06-05-2017 Всё о кино 470

Соціальна смерть гомосексуаліста

Соціальна смерть гомосексуаліста

Головний герой стрічки «Філадельфія» - гей, звільнений з роботи за свою хворобу та сексуальну орієнтацію. Тому є лише люди, які його розуміють або не розуміють.

Люди звикли дивитися на певні питання однобічно. Серед суспільства часто поширена відкрита ворожість до гомосексуалістів. Також є поширений страх заразитися від людей хворих на СНІД. Щоб позбутися цих стереотипів цьому сприяє кінематограф.

До таких складних та неоднозначних фільмів належить «Філадельфія» (1993). Тоді Том Генкс отримавув премію «Оскар» два роки поспіль. За фільми «Філадельфія» (1993) та «Форест Гамп» (1994). Також цю премію отримав Брюс Спрінґстін за пісню «Streets of Philadelphia». Знята «Філадельфія» Джонатаном Деммі, який отримав «Оскар», як найкращий режисер за «Мовчання ягнят» (1991).

Варто фільм подивитися, бо він ставить проблему гомосексуалізму не з точки зору засудження людини. Та і не ставиться питання «нормальності» або «ненормальності» гомосексуальних стосунків.


«Філадельфія» - це драма людини. Молодий адвокат Ендрю Бекет рухається по кар’єрній драбині вгору. Але його звільняють із юридичної фірми «Вайлт вівер» через його «некомпетентність». Справжня причина звільнення полягає в тому, що він хворий на СНІД, гей. Ендрю шукає адвокатів, щоб допомогли йому судитися із своїми колишніми роботодавцями. Проте вони відмовляються йому допомагати. Лише Джо Міллер, який долає свої стереотипи про людей хворих на СНІД та геїв, готовий його захищати. Роль афроамериканського адвоката зіграв Дензел Вашингтон.

Фільм знятий на основі реальних подій. Сім'я Джефрі Боуерса подала позов на творців фільму, котрі без відповідного дозволу використали історію життя Джефрі. Але позов був відкликаний у результаті угоди, подробиці якої невідомі. Творці фільму зізналися, що, дійсно, фільм частково заснований на подіях життя Боуерса.

До того ж фільм був сприйнятий неоднозначно. Коли він вийшов на великий екран, то супроводжувався масовими протестами баптиської церкви у штаті Канзас.


Якщо говорити про фільм, то він виховує загальнолюдські цінності поваги та любові до інших людей. Тут описана драма конкретної людини Ендрю Бекета. Він говорить, що його не цікавлять політика, а тому його не цікавлять права геїв. Джо Міллер не любить гомосексуалістів та відчуває до них огиду, але через те, що порушили закон, то він захищає Ендрю. Бо окрім реальної смерті йому загрожує соціальна смерть.

Але Ендрю виграє справу, бо його звільнили тільки за його хворобу ВІЛ СНІДу та сексуальну орієнтацію. Він все-таки був професійним адвокатом. На іншій роботі до нього поставилися з розумінням, а тому не заподіяли йому соціальну смерть та прийняли як людину. Кіно це закінчується трагічно, і зрозуміло, що Бекет помирає. В кінці фільму показані його дитячі фотографії. І від цього в глядача з'являється ще більше почуття суму.

Його прийняли батьки попри його гомосесуальне кохання до Мігеля Альвареса (Антоніо Бандерас), а тому це не була повна ізоляція. Я не кажу, що гомосексуальні зв’язки це добре чи погано. А лише про те, що суспільство не має її утискати, бо це посягання на гідність іншої людини.

І у фільмі«Філадельфія» інша ситуація порівняно з іншими фільмами. У «Дівчина з Данії» «The Danish Girl» (2015) розповідають історію про Ейнара Вегенера (Едді Редмейна), який був першим чоловіком, який зважився на зміну статі. Одного разу його дружина Грета попросила Ейнара позувати в жіночому одязі замість хворої моделі. Після цього з часом її чоловік почав себе усвідомлювати жінкою, а тому він вирішив за допомогою хірургічних втручань змінити стать. Після таких втручань лікарів перший чоловік трансгендер помер. Ось в тому різниця фільму, що його тіло не витримало тогочасних медичних технологій та Ейнар помер. У фільмі з Томом Генксом на нього тиснуло суспільство і він пережив соціальну смерть.

До людей з нетрадиційною сексуальною орієнтацією варто підійти просто з розумінням. Підтримка такого стану речей це особиста справа кожного. Але якщо зневажають за іншу орієнтацію людину, то це неморально. В першу чергу ми всі люди, які складаються з тої самої плоті, крові та скелета. А потім вже йде розрізнення за статтю та сексуальній орієнтацією. Не вважаю правильним думати про зміну інших, бо в першу чергу варто змінити себе.

Дмитро Тирусь

© md-eksperiment.org


Читати також