06-04-2017 Мистецтво 770

Актор+режисер. Найкращі творчі тандеми

Актор+режисер. Найкращі творчі тандеми

РУС

Бездоганне поєднання режисерського та акторського таланту зустрічається не так вже й часто і зазвичай не обмежується тільки одним фільмом. Ми пропонуємо вам добірку найкращих кінофільмів двох останніх десятиліть, в яких ви знайдете ідеальне поєднання актор + режисер.

Мартін Скорсезе+Леонардо Ді Капріо

Мартин Скорсезе + Леонардо Ди Каприо

Кінематографічне співробітництво: "Банди Нью-Йорка", "Авіатор", "Відступники", "Острів проклятих" і "Вовк із Уолл-стріт".

По суті це ті фільми, де і розкрився талант Ді Капріо. Незважаючи на різницю у віці у 32 роки і те, що Скорсезе був режисером ще до того, як Ді Капріо народився, саме він став заключним фактором у баченні Скорсезе "Банд Нью-Йорка", а потім і інших його фільмів.

В інтерв'ю The Guardian режисер сказав: "Мені дуже комфортно в емоційному плані працювати з Ді Капріо, незважаючи на різницю в 30 років, наші погляди на життя дуже схожі".

Тім Бертон + Джонні Депп

Тим Бёртон + Джонни Депп

Кінематографічне співробітництво: "Ед Вуд", "Чарлі і шоколадна фабрика", "Едвард руки-ножиці", "Аліса в країні чудес", "Похмурі тіні", "Суїні Тодд: демон-перукар із Фліт-стріт", "Сонна лощина "," Труп нареченої ".

Ця пара – чудове поєднання харизматичності Джонні Деппа і візуальної естетики Тіма Бертона. Їх спільні роботи вже стали легендами. Що ж їх пов'язує: однакове бачення світу або бажання розкрити незвично дивні сторони життя? До цієї парочки любителів блідої шкіри і чорного гумору до компанії потрібно записати і Хелену Бонем Картер.

Вес Андерсон + Білл Мюррей

Уэс Андерсон + Билл Мюррей

Кінематографічне співробітництво: "Академія Рашмор", "Сімейка Тененбаум", "Водне життя", "Поїзд на Дарджилінг. Відчайдушні мандрівники", "Незрівнянний містер Фокс", "Королівство повного місяця", "Готель Гранд Будапешт".

Молодий режисер Вес Андерсон дуже коливався колись, чи варто відправляти свій другий сценарій легендарному акторові, він навіть і не сподівався на успіх. На щастя, агент Мюррея був знайомий з роботою Андерсона і дуже йому симпатизував. Із того часу Мюррей з'являвся в кожному фільмі Андерсона в ролі головного героя, як в "Водному житті", або другорядним персонажем, як у "Відчайдушних мандрівниках".

Як говорить The Guardian: "Ця парочка швидко знайшла спільну мову. Цей дует має особливу енергію, яка зазвичай виходить від справжніх друзів". Актор поділяє думку журналістів і на прес-конференції в Каннах відзначає: "Іноді ,працюючи з режисером, ти вже знаєш, що ніколи з ним більше не побачишся чи навіть дуже цього хочеш. Часом вони проводжають вас в аеропорт, щоб переконатися, що більше ніколи вас не побачать. Так, саме так і буває. У випадку з Уесом я знаю, що в аеропорт мене ніколи не відправлять".

У списку постійної співпраці з Уесом Андерсоном також знаходяться: Люк і Оуен Уілсон, Анжеліка Х'юстон, Бен Стіллер, Денні Гловер, Едвард Нортон, Рейф Файнс, Джейсон Шварцман і багато інших.

Стів Маккуїн + Майкл Фассбендер

Стив МакКуин + Майкл Фассбендер

Кінематографічне співробітництво: "Голод", "Сором", "12 років неволі". Ця співпраця відкрила світу самого режисера і актора Майкла Фассбендера з нового боку.

МакКуїн сказав про свою роботу з Фассбендером над фільмом "Голод" наступне: "Він постив протягом 10 тижнів, щоб відтворити головного героя. Я думаю це змінило його самого внутрішньо. У якийсь момент він став начебто Боб Марлі, став філософствувати про сенс життя ... І ми знайшли унікальну мову самовираження Майкла, яка допомогла створити цей фільм".

Ця мова проявляється і в фільмі "Сором", на прем'єрі якого Фассбендер зазначив, що, ставши актором в 17, він мріяв про взаєморозуміння з режисером, як у Скорсезе з Де Ніро або Люмета з Пачіно.

І якщо Маккуїн говорить, що "це найважливіші відносини, які були в його житті" – очевидно, що це буде плідна і довга співпраця.

Девід Фінчер + Бред Пітт

Дэвид Финчер + Бред Питт

Кінематографічне співробітництво: "Сім", "Бійцівський клуб", "Загадкова історія Бенджаміна Баттона".

Успіх Бреда Пітта, напевно в тому, що він завжди брав участь у темних, злегка заплутаних фільмах, на кшталт тих, що робить Фінчер. Хоча не фільми Фінчера принесли популярність Пітту, саме він привніс родзинку, граючи на контрастах в "Семи", "Бійцівському клубі" і "Неймовірній історії Бенджаміна Баттона". За словами режисера, якщо він міг би стати ким завгодно, він хотів би стати Бредом Піттом. А хто б не хотів?

Девід Кроненберг + Вігго Мортенсен

Дэвид Кроненберг + Вигго Мортенсен

Кінематографічне співробітництво: "Виправдана жорстокість", "Порок на експорт", "Небезпечний метод".

Секрет цих взаємин досить простий. Ця парочка відчуває щось на зразок взаємного захоплення, яке сьогодні важко знайти в Голівуді. Мортенсен називає Кроненберга "голлівудською людиною-невидимкою". Він додав, що для нього загадка, чому режисер так і не був удостоєний голлівудських нагород, хоча він сам був номінований на Оскар за участь у фільмі "Порок на експорт". Актор каже: "Вони чомусь не хочуть визнавати його офіційно. Я так розумію, це через те, що Девід не один із них. Вони це розуміють. І цей факт змушує їх нервувати навіть більше, ніж його фільми".

Стівен Спілберг + Том Хенкс

Стивен Спилберг + Том Хэнкс

Кінематографічне співробітництво: "Врятувати рядового Райана", "Злови мене, якщо зможеш", "Термінал".

Ця співпраця була дуже продуктивною і захоплюючою, з огляду на той факт, що і Спілберг, і Хенкс вже мали низку досягнень перед тим, як спільно попрацювали. Спілберг, здається, розуміє, як переробити нервову енергію Тома Хенкса і скерувати її в потрібне русло. Ці нюанси характеру Спілберг вже зустрічав у Річарда Дрейфуса, з яким співпрацював раніше у фільмі "Щелепи". Очевидно, що позитивний результат співпраці, який ми бачимо – це рівень роботи двох професіоналів.

Квентін Тарантіно + Ума Турман

Квентин Тарантино + Ума Турман

Кінематографічне співробітництво: "Кримінальне чтиво", "Убити Білла: Частина 1 і 2".

Приклад співпраці, коли один готовий вбивати заради іншого (звичайно на екрані), і в разі Уми Турман це саме те, чого хотів від неї ексцентричний режисер. Тарантіно нацькував 88 вбивць на свою музу, яка залишила від них вибиті щелепи і вирвані очні яблука. Незважаючи на те, що це не перша співпраця Тарантіно і Турман, вона більш , ніж вражає і зовсім не дивно, що через роки вона переросла в романтичні відносини.

Крістофер Нолан + Крістіан Бейл

Кристофер Нолан + Кристиан Бэйл

Кінематографічне співробітництво: "Бетмен: Початок", "Престиж", "Темний лицар".

Крістофер Нолан, як правило, знімає фільми про одержимих, самовідданих людей, що віддають і душу, і тіло своїй справі. Хто ж краще підійшов би на таку роль, якщо не Крістіан Бейл. Їхня співпраця в "Темному лицарі" відродила інтерес аудиторії до супергероя, який веде подвійне життя. І самі вони отримали заслужене визнання критиків, які до цього "очікували більшого".

Едгар Райт + Саймон Пегг

Эдгар Райт + Саймон Пегг + Ник Фрост

Кінематографічне співробітництво: "Зомбі на ім'я Шон", "Типу круті лягаві" і "Армагедець".

Варто відразу зазначити, що цей дует швидше тріо і необхідно згадати також Ніка Фроста. Випадкова зустріч під час роботи на каналі Paramount Сomedy, співпраця в 14-ти серійному серіалі "Поділяючи простір" стала основою міцної дружби цієї трійці. І ці відносини отримали свій розвиток у трьох комедійних фільмах. Коли Райт вирішив спробувати свої сили на великому екрані, він вже заздалегідь знав, хто виконає головні ролі.

© md-eksperiment.org

Читати також