Фестиваль Давньої Музики розпочався у Львові

Фестиваль Давньої Музики розпочався у Львові

Грандіозною музичною подією червня у Львові буде ХІV Фестиваль Давньої Музики. Цього року він присвячений пам’яті Романа Стельмащука. Музикознавець, композитор та громадський діяч Роман Стельмащук свого часу, у 2003 році, заснував Фестиваль Давньої Музики. Львівській обласній філармонії випала честь сьогодні продовжити проведення фестивалю. Мистецьким керівником є дружина композитора Людмила Капустіна.

Програма фестивалю досить насичена. За весь період відбудеться 17 подій, дві з яких у м.Дрогобичі. Чому Дрогобич? Це місто в якому народився композитор Роман Стельмащук. Іншими словами цьогорічний фестиваль залишається місцем зустрічі друзів композитора, якихось його власних проектів, якихось його думок. Томаш Слюсарчик, польський музикант, що грає на бароковій трубі, прокоментував це так: «Мені здається, що у світі, в якому живемо, музика є тим єдиним мистецтвом, дякуючи якому ми можемо знайтися у тому що любимо. Може сьогодні з нами нема Романа, він є десь там на небі, грає собі. Але завдяки музиці, яка єднає, бути тут на фестивалі, який присвячений його пам’яті є моїм обов’язком. Дякуючи всім, зокрема, дружині Романа ми можемо і надалі дарувати життя думкам та ідеям, які він сам поширював».

Загалом ХІV Фестивалі Давньої Музики складається з різних тематичних напрямків. Вагому частину програми представляють львівські музиканти. Звичайно, що багато проектів є співпрацею із закордонними митцями. Наприклад, швейцарський диригент Гунгард Маттес поділився думками про свою роботу: «Барокова музика це певна мова і трохи мало часу маємо, щоб зараз добре підготуватися до концерту. За два дні важко вивчити масштабний твір. Але ці труднощі є по-своєму мені цікаві. Я радий, що зараз у Львові і був би тут, навіть якщо б не довелося диригувати».

Ще в програмі єдиного в Україні Фестиваль Давньої Музики маємо два особливі дійства. Перше – концерт молодшого сина Вольфганга Амадея Моцарта, який жив і творив у Львові під назвою «Франц Ксавер Моцарт і Львів», а другим є світова прем’єра концертного виконання опери Юзефа Ельснера «Король Локетек або Віслічанки».

Програму ХІV Фестивалю Давньої Музики у Львові можна подивитися на нашому сайті ТУТ.


Читати також