​Фестиваль «Контрасти» відкриє бельгійський диригент

​Фестиваль «Контрасти» відкриє бельгійський диригент

Львів завжди був містом контрастів та стику культур. І проведення тут ХХІІ Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти» дозволяє сповна засвідчити це. Бельгійські гості, Герман Енґельс, який диригуватиме на відкритті фестивалю, та кларнетист Еді Ваностуйс розповіли про те, що вони презентують львівській публіці.

Герман Енґельс зазначив, що йому дуже приємно знову відвідати Львів. Адже минулоріч він вже диригував у Львові з Симфонічним оркестром філармонії. «Цьогорічна програма цілковито відрізняється, бо вона містить сучасну музику», – зазначив диригент. Він розповів, що на концерті-відкритті прозвучать, зокрема, твір українського композитора Святослава Луньова «Тутті» і три композиції бельгійського авторства.

«У Бельгії є три мови: фламандська, французька і німецька. Ми живемо на стику двох великих культур – латинської та германської. І наші композитори є під впливом досвіду обох сторін. У нас були композитори, які зверталися до германської культури – до Брамса, Вагнера, а інші надихалися творчістю Берліоза і Ґуно. Наша країна маленька і вплив зовні завжди присутній. Найважливіший бельгійський композитор з часів Ренесансу – Сезар Франк, з франкомовної частини країни, – розповів Герман Енґельс і додав, що концерт-відкриття пройде за підтримки Бельгійського посольства і Фламандського представництва у Бельгійському посольстві.

Еді Ваностуйс розповів, що Ян Ван Дер Рост, твір якого будуть виконувати на відкритті – один з найвідоміших у світі композиторів для духових інструментів. Останнім часом він також звертається у своїй творчості до симфонічних оркестрів. «Ми з Яном хороші друзі. Викладали в одному закладі. В нас разом виникла ідея цього концерту і я був його першим виконавцем», – розповів Еді Ваностуйс і додав, що запис вже було здійснено в Японії.

«У цьому творі багато частин. У Львові ми зіграєм одну з них, першу. Вона найдовша і дає багато свободи в інтерперції солісту, оркестру та диригенту. В композиції насправді дуже багато соло. Я вважаю, що це дуже гарний твір і також чудовий додаток до бібліотеки творів для кларнета. Це гра звуків і барв», – розповів бельгійський гість і додав, що перша частина має побудову рапсодії, де завжди з’являється новий матеріал. Герман Енґельс додав, що різні частини твору можна виконувати окремо, тому обрана ними частина твору гарно вписується в програму.

Герман Енґельс також зазначив, що український фестиваль підготували на дуже високому рівні. «Програма чудова, оскільки тут поєднується музика ХХ і ХХІ століть. А також нетрадиційні методи написання, електронні експерименти. І концерт, який я диригуватиму, теж буде наповнений контрастом між українським композитором Луньовим та бельгійською музикою».


Читати також