Island в принципі не назвеш гучним, але завершальний трек Possession Island - зовсім спокійний. З Беком гурт уже працював, його можна почути в пісні The Valley of the Pagans з попереднього альбому Song Machine, Season One: Strange Timez. Новий дует вийшов навіть кращим: душевні речі Беку чудово даються ще з часів його альбому Sea Change (2002). Його голос ідеально зливається з вокалом Албарна, і здається, що співає одна людина, а не дві.

Трекліст Cracker Island починається з пісні під назвою Острів Крекер і закінчується композицією Острів Володіння. Перша – нервова композиція про небезпечний культ, друга – утихомирююча річ про єдність людей. Наче Gorillaz пройшли довгий шлях від тривоги до спокою, і коло замкнулося, в позитивному значенні слова. На відміну від "Song Machine, Season One: Strange Timez", у "Cracker Island" немає концепції, і гостей тут поменше. Натомість на 22-му році кар'єри музиканти не втратили хватки та втримали високу планку. Тут майже немає можливих хітів – до таких можна віднести хіба що Cracker Island, New Gold і Tormenta. Але Gorillaz ніколи не прагнули загальної популярності. Є навіть версія, що Албарн створив віртуальний гурт, оскільки дуже втомився від слави у складі Blur. За іронією, згодом саме Gorillaz перетворилися на його головний проект та принесли йому велику популярність.

Cracker Island – не найобов'язковіший альбом, він не революційний і не суперхітовий. Однак це все ще платівка великої групи, відомої своїм новаторством та нестандартними творчими методами. Це збірка відмінних самобутніх пісень від Gorillaz, які до того ж мають терапевтичний ефект. Послухати його варто точно – і лише фанатам.


Читати також