Книга «Графічний дизайн з українським обличчям» Наталі Удріс-Бородавко готується до друку

Книга «Графічний дизайн з українським обличчям» Наталі Удріс-Бородавко

Портал Експеримент ділиться з вами цікавими книжковими новинками, які виходять в українських видавництвах.

Видавництво ArtHuss готує до друку унікальне дослідження українського графічного дизайну від дизайнерки, авторки та викладачки Наталі Удріс-Бородавко. Книга “Графічний дизайн з українським обличчям” буде корисною українським митцям та тим, хто цікавиться українською культурною сферою.

Графічний дизайн в Україні активно розвивається останні роки, дизайнери враховують світові тенденції та віднаходять власну унікальність на світовому ринку. Оскільки дизайн часто укорінений в національній ідентифікації, бере натхнення з історії та народної творчості, важливо дослідити ці витоки і навчитися їх використовувати. Книга “Графічний дизайн з українським обличчям” увібрала аналіз графічного дизайну України за останні 10 років, а також експерименти під час роботи над значимими проектами, власні роздуми і напрацювання авторки, роботи її студентів.

Книга логічно структурована, має теоретичну частина: у першому розділі Наталя Удріс-Бородавко аналізує сучасні дизайн-орієнтири, а далі зосереджується на методах проєктування продукції з національною українською ідентичністю. Більшу частину видання займає безпесередній аналіз сучасного українського дизайну. Семантика, до якої варто звертатися у розробках, шляхи формування світогляду та духу українського графічного дизайнера. Серед прикладів у книзі є логотипи, торгові знаки, упаковка, проекти комплексного брендингу, постери…

У одному з розділів авторка описує роботу каліграфіста, шрифтовика, графічного дизайнера Олексія Чекаля над  журналу «The Ukrainian: Life and Culture»: “Дизайнер вдало використовує лінійні інтерпретації фрагментів декору старовинних книг, творів українського бароко, орнаментів народного текстилю у патернах обкладинки і оформленні розворотів. Кожен номер журналу може бути колекційним для історії українського дизайну, хоча загалом вони представляють симбіоз абсолютно різних проєктних концепцій. Як бачимо, деякі представлені тут проєкти базуються на прямому цитуванні фрагментів народного мистецтва, інші – на його відтворенні сучасною графічною мовою та переосмисленні”. Кожен візуальний приклад у книзі супроводжується аналітикою і саме це робить книгу “Графічний дизайн з українським обличчям” унікальною репрезентацією творчого голосу українців.


Читати також